Velike liste čekanja za staračke domove u Banjaluci

Domovi za starija lica u gradu su u proteklih nekoliko godina konstantno puni, a liste čekanja za dom velike, potvrđeno je za “Nezavisne” u JU Gerontološki centar, Domu penzionera i “Caritasu”.

“Broj korisnika trenutno je veći nego prethodnih godina jer se povećala i potreba za smještajem u ustanovu”, rekao je Vinko Lolić, direktor JU Gerontološki centar.

Prema njegovim riječima, u ovoj ustanovi je trenutno smješteno 315 korisnika, koliki je i kapacitet, a mjesečna cijena zavisi od kategorije smještenog lica i iznosi od 650 do 725 KM.

“Liste čekanja su velike možda i zbog toga jer osobe smještene putem centara za socijalni rad imaju pravo na subvenciju od 130 KM mjesečno”, naglasio je Lolić i dodao da najstariji korisnik u JU Gerontološki centar ima 94 godine.

Đuro Crnomarković, direktor Doma penzionera, rekao je da broj korisnika u ovoj ustanovi trenutno iznosi 166, čime su praktično svi kapaciteti zauzeti.

“Naša ustanova je u protekle četiri godine imala konstantno velik procenat popunjenosti, i to iz godine u godinu sve veći”, kazao je Crnomarković.

U Domu penzionera ne postoje subvencije države, jer Vlada RS ne subvencioniše korisnike, međutim postoji popust za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do IV kategorije.

“Cijena sobe zavisi da li se radi o pokretnom ili nepokretnom korisniku. Smještaj za pokretnog korisnika u dvokrevetnoj sobi iznosi 660 KM, a najstariji korisnik ima 95 godina”, dodao je Crnomarković.

U “Caritasu” su rekli da od osnivanja Doma za starije osobe socijalnog centra “Ivan Pavao II” 2009. godine rade punim kapacitetom, a da su najčešći razlozi smještaja bolest, nepokretnost stanara kojima je potrebna medicinska njega, te starost i samoća.

“Naš pun kapacitet iznosi 70 stanara i toliko i imamo trenutno, ali nam svakodnevno dolaze nove zamolbe koje stavljamo na liste čekanja”, naglasili su u “Caritasu”.

Dodali su da cijene smještaja iznose od 900 do 950 KM, a najstarija stanarka je u toku ovog mjeseca napunila 100 godina i u ovoj ustanovi je od 2013. godine.

(Nezavisne)

IZ STANA SE ČULO ZAPOMAGANJE Uznemirujući slučaj iz Banjaluka uskoro bi mogao da dobije epilog

Uznemirujući slučaj u banjalučkom naselju Obilićevo koji je prošle sedmice uznemirio javnost uskoro bi mogao dobiti epilog.  Naime, iz Policijske uprave Banjaluka navode da je saslušan osumnjičeni koji se tereti da je sugrađanina držao protiv njegove volje u stanu. – Dežurni tužilac okvalifikovao je slučaj kao krivično djelo protvipravno lišenje slobode – objasnili su u

JESEN U BANJALUCI Fotografišite boje grada i osvojite bicikl

Fotografišite jesen u Banjaluci, pošaljite fotografiju i osvojite bicikl u nagradnoj igri koju ogranizuje Grad Banjaluka u saradnji sa partnerima. Drugoplasirana i trećeplasirana fotografija biće nagrađena godišnjom pretplatom za „Bl bajk“.

ŠLJIVAR: Prijavite nekretnine i platite porez

Gradska uprava pozvala je sve vlasnike nepokretnosti na području grada koji do sada nisu, da prijave nekretnine i plate porez na nepokretnosti, s obzirom na to da se radi o izvornom prihodu grada iz kojeg se finasniraju brojni razvojni projekti. Načelnica Odjeljenja za finansije Božana Šljivar, ističe da bi svi vlasnici nepokretnosti na području Banje

50 GODINA OD KATASTROFALNOG ZEMLJOTRESA: Pogledajte program obilježavanja

Pedeseta godišnjica katastrofalnog zemljotresa, koji je Banju Luku pogodio 27. oktobra 1969. godine, ostavljajući iza sebe potpuno razoren grad, biće obilježena nizom, prigodnih memorijalnih događaja. Centralni događaj programa jeste izložba pod nazivom „Zemljotres u Banjaluci – 1969, solidarnost, obnova i izgradnja“ u organizaciji Muzeja savremene umjetnosti RS, Arhiva Republike Srpske i Udruženja arhivskih radnika, koja

Grad još nije izabrao firme za održavanje puteva

Do početka zvaničnog rada zimske službe ima manje od jednog mjeseca, a Grad ima problema da izabere firme koje bi bile zadužene da ove zime u većem dijelu Banjaluke uklanjaju snijeg sa saobraćajnica. 

Servisne informacije za 20. oktobar

Servisne informacije za nedjelju, 20. oktobar 2019. godine. Policijska uprava Prema podacima s kojima raspolaže ovo Područno odjeljenje, u protekla 24 časa na području Grada Banjaluka dogodilo se: – jedno krivično djelo: teška kradja (1) – javni red i mir je narušen dva puta, – devet saobraćajnih nezgoda, a jedno lice je lakše povrijeđeno. Služba