Vijesti 07.11.2018.

VELIKA ZAINTERESOVANOST GRAĐANA Gradska bašta “zasijana” prijavama za sadnju organskog voća i povrća

ČITANJE: 2 minute

Iako još nije raspisan javni poziv, veliki broj građana već je zainteresovan za dobijanje parcele u sklopu projekta “Banjalučka gradska bašta”, koji će im omogućiti da za svoje potrebe uzgajaju voće, povrće i začinsko bilje na organski način.

Goran Pivašević, predsjednik Udruženja građana “Gradske bašte” Banjaluka, kazao je da se ovom udruženju javilo već 40 ljudi spremnih da nauče nešto više o uzgoju organskih bašta u sklopu projekta “Banjalučka gradska bašta”.

“Ove sedmice trebalo bi da potpišemo sporazum sa gradom, nakon čega ćemo objaviti javni poziv građanima na koji će moći da konkurišu”, dodao je Pivašević.

Bašte neće biti namijenjene za komercijalnu proizvodnju, već će ih građani moći koristiti samo za svoje potrebe.

Grad je zemljište veličine 5.000 metara kvadratnih ustupilo UG “Gradske bašte” na period od pet godina.

“Na osnovu poziva vidjećemo kolika je stvarna zainteresovanost kako bismo od grada eventualno tražiti aneks ugovora koji nam omogućava da se dobijeno gradsko zemljište za ove potrebe proširuje ili smanji, u zavisnosti od zainteresovanosti građana”, rekao je Pivašević.

Javnim pozivom planirano je dodjeljivanje 80 parcela od po 100 metara kvadratnih svakom zainteresovanom građaninu, a osim toga “Banjalučka gradska bašta” imaće i  socijalnu komponentu.

“Ovim projektom želimo da okupimo građane različitih interesovanja i profila”, rekao je Pivašević.

Dragana S. iz Borika kaže da više od 10 godina živi u zgradi i da oduvijek želi imati svoju baštu, u kojoj bi sadila voće i povrće.

“Ovo je idealna prilika da mogu sama da uzgajam svoje voće i povrće i jedva čekam da počne ovaj projekat”, rekla je ona.

Preko godišnje članarine, koja bi trebalo da bude 150 KM, korisnici će na raspolaganju imati alat i stručnu pomoć, a biće organizovane i radionice. Plaćanja godišnje članarine biće oslobođeni socijalno ugroženi građani i korisnici socijalnih ustanova.

Banjaluka je prvi grad u RS koji će dobiti gradsku baštu, po uzoru na evropske gradove. Prva “Banjalučka gradska bašta” nalaziće se u naselju Drakulić, a planirano je da zemlja za sadnju bude spremna na proljeće.

(Nezavisne)