Vijesti 06.07.2016.

Vandali uništavaju sve što im dođe pod ruku

ČITANJE: 2 minute

Nedavno razbacivanje klupa i uništavanje kanti za smeće na Banj brdu samo je jedan od posljednjih primjera uništavanja komunalne opreme. Objesni pojedinci često se iživljavaju na kontejnerima, autobuskim stajalištima, dječjim igralištima i drugoj zajedničkoj imovini, što je grad lani koštalo oko 67.000 KM.

– Najčešće stradaju korpe za otpatke, kontejneri, oprema na dječijim igralištima, poklopci na šahtovima i slivne rešetke – rekli su u Odjeljenju za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

Umjesto da svoju energiju usmjere na sportske terene, rad ili neke korisne aktivnosti, vandali je ispoljavaju tako što uništavaju ono od čega korist imaju svi građani.

– Na korpama za otpatke kradu uloške od pocinčanog lima, uništavaju nosače, bravice i ležajeve. Na klupama lome sjedišta, na igralištima tobogane, ljuljaške i klackalice, na ulicama saobraćajne znakove i kontejnere, ma sve što im dođe pod ruku – kazali su u ovom odjeljenju i napomenuli da je za održavanje komunalne opreme u ovoj i idućoj godini predviđeno oko 87.000 KM.

Dodali su da su u toku prošle godine zamijenili 42 poklopca na šahtovima.

– Istovremeno zamijenjena je 131 rešetka na slivnicima – kazali su u ovom odjeljenju.

Istakli su da ni kontejneri nisu pošteđeni od naleta vandala.

– Najčešće kontejnere kradu, uništavaju točkiće, prevrću, pale – rekli su u ovom odjeljenju.

Građani su zabrinuti zbog vandalizma, jer iz godine u godinu raste.

– Ljudi su izgubili svijest, uništavaju javno dobro. Ne mogu da shvatim da nekom smetaju korpe za otpatke ili dječija igrališta. U zapadnoj Evropi i civilizovanim zemljama to se rijetko dešava, a ako se desi, onda društvo nema milosti. Kazne su rigorozne. Tako bi trebalo da bude i kod nas. Kada neko uništi korpu za otpatke, klupu ili drugu komunalnu opremu, trebalo bi ga kazniti na taj način da plati štetu, takođe kaznu i da mora da ide na društveno koristan rad. Vjerujem da bi tada vandalizma bilo manje – rekao je stanovnik MZ Centar Vaso Malić.

Saobraćajni znakovi

Na meti vandala često je i saobraćajna signalizacija. Prema zadnjim podacima iz Gradske uprave za zamjenu slupanih saobraćajnih ogledala, iščupanih znakova, stajališnih oznaka i drugog potrošeno je skoro 80.000 KM.

(Glas Srpske)