Vijesti 12.05.2017.

Veliko pospremanje lokala u komšiluku Konzulata Srbije

ČITANJE: 3 minute

Gradska uprava Banjaluka je krenula u spremanje, pa je za juče bilo zakazano rušenje nelegalno podignutih nadstrešnjica u roštiljnici i u kafiću.

Gradski inspektori naredili su uklanjanje nelegalno podignute tende kafića „Kadar“ u Ulici Vojvode Radomira Putnika, kao i nadstrešnjice i pecane u „Ćevabdžinici kod Muje“ u Ulici Nikole Pašića.

Kafić je i ranije imao nadstrešnjicu, ali je prije izvjesnog vremena renoviran i podignuta je nova, za koju, kažu u Gradskoj upravi, vlasnik nema dozvolu. U kafiću juče nisu htjeli da daju izjave za medije, skidali su konstrukciju da im Grad ne bi naplatio rušenje i bili su vidno ljuti zbog takve odluke.

Rušenje u dvorištu ćevabdžinice takođe je bilo zakazano za juče, ali je odgođeno. Vlasnica Emina Smailagić tvrdi da je postupak za legalizaciju nadstrešnjice kojom je proširila lokal u toku, ali u Gradskoj upravi kažu da je iscrpila sve zakonske mogućnosti i nema više pravo žalbe. Moraće da poruši i pecanu, a na mirise iz ćevabdžinice, sa kojom ih dijeli samo ograda, žale se i iz Konzulata Srbije.

– Ne dozvoljavam nikome da uđe u moje dvorište, jer imam pravo da u njemu podignem nadstrešnicu i proširim lokal. Pecanu sam porušila, ali tu se ništa nije ni peklo, da bi dim i mirisi smetali komšijama. Zapošljavam deset radnika, koji hrane 40 članova porodice, i od Grada očekujem pomoć i olakšice, a ne da me progone – kaže Smailagić.

V.d. načelnika Odeljenja za inspekcijske poslove, Janko Kecman, kaže da su gradske službe još ranije izdale naloge za rušenje nadstrešnica, jer je u oba slučaja riječ o klasičnoj divljoj gradnji, bez bilo kakvih dozvola gradskih vlasti. Poručuje – ovo je samo početak – te poziva građane da im prijave svaki oblik bespravne gradnje.

– Ni jedan pojedinac, o kome god da je riječ, ne smije osjetiti da je iznad zakona i pravila – izjavio je Kecman.

Dodaje da je Gradu u cilju da spriječi bespravnu gradnju, a pogotovo kad je riječ o poslovnim subjektima, te da na udaru neće biti samo oni koji su u međuvremenu ušli u proces legalizacije.

Nezvanično, nelegalno je sagrađena i nadstrešnjica paba „Debela Berta“, u toku je žalbeni postupak, ali u Gradu kažu da će vjerovatno i ona biti porušena.

Do sada su uklonjene nadstrešnjice nekoliko lokala u centru grada.

Prošao rok za legalizaciju

Janko Kecman je istakao da je 1. januara ove godine istekao rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, te da, prema zakonu, ni jedan objekat koji je bez dozvola sagrađen nakon juna 2013. godine ne može ući u proces legalizacije.

– S obzirom na to da su pecana i nadstrešnjice u kafani i roštiljnici izgrađeni nakon tog roka, nije bilo nikakvog osnova za njihovu legalizaciju – rekao je Kecman.

(EuroBlic)