Vandali lome pod okriljem noći

Uništavanje komunalne opreme i gradskih klupa postalo je skoro svakodnevica, a nedavno se na meti vandala našla i betonska kanta na šetalištu pored Vrbasa, kod mosta “Venecija”.

Prema podacima Gradske uprave, tokom 2018. godine zabilježeno je više od 50 slučajeva oštećenja komunalne opreme, a nasilnici nisu poštedjeli ni dječja igrališta.

– U ulici Sime Matavulja na dječjem igralištu vandali su polomili nekoliko sjedišta za ljuljaške i klackalice. Polomljeno je i nekoliko dasaka na klupama, kao i dva znaka zabrane za pse – rekli su u Gradskoj upravi.

Bahato ponašanje pojedinaca nije zaobišlo ni sportska igrališta, na kojima nerijetko uništavaju zaštitne ograde i obruče za koš, a huligani štetu uglavnom pričinjavaju pod okriljem noći.

– Na teniskom zidu u parku “Mladen Stojanović” vandali su u nekoliko navrata oštetili dvije table za koš i polomili daske na klupama. Takođe, na teniskom zidu su oštetili pletenu mrežnu ogradu – kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Oštećenja su zabilježena i na autobuskim stajalištima, a prema procjeni iz Gradske uprave, radi se o desetak nadstrešnica.

– Najčešći uzrok je otuđenje polikarbonata, a nerijetko i udari vozila oštećuju konstrukciju nadstrešnice – objasnili su u nadležnom odjeljenju.

Dodali su da su u nekoliko navrata oštećeni i kontejneri, najčešće usljed nekontrolisane vožnje, pored saobraćajnica. U Gradskoj upravi istakli su da je štetu teško procijeniti, ali da redovno odvajaju novac  za održavanje komunalne opreme.

– Na godišnjem nivou izdvaja se oko 70.000 KM kako bi naš grad bio što čistije i prijatnije mjesto za život, ali, nažalost, zbog nemarnog ponašanja pojedinaca šalje se ružna slika o Banjaluci – kazali su u Gradskoj upravi.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da prijave o uništavanju komunalne opreme kao i nepravilnom odlaganju smeća gotovo svakodnevno stižu.

– Građani, nažalost, rijetko prijavljuju pojedince koji čine štetu, uglavnom se prijave odnose samo na oštećenu opremu – kazali su u nadležnom odjeljenju.

Dežurna služba Odjeljenja komunalne policije prima prijave 24 časa dnevno, a po zaprimljenoj prijavi zaposleni u Odjeljenju komunalne policije intervenišu u zavisnosti od stepena hitnosti.

Mještanka Obilićeva Mira Đurić rekla je da se skoro svakodnevno zgražava zbog prizora oštećenih klupa, kanti i ostale komunalne opreme.

– Naročito primjećujem takve stvari dok ujutro šetam sa psom po naselju. Osim što su ružne, ove pojave mogu biti i opasne, jer oštećene stvari mogu povrijediti nekoga – kazala je Đurićeva.

Kazne

U Odjeljenju za komunalne poslove saopšteno je da su za uništavanje komunalne opreme predviđene novčane kazne od 100 do 7.000 KM.

– Odlukom o komunalnom redu za uništavanje komunalne opreme zaprijećeno je pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 7.000 KM, odgovornom licu u pravnom licu od 200 do 1.800 KM, dok je za fizičko lice propisana novčana kazna od 100 do 1.000 maraka – kazali su u odjeljenju.

(Glas Srpske)

SUBAŠIĆ: Gačić je tri mjeseca volontirao u „Mozaiku prijateljstva“

Nakon što je iz bihaćkog zatvora stigao u Banjaluku, serijski ubica Edin Gačić je počeo da volontira u humanitarnom udruženju „Mozaik prijateljstva“. Miroslav Subašić iz „Mozaika“ za SrpskaCafe kaže da je to bio dogovor Centra za socijalni rad i policije. – Oni su se tako i dogovorili i on je počeo da volontira kod nas

Voda stiže u više dijelove Česme

Izgradnja vodovodne mreže u nekoliko ulica i naselja, kao i projektovanje nove, neizgrađene mreže, u ovoj godini planirano je u vrijednosti od 780.000 KM, rekli su u Odjeljenju za komunalne poslove. Konkretno, u planu je izgradnja vodovoda Česma II, III i IV visinska zona, vodovoda Jagare i Banjica, podsistem Rekavice, te izgradnja vodovoda Mišin Han.

EVO KAKVO NAS PROLJEĆE OČEKUJE Objavljena dugoročna prognoza

Meteo portal “Severe Weather Europe” objavio je da će sljedeća sedmica u velikom dijelu Evrope, uključujući i Balkan biti natprosječno topla, dok je meteorološki servis “AccuWeather” danas otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na proljeće. Proljeće će, prema predviđanjima meteorologa “AccuWeathera” u mnoge dijelove Evrope stići ranije, dok će se snijeg i zima u drugim dijelovima

Počela sanacija gradskih ulica

U okviru redovnog održavanja gradskih saobraćajnica, ovih dana je počela sanacija gradskih ulica, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve. “Konstatovali smo gdje su najveća oštećenja koja ugrožavaju bezbjedno odvijanje saobraćaja i krenuli u privremenu sanaciju oštećenih saobraćajnica tzv. hladnom asfaltnom masom”, istakao je načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić. On pojašnjava, da u ovom periodu

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke