VERBALNI RAT Stanivuković tvrdi da FZO na bolesnim građanima zarađuje ekstraprofit, oni mu odgovorili (VIDEO)

Na javnom tenderu za nabavku pelena koju je sproveo Fond zdravstvenog osiguranja RS izabrana su tri, a ne samo jedan dobavljač. Riječ je o pelenama proizvođača iz Italije, Poljske i Albanije. 

Ovo su saopštili su iz FZO, reagujući na tvrdnju poslanika Draška Stanivukovića da je „direktor Fonda Dejan Kusturić sredinom decembra uputio dopis svim apotekama od kojih se zahtijeva da pelene nabavljaju od isključivo jednog dobavljača, u protivnom im neće biti refundirati sredstva za pelene“.

– Pelene iz Albanije su lošijeg kvaliteta, jer imaju jednu kap propustljivosti, od potrebnih šest. Smatram krajnje bezobzirno, gnusno i neljudski čin da neko odluči svoj ekstraprofit zarađivati na bolesnoj djeci i bolesnom stanovništvu RS. Kao narodni poslanik i kao čovjek ne mogu to da dozvolim. Ovakva malverzacija je prevršila svaki nivo ljudskosti, da ovo nije samo za smjenu nego i za zatvor. Da li su to veliki Srbi koji uvoze pelene iz Albanije, da li se tako štite interesi RS, da li je to vlast kontinuiteta uništavanja zdravlja građana – pitao je Stanivuković u video klipu kojim se obratio javnosti.

Naglasio je da su prije novog pravilnika građani imali mogućnost izbora pelena, do određene cijene, uz mogućnost da doplate ukoliko žele kvalitetnije pelene, te da će zahtijevati vraćanja na snagu starog pravilnika.

U FZO naglašavaju da su pelene registrovane u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, što bi, kako poručuju, trebalo da bude i potvrda da se radi o kvalitetnim pelenama, sigurnim i bezbijednim za pacijente.

– Ova agencija je nadležna za kontrolu medicinskih sredstava i samo sredstva koja ispunjavaju kriterijume kvaliteta i bezbjednosti mogu biti registrovana i dobiti dozvolu za promet u BiH. Fond će zatražiti od ALM dodatnu provjeru kvaliteta pelena, jer je naš primarni interes zadovoljan osiguranik, a ne profit – poručili su iz FZO.

Dodaju da su pelene za djecu poljskog proizvođača, a ne iz Albanije.

– Iako je to jasno vidljivo u dokumentaciji koju i Stanivuković posjeduje, to ga nije omelo da koristi i djecu za svoje tendenciozne navode i dnevnopolitičke svrhe. Fond ne štiti i ne favorizuje nijednog dobavljača i proizvođača, niti se rukovodimo profitom, već isključivo, po zakonu, sprovodimo aktivnosti za koje smo nadležni, poput javnih nabavki, a na ponude, njihov kvalitet i sl. ne možemo da utičemo kažu u FZO.

(Srpskainfo)

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.