VERBALNI RAT Stanivuković tvrdi da FZO na bolesnim građanima zarađuje ekstraprofit, oni mu odgovorili (VIDEO)

Na javnom tenderu za nabavku pelena koju je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja RS izabrana su tri, a ne samo jedan dobavljač. Riječ je o pelenama proizvođača iz Italije, Poljske i Albanije. 

Ovo su saopštili su iz FZO, reagujući na tvrdnju poslanika Draška Stanivukovića da je „direktor Fonda Dejan Kusturić sredinom decembra uputio dopis svim apotekama od kojih se zahtijeva da pelene nabavljaju od isključivo jednog dobavljača, u protivnom im neće biti refundirati sredstva za pelene“.

– Pelene iz Albanije su lošijeg kvaliteta, jer imaju jednu kap propustljivosti, od potrebnih šest. Smatram krajnje bezobzirno, gnusno i neljudski čin da neko odluči svoj ekstraprofit zarađivati na bolesnoj djeci i bolesnom stanovništvu RS. Kao narodni poslanik i kao čovjek ne mogu to da dozvolim. Ovakva malverzacija je prevršila svaki nivo ljudskosti, da ovo nije samo za smjenu nego i za zatvor. Da li su to veliki Srbi koji uvoze pelene iz Albanije, da li se tako štite interesi RS, da li je to vlast kontinuiteta uništavanja zdravlja građana – pitao je Stanivuković u video klipu kojim se obratio javnosti.

Naglasio je da su prije novog pravilnika građani imali mogućnost izbora pelena, do određene cijene, uz mogućnost da doplate ukoliko žele kvalitetnije pelene, te da će zahtijevati vraćanja na snagu starog pravilnika.

U FZO naglašavaju da su pelene registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, što bi, kako poručuju, trebalo da bude i potvrda da se radi o kvalitetnim pelenama, sigurnim i bezbijednim za pacijente.

– Ova agencija je nadležna za kontrolu medicinskih sredstava i samo sredstva koja ispunjavaju kriterijume kvaliteta i bezbjednosti mogu biti registrovana i dobiti dozvolu za promet u BiH. Fond će zatražiti od ALM dodatnu provjeru kvaliteta pelena, jer je naš primarni interes zadovoljan osiguranik, a ne profit – poručili su iz FZO.

Dodaju da su pelene za djecu poljskog proizvođača, a ne iz Albanije.

– Iako je to jasno vidljivo u dokumentaciji koju i Stanivuković posjeduje, to ga nije omelo da koristi i djecu za svoje tendenciozne navode i dnevnopolitičke svrhe. Fond ne štiti i ne favorizuje nijednog dobavljača i proizvođača, niti se rukovodimo profitom, već isključivo, po zakonu, sprovodimo aktivnosti za koje smo nadležni, poput javnih nabavki, a na ponude, njihov kvalitet i sl. ne možemo da utičemo kažu u FZO.

(Srpskainfo)

TEGELTIJA O IMENOVANJU DALIDE BURZIĆ: Razumijem bol Memića, ali ne možemo nikoga eliminisati na osnovu nedokazanih tvrdnji

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija oglasio se na Facebooku povodom jučerašnjeg imenovanja glavne tužiteljice Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalide Burzić za sudiju Suda Bosne i Hercegovine, koje je izazvalo burne reakcije dijela javnosti te porodice Dženana Memića. “Kao čovjek, imam puno razumijevanje za svu bol, tugu i ogorčenost gospodina Memića i zbog toga ne mogu da

UKC: Citogenetička laboratorija vodeća u BiH

Citogenetička laboratorija Odjeljenja za medicinsku genetiku Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske vodeća je u BiH po broju urađenih prenatalnih citogenetičkih analiza. Iz UKC-a je saopšteno da je to jedina takva laboratorija u Srpskoj, koja pruža usluge za čitavo područje Republike, kao i da je od 2009. do 2019.

STANIVUKOVIĆ: Privremeno napuštam RS i BiH, ugrožena mi je lična sigurnost

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Draško Stanivuković kazao je danas da će medijima biti dostupan još danas i da će se privremeno povući iz javnosti zbog lične sigurnosti. Najavio je i napuštanje Bosne i Hercegovine u narednim danima. “Za vikend već neću biti u zemlji. Danas sam još tu i večeras ću još neke

Prihod RS od boravišne takse 1,4 miliona KM, broj dolazaka turista veći za 10 odsto

U Republici Srpskoj je prihod od uplaćene boravišne takse u prošloj godini iznosio 1.371.646 KM i veći je za 17 odsto u odnosu na 2017, saopšteno je iz Ministarstva trgovine i turizma Srpske. Iz resornog ministarstva pojašnjavaju da je povećanje prihoda od uplate boravišne takse rezultat povećanja broja noćenja turista u ovom periodu. U 2018.

Opustite sva čula u spa i hedonističkoj oazi hotela “Jelena”

Želite da obradujete sebe i svoje najdraže potpunim uživanjem i opuštanjem u modernom i gostoljubivom ambijentu? Poželjeli ste možda masažu, vrijeme u sauni i džakuzi kadi, te bi sve to začinili zdravim ručkom ili večerom u restoranu sa vrhunskom hranom i uslugom? Ukoliko ste se već zamislili na ovim mjestima, imamo sjajan prijedlog i idealno