Velike liste čekanja za staračke domove u Banjaluci

Domovi za starija lica u gradu su u proteklih nekoliko godina konstantno puni, a liste čekanja za dom velike, potvrđeno je za “Nezavisne” u JU Gerontološki centar, Domu penzionera i “Caritasu”.

“Broj korisnika trenutno je veći nego prethodnih godina jer se povećala i potreba za smještajem u ustanovu”, rekao je Vinko Lolić, direktor JU Gerontološki centar.

Prema njegovim riječima, u ovoj ustanovi je trenutno smješteno 315 korisnika, koliki je i kapacitet, a mjesečna cijena zavisi od kategorije smještenog lica i iznosi od 650 do 725 KM.

“Liste čekanja su velike možda i zbog toga jer osobe smještene putem centara za socijalni rad imaju pravo na subvenciju od 130 KM mjesečno”, naglasio je Lolić i dodao da najstariji korisnik u JU Gerontološki centar ima 94 godine.

Đuro Crnomarković, direktor Doma penzionera, rekao je da broj korisnika u ovoj ustanovi trenutno iznosi 166, čime su praktično svi kapaciteti zauzeti.

“Naša ustanova je u protekle četiri godine imala konstantno velik procenat popunjenosti, i to iz godine u godinu sve veći”, kazao je Crnomarković.

U Domu penzionera ne postoje subvencije države, jer Vlada RS ne subvencioniše korisnike, međutim postoji popust za porodice poginulih boraca i ratnih vojnih invalida do IV kategorije.

“Cijena sobe zavisi da li se radi o pokretnom ili nepokretnom korisniku. Smještaj za pokretnog korisnika u dvokrevetnoj sobi iznosi 660 KM, a najstariji korisnik ima 95 godina”, dodao je Crnomarković.

U “Caritasu” su rekli da od osnivanja Doma za starije osobe socijalnog centra “Ivan Pavao II” 2009. godine rade punim kapacitetom, a da su najčešći razlozi smještaja bolest, nepokretnost stanara kojima je potrebna medicinska njega, te starost i samoća.

“Naš pun kapacitet iznosi 70 stanara i toliko i imamo trenutno, ali nam svakodnevno dolaze nove zamolbe koje stavljamo na liste čekanja”, naglasili su u “Caritasu”.

Dodali su da cijene smještaja iznose od 900 do 950 KM, a najstarija stanarka je u toku ovog mjeseca napunila 100 godina i u ovoj ustanovi je od 2013. godine.

(Nezavisne)

Ona je svojim primjerom naučila kćerku Mirsadu da se rad uvijek isplati VIDEO

Težak posao danas svi odbijaju. Njoj se rugaju jer radi u pilani. – Ne biram posao, ne smeta mi izrugivanje – kaže majka Mirsade Hadžić, djevojke iz Kozarske Dubice, čija je priča nedavno odjeknula u regionu. Sada pogledajte ispovijest osobe koja joj je uzor, Mirsadine majke Hamide Dedić Hadžić. NE BIRAM POSLOVE: NE SMETA MI

Mještani banjalučkog naselja pronašli skelet u šumi

U šumi u banjalučkom naselju Dragočaj pronađen je skelet nepoznate ženske osobe, potvrdila je banjalučka policija. Ljudske ostatke pronašao je mještanin Petar Ćosić, koji je odmah obavijestio policiju, javlja Srpskainfo. Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović izjavila je da su policijski službenici 14. jula postupili po zaprimljenoj prijavi i izvršili uviđaj u Dragočaju, gdje su pronađeni

Usvojene odluke o kreditu za drugu fazu Koridora 5C

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je odluku o prihvatanju zaduženja Republike Srpske prema Evropskoj banci za obnovu i razvoj za finansiranje Projekta Koridor “Pet ce” – obilaznica Doboj u skladu sa kojom će Srpska da se kreditno zaduži 150 miliona evra radi realizacije tog projekta, odnosno za građevinske radove i konsultantske usluge.

„Lauš 2“ šampion Jelen kupa

Nakon 8 dana igranja turnira, 40 seniorskih ekipa i 240 igrača „Jelen kup 2019” završen je sinoć u Banjaluci, uzbudljivom finalnom utakmicom. “Lauš 2” je spriječio ekipu “Market AS” da odbrani titulu na Trgu Krajine. Najboljim igračem turnira proglašen je kapiten pobjedničke ekipe Njegoš Miljković. Nagrade su uručili proslavljeni banjalučki fudbaler Vladan Grujić, a ispred

PETROVDANSKI SABOR Na prvom festivalu folklora čak 600 učesnika

Kulturno-umjetničko društvo „Potkozarje“ i vrijedni domaćini iz tog kraja ovog vikenda ugostiće čak 600 učesnika na prvom Petrovdanskom saboru. Na Međunarodni festival foklora stiže deset kulturno-umjetničkih društava iz Makedonije, Bugarske, Srbije i Republike Srpske, koji će, prije svega mještanima, a i drugim posjetiocima, predstaviti kulturu i tradiciju svog kraja. Program počinje u večernjim časovima, u

Uhapšeni u akciji “Unikat” sprovedeni u banjalučko tužilaštvo

Trojica od četvorice uhapšenih u akciji “Unikat” sprovedeni su nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Banjaluka. Kako javlja novinar “Nezavisnih” četvrti uhapšeni će biti doveden naknadno. Podsjetimo, u akciji “Unikat” policija je u ponedjeljak uhapsila Sanela Šeranića, Nenada Dragišića, Deana Đajića i Danijela Trninića. Iz dvije savremene laboratorije za proizvodnju droge na području Banjaluke