Vandali lome pod okriljem noći

Uništavanje komunalne opreme i gradskih klupa postalo je skoro svakodnevica, a nedavno se na meti vandala našla i betonska kanta na šetalištu pored Vrbasa, kod mosta “Venecija”.

Prema podacima Gradske uprave, tokom 2018. godine zabilježeno je više od 50 slučajeva oštećenja komunalne opreme, a nasilnici nisu poštedjeli ni dječja igrališta.

– U ulici Sime Matavulja na dječjem igralištu vandali su polomili nekoliko sjedišta za ljuljaške i klackalice. Polomljeno je i nekoliko dasaka na klupama, kao i dva znaka zabrane za pse – rekli su u Gradskoj upravi.

Bahato ponašanje pojedinaca nije zaobišlo ni sportska igrališta, na kojima nerijetko uništavaju zaštitne ograde i obruče za koš, a huligani štetu uglavnom pričinjavaju pod okriljem noći.

– Na teniskom zidu u parku “Mladen Stojanović” vandali su u nekoliko navrata oštetili dvije table za koš i polomili daske na klupama. Takođe, na teniskom zidu su oštetili pletenu mrežnu ogradu – kazali su u Odjeljenju za komunalne poslove.

Oštećenja su zabilježena i na autobuskim stajalištima, a prema procjeni iz Gradske uprave, radi se o desetak nadstrešnica.

– Najčešći uzrok je otuđenje polikarbonata, a nerijetko i udari vozila oštećuju konstrukciju nadstrešnice – objasnili su u nadležnom odjeljenju.

Dodali su da su u nekoliko navrata oštećeni i kontejneri, najčešće usljed nekontrolisane vožnje, pored saobraćajnica. U Gradskoj upravi istakli su da je štetu teško procijeniti, ali da redovno odvajaju novac  za održavanje komunalne opreme.

– Na godišnjem nivou izdvaja se oko 70.000 KM kako bi naš grad bio što čistije i prijatnije mjesto za život, ali, nažalost, zbog nemarnog ponašanja pojedinaca šalje se ružna slika o Banjaluci – kazali su u Gradskoj upravi.

U Odjeljenju za komunalne poslove kažu da prijave o uništavanju komunalne opreme kao i nepravilnom odlaganju smeća gotovo svakodnevno stižu.

– Građani, nažalost, rijetko prijavljuju pojedince koji čine štetu, uglavnom se prijave odnose samo na oštećenu opremu – kazali su u nadležnom odjeljenju.

Dežurna služba Odjeljenja komunalne policije prima prijave 24 časa dnevno, a po zaprimljenoj prijavi zaposleni u Odjeljenju komunalne policije intervenišu u zavisnosti od stepena hitnosti.

Mještanka Obilićeva Mira Đurić rekla je da se skoro svakodnevno zgražava zbog prizora oštećenih klupa, kanti i ostale komunalne opreme.

– Naročito primjećujem takve stvari dok ujutro šetam sa psom po naselju. Osim što su ružne, ove pojave mogu biti i opasne, jer oštećene stvari mogu povrijediti nekoga – kazala je Đurićeva.

Kazne

U Odjeljenju za komunalne poslove saopšteno je da su za uništavanje komunalne opreme predviđene novčane kazne od 100 do 7.000 KM.

– Odlukom o komunalnom redu za uništavanje komunalne opreme zaprijećeno je pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 7.000 KM, odgovornom licu u pravnom licu od 200 do 1.800 KM, dok je za fizičko lice propisana novčana kazna od 100 do 1.000 maraka – kazali su u odjeljenju.

(Glas Srpske)

POVODOM DANA GRADA Položeni vijenci na Trgu palih boraca

Povodom 22. aprila – Dana grada i dana oslobođenja Banje Luke od fašizma u Drugom svjetskom ratu, danas su položeni vijenci na spomenik palim borcima u centru grada.  U ime Grada Banje Luke, vijenac su položili gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić. – Banja Luka sa ponosom obilježava

ČUBRILOVIĆ: Banjaluka prepoznatljiva evropska destinacija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas gradonačelniku Banjaluke Igoru Radojičiću i predsjedniku Skupštine grada Zoranu Taliću 22. april – Dan grada sa željom da nastave intenzivan razvoj grada koji je postao prepoznatljiva evropska destinacija.

Promocija knjige Vukana Dubočanina na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Pravni fakultet Univerziteta u Banjaluci i “Zadužbina Petar Kočić” Banjaluka – Beograd organizuju promociju knjige Vukana Dubočanina, “Otrugnuto od zaborava – Priče iz novinarske beležnice”. Promocija će se održati sutra u 18 časova u sali 48/I na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjaluci. O knjizi će govoriti, profesor dr Nikola Mojović, redovni profesor Pravnog fakulteta i

U Srpskoj najplaćeniji bankari, najmanje zarađuju građevinci

Najviša prosječna neto plata u martu isplaćena je u finansijskoj djelatnosti i djelatnosti osiguranja – 1.445 KM, a najniža u građevinarstvu – 617 KM. Prosječna martovska plata u Srpskoj iznosila je 886 KM, a prosječna bruto plata 1.373 KM, saopštili su iz Saveza sindikata RS. Prosječna neto plata nakon u martu 2019. u odnosu na

FORMALIZOVANA DUGOGODIŠNJA SARADNJA Potpisan sporazum o bratimljenju sa Кumanovom

Gradonačelnici Banje Luke i Кumanova Igor Radojičić i Maksim Dimitrievski potpisali su danas sporazum o bratimljenju dva grada, koji već godinama sarađuju u više različitih oblasti. Nakon potpisivanja, gradonačelnik Кumanova izrazio je zadovoljstvo formalizovanjem odnosa između dva grada i u ime građana Кumanova čestitao ovaj veliki praznik svim Banjalučanima. -Posljednjih sedam-osam godina naši gradovi sarađuju

GOVEDARICA: Za novog predsjednika SDS-a, imaćemo tri, dva ili jednog kandidata

Glavni odbor Srpske demokratske stranke utvrdio je juče kriterijume za unutarpartijske izbore, a nakon sjednice potvrđeno je da će kandidati za lidera partije na junskoj skupštini biti aktuelni predsjednik Vukota Govedarica, predsjednik GO Milan Miličević i potpredsjednik partije Mirko Šarović. – Sigurno su ta tri imena u opticaju, a drugi se ne spominju. Predsjednik SDS-a