Magazin 12.04.2019.

Večeras koncert Ruskog narodnog orkestra iz Nižnjeg Novgoroda

ČITANJE: 1 minuta

U Banskom dvoru večeras će biti održano treće veče 18. Evropskog festivala trzalačkih instrumenata, koje će obilježiti cjelovečernji koncert Akademskog ruskog narodnog orkestra iz Nižnjeg Novgoroda. Кoncert počinje u 19 časova.

Akademskim orkestrom iz Nižnjeg Novgoroda će dirigovati maestro Viktor Кuznjecov, zaslužni umjetnik Ruske Federacije i osnivač orkestra. Uz orkestar će kao solista nastupiti Maja Balaševa.

Nižnjevovgorodski orkestar je jedan od najpoznatijih i najprestižnijih orkestara Ruske Federacije. Od svog osnivanja 1991. godine, postaje prepoznatljiv kulturni brend Nižnjeg Novgoroda. Poseban stil muziciranja je učinio orkestar propoznatljivim i donio mu je svjetsku slavu i mnoga priznanja osvojena u svjetskim kulturnim metropolama.

Nakon koncerta u Banjoj Luci, gosti iz Rusije će u subotu, 13. aprila, održati još jedan cjelovečernji koncert, ovaj put u Gradišci, u Centru za kulturu, sa početkom od 20 časova. Кoncertom u Gradišci se i zvanično završava četverodnevna manifestacija XVIII evropski festival trzalačkih instrumenata, u organizaciji Gradskog tamburaškog orkestra Banja Luka.