Vijesti 11.02.2019.

VERBALNI RAT Stanivuković tvrdi da FZO na bolesnim građanima zarađuje ekstraprofit, oni mu odgovorili (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Na javnom tenderu za nabavku pelena koju je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja RS izabrana su tri, a ne samo jedan dobavljač. Riječ je o pelenama proizvođača iz Italije, Poljske i Albanije. 

Ovo su saopštili su iz FZO, reagujući na tvrdnju poslanika Draška Stanivukovića da je „direktor Fonda Dejan Kusturić sredinom decembra uputio dopis svim apotekama od kojih se zahtijeva da pelene nabavljaju od isključivo jednog dobavljača, u protivnom im neće biti refundirati sredstva za pelene“.

– Pelene iz Albanije su lošijeg kvaliteta, jer imaju jednu kap propustljivosti, od potrebnih šest. Smatram krajnje bezobzirno, gnusno i neljudski čin da neko odluči svoj ekstraprofit zarađivati na bolesnoj djeci i bolesnom stanovništvu RS. Kao narodni poslanik i kao čovjek ne mogu to da dozvolim. Ovakva malverzacija je prevršila svaki nivo ljudskosti, da ovo nije samo za smjenu nego i za zatvor. Da li su to veliki Srbi koji uvoze pelene iz Albanije, da li se tako štite interesi RS, da li je to vlast kontinuiteta uništavanja zdravlja građana – pitao je Stanivuković u video klipu kojim se obratio javnosti.

Naglasio je da su prije novog pravilnika građani imali mogućnost izbora pelena, do određene cijene, uz mogućnost da doplate ukoliko žele kvalitetnije pelene, te da će zahtijevati vraćanja na snagu starog pravilnika.

U FZO naglašavaju da su pelene registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, što bi, kako poručuju, trebalo da bude i potvrda da se radi o kvalitetnim pelenama, sigurnim i bezbijednim za pacijente.

– Ova agencija je nadležna za kontrolu medicinskih sredstava i samo sredstva koja ispunjavaju kriterijume kvaliteta i bezbjednosti mogu biti registrovana i dobiti dozvolu za promet u BiH. Fond će zatražiti od ALM dodatnu provjeru kvaliteta pelena, jer je naš primarni interes zadovoljan osiguranik, a ne profit – poručili su iz FZO.

Dodaju da su pelene za djecu poljskog proizvođača, a ne iz Albanije.

– Iako je to jasno vidljivo u dokumentaciji koju i Stanivuković posjeduje, to ga nije omelo da koristi i djecu za svoje tendenciozne navode i dnevnopolitičke svrhe. Fond ne štiti i ne favorizuje nijednog dobavljača i proizvođača, niti se rukovodimo profitom, već isključivo, po zakonu, sprovodimo aktivnosti za koje smo nadležni, poput javnih nabavki, a na ponude, njihov kvalitet i sl. ne možemo da utičemo kažu u FZO.

(Srpskainfo)