Vandali lome pod okriljem noći

Uništavanje komunalne opreme i gradskih klupa postalo je skoro svakodnevica, a nedavno se na meti vandala našla i betonska kanta na šetalištu pored Vrbasa, kod mosta “Venecija”.

Prema podacima Gradske uprave, tokom 2018. godine zabilježeno je više od 50 slučajeva oštećenja komunalne opreme, a nasilnici nisu poštedjeli ni dječja igrališta.

– U ulici Sime Matavulja na dječjem igralištu vandali su polomili nekoliko sjedišta za ljuljaške i klackalice. Polomljeno je i nekoliko dasaka na klupama, kao i dva znaka zabrane za pse – rekli su u Gradskoj upravi.

Bahato ponašanje pojedinaca nije zaobišlo ni sportska igrališta, na kojima nerijetko uništavaju zaštitne ograde i obruče za koš, a huligani štetu uglavnom pričinjavaju pod okriljem noći.

– Na teniskom zidu u parku “Mladen Stojanović” vandali su u nekoliko navrata oštetili dvije table za koš i polomili daske na klupama. Takođe, na teniskom zidu su oštetili pletenu mrežnu ogradu – kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Oštećenja su zabilježena i na autobuskim stajalištima, a prema procjeni iz Gradske uprave, radi se o desetak nadstrešnica.

– Najčešći uzrok je otuđenje polikarbonata, a nerijetko i udari vozila oštećuju konstrukciju nadstrešnice – objasnili su u nadležnom odjeljenju.

Dodali su da su u nekoliko navrata oštećeni i kontejneri, najčešće usljed nekontrolisane vožnje, pored saobraćajnica. U Gradskoj upravi istakli su da je štetu teško procijeniti, ali da redovno odvajaju novac  za održavanje komunalne opreme.

– Na godišnjem nivou izdvaja se oko 70.000 KM kako bi naš grad bio što čistije i prijatnije mjesto za život, ali, nažalost, zbog nemarnog ponašanja pojedinaca šalje se ružna slika o Banjaluci – kazali su u Gradskoj upravi.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da prijave o uništavanju komunalne opreme kao i nepravilnom odlaganju smeća gotovo svakodnevno stižu.

– Građani, nažalost, rijetko prijavljuju pojedince koji čine štetu, uglavnom se prijave odnose samo na oštećenu opremu – kazali su u nadležnom odjeljenju.

Dežurna služba Odjeljenja komunalne policije prima prijave 24 časa dnevno, a po zaprimljenoj prijavi zaposleni u Odjeljenju komunalne policije intervenišu u zavisnosti od stepena hitnosti.

Mještanka Obilićeva Mira Đurić rekla je da se skoro svakodnevno zgražava zbog prizora oštećenih klupa, kanti i ostale komunalne opreme.

– Naročito primjećujem takve stvari dok ujutro šetam sa psom po naselju. Osim što su ružne, ove pojave mogu biti i opasne, jer oštećene stvari mogu povrijediti nekoga – kazala je Đurićeva.

Kazne

U Odjeljenju za komunalne poslove saopšteno je da su za uništavanje komunalne opreme predviđene novčane kazne od 100 do 7.000 KM.

– Odlukom o komunalnom redu za uništavanje komunalne opreme zaprijećeno je pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 7.000 KM, odgovornom licu u pravnom licu od 200 do 1.800 KM, dok je za fizičko lice propisana novčana kazna od 100 do 1.000 maraka – kazali su u odjeljenju.

(Glas Srpske)

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i