Vijesti 27.04.2018.

VANTJELESNA OPLODNJA U borbi za potomstvo podržano 650 parova

ČITANJE: 2 minute

Lani je u Republici Srpskoj odobreno više od 650 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju.

Fond zdravstvenog osiguranja odobrio je lani 295 zahtjeva za prvi i 173 za drugi pokušaj vantjelesne oplodnje, za šta je izdvojeno 2,4 miliona maraka, dok su opštine i gradovi, koji finansiraju treći pokušaj, za 186 zahtjeva izdvojile nešto više od 400.000 maraka.

U Ministarstvu porodice, omladine i sporta RS navode da je lani 31 lokalna zajednica finansirala treći pokušaj vantjelesne oplodnje.

– Od ukupno 240 pristiglih zahtjeva, odobreno je 77,5 odsto u iznosu od 400.951 KM – rekli su u Ministarstvu.

U želji da se ostvare kao roditelji, mnogi parovi nailaze na prepreke, a često i odustanu nakon uspostavljanja dijagnoze. Oni istrajni, riješeni da postanu roditelji po svaku cijenu, hvataju se u koštac sa problemima.

Jedna od njih je i Snežana Misita iz Trebinja koja je iz šestog pokušaja vantjelesne oplodnje postala majka.

– To nam je bila druga besplatna vantjelesna oplodnja koju finansira Vlada RS i da nije bilo tako, ne bih ni postala majka, jer smo već bili previše zaduženi za neuspjele pokušaje. Na dan porođaja platili smo posljednju ratu kredita za treći neuspjeli pokušaj. Rodila sam blizance  koji sada imaju pet i po godina – kazala je Misita.

Ona je u Trebinju osnovala Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Bebe” koje broji 186 parova sa područja istočne Hercegovine i 86 beba.

– Mnogo je onih koji ne uspiju nakon dva besplatna pokušaja koje Vlada finansira, a nemaju novca za dalje, tako da bi svima mnogo značio i treći besplatan pokušaj na nivou RS   – dodala je Misita.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS kažu da u budžetu za ovu godinu novac za tu namjenu nije planiran.

Fond zdravstva duže od deset godina finansira u cjelosti prva dva postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, dok onima od 41. do navršene 42. godine finansiraju polovinu troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove. Ova usluga je ugovorena sa ustanovom “Mediko S”, jedinom zdravstvenom ustanovom u RS u kojoj se rade ove procedure. Jedna procedura koja podrazumijeva i terapiju, dijagnostiku i sam postupak vantjelesne oplodnje iznosi oko 5.500 KM.

Najviše zahtjeva za treću vantjelesnu oplodnju u 2017.

Lokalna       Pristigli   Odobreni          Izdvojeno

zajednica      zahtjevi        zahtjevi           novca (u KM)

Banjaluka       52                     43                 107.500

Bijeljina       39                     18                  25.000

Prijedor       14                      12                 30.000

(Glas Srpske)