Vandali lome pod okriljem noći

Uništavanje komunalne opreme i gradskih klupa postalo je skoro svakodnevica, a nedavno se na meti vandala našla i betonska kanta na šetalištu pored Vrbasa, kod mosta “Venecija”.

Prema podacima Gradske uprave, tokom 2018. godine zabilježeno je više od 50 slučajeva oštećenja komunalne opreme, a nasilnici nisu poštedjeli ni dječja igrališta.

– U ulici Sime Matavulja na dječjem igralištu vandali su polomili nekoliko sjedišta za ljuljaške i klackalice. Polomljeno je i nekoliko dasaka na klupama, kao i dva znaka zabrane za pse – rekli su u Gradskoj upravi.

Bahato ponašanje pojedinaca nije zaobišlo ni sportska igrališta, na kojima nerijetko uništavaju zaštitne ograde i obruče za koš, a huligani štetu uglavnom pričinjavaju pod okriljem noći.

– Na teniskom zidu u parku “Mladen Stojanović” vandali su u nekoliko navrata oštetili dvije table za koš i polomili daske na klupama. Takođe, na teniskom zidu su oštetili pletenu mrežnu ogradu – kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Oštećenja su zabilježena i na autobuskim stajalištima, a prema procjeni iz Gradske uprave, radi se o desetak nadstrešnica.

– Najčešći uzrok je otuđenje polikarbonata, a nerijetko i udari vozila oštećuju konstrukciju nadstrešnice – objasnili su u nadležnom odjeljenju.

Dodali su da su u nekoliko navrata oštećeni i kontejneri, najčešće usljed nekontrolisane vožnje, pored saobraćajnica. U Gradskoj upravi istakli su da je štetu teško procijeniti, ali da redovno odvajaju novac  za održavanje komunalne opreme.

– Na godišnjem nivou izdvaja se oko 70.000 KM kako bi naš grad bio što čistije i prijatnije mjesto za život, ali, nažalost, zbog nemarnog ponašanja pojedinaca šalje se ružna slika o Banjaluci – kazali su u Gradskoj upravi.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da prijave o uništavanju komunalne opreme kao i nepravilnom odlaganju smeća gotovo svakodnevno stižu.

– Građani, nažalost, rijetko prijavljuju pojedince koji čine štetu, uglavnom se prijave odnose samo na oštećenu opremu – kazali su u nadležnom odjeljenju.

Dežurna služba Odjeljenja komunalne policije prima prijave 24 časa dnevno, a po zaprimljenoj prijavi zaposleni u Odjeljenju komunalne policije intervenišu u zavisnosti od stepena hitnosti.

Mještanka Obilićeva Mira Đurić rekla je da se skoro svakodnevno zgražava zbog prizora oštećenih klupa, kanti i ostale komunalne opreme.

– Naročito primjećujem takve stvari dok ujutro šetam sa psom po naselju. Osim što su ružne, ove pojave mogu biti i opasne, jer oštećene stvari mogu povrijediti nekoga – kazala je Đurićeva.

Kazne

U Odjeljenju za komunalne poslove saopšteno je da su za uništavanje komunalne opreme predviđene novčane kazne od 100 do 7.000 KM.

– Odlukom o komunalnom redu za uništavanje komunalne opreme zaprijećeno je pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 7.000 KM, odgovornom licu u pravnom licu od 200 do 1.800 KM, dok je za fizičko lice propisana novčana kazna od 100 do 1.000 maraka – kazali su u odjeljenju.

(Glas Srpske)

KRAJ KREATIVNOG AVGUSTA Izložbom i nastupom zatvaraju manifestaciju za mlade

Na obali Vrbasa, iza sportske dvorane Obilićevo, večeras sa početkom u 18 časova, biće upriličeno otvaranje izložbe likovnih, kreativnih i foto radova, nastalih tokom programa manifestacije „Kreativni avgust“ – saopšteno je iz Omladinskog centra „Zdravo da ste“. Ovom prilikom biće organizovan muzičko scenski nastup uz goste – komičare Mirka Komljenovića Mirkana i Omera Hodžića, te

Dodik i Vulin stigli na Manjaču

Na završnu ceremoniju 54. Kočićevog zbora u Stričićima na Manjači, stigao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH i Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije. Ministar Vulin je stigao vojnim helikopterom Ministarstva odbrane Srbije. Vulin je redovan gost Kočićevog zbora već godinama. Porijeklom je i sam sa Manjače. U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra

STRIČIĆI Počela centralna manifestacija Kočićevog zbora

U Stričićima na Manjači, rodnom mjestu narodnog tribuna Petra Kočića, danas je počela centralna manifestacija 54. Kočićevog zbora. U okviru ove tradicionalna manifestacije u crkvi na Klisini služen je parastos srpskom piscu, pjesniku i političaru, a potom su u Stričićima položeni vijenci na spomenik za 44 srpska borca poginula u proteklom ratu. Vijence su položili

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust

Servisne informacije za nedjelju, 25. avgust 2019. godine: Policijska uprava Na teritoriji grada u proteklih 24 sata zabilježena su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen četiri puta.  Desilo se 14 saobraćajnih nezgoda u kojima su dva lica lakše,  a jedno teže povrijeđeno. Služba hitne pomoći U Stanici hitne pomoći pregledano je 113

Politika ucjenjivanja ne prestaje; Šta poručuju Džaferović i Komšić?

Ni tri dana pred sjednicu na kojoj bi trebalo da bude razmatrano imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara, hrvatski i bošnjački član Predsjedništva ne odustaju od politike ucjenjivanja. Tegeltija, kažu, njihovu podršku neće dobiti dok srpski član Predsjedništva ne pristane na program približavanja BiH NATO-u. Predstavnici Republike Srpske upozoravaju da političko Sarajevo ovakvom politikom

STANIVUKOVIĆ POZIVA DRAGIČEVIĆA DA SE UDRUŽE Može li Davidov otac da uzdrma političku scenu

Može li Davor Dragičević, iskren i čestit čovjek, kako mu kliču brojni Pravdaši koji ga podržavaju, pomutiti političku scenu nastupom na izborima iduće godine? Otac ubijenog mladića Davida, koji je mjesecima predvodio nezadovoljne građane na Trgu, najavio je da od septembra ulazi u političke vode. – Politika mi je ubila dijete, protjerala, nastavlja s progonom

OPREZ: Moguće lokalne nepogode praćene gradom i jačim vjetrom

Na jugozapadu, u centralnim predjelima i na sjeveru postoje uslovi za lokalne nepogode praćene gradom i pojačanim vjetrom, objavljeno je na sajtu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske. U planinama na jugozapadu Republike Srpske nestabilno vrijeme dovodi do grmljavine i pljuskova, a mogući su grad i pojačan vjetar u zoni nestabilnosti koja se premješta prema sjeveru i