Vijesti 01.12.2021.

Verhaz: Više govoriti o infekciji kako bi se smanjio broj zaraženih HIV-om

ČITANJE: 2 minute

Načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Antonija Verhaz poručila je, povodom obilježavanja 1. decembra – Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, da treba više govoriti o ovoj infekciji kako bi se smanjio broj oboljelih i umrlih od ove zarazne bolesti.

Verhazova je rekla novinarima u Banjaluci da je na tom planu cilj podizanje svijesti o ovoj infekciji u smislu da se poveća stopa testiranja i osavremene terapije liječenja oboljelih.

Ona je navela da se u početku vrlo malo znalo o HIV-u, ali da je danas poznato da je riječ o hroničnoj virusnoj infekciji koja se veoma dobro može držati pod kontrolom.

“To je i dalje neizlječiva bolest, ali ona se savremenom terapijom može jako dobro zaliječiti i držati pod kontrolom u smislu da se pacijentima omogući kvalitetan život i da dožive starost, što ranije nije bio slučaj”, istakla je Verhazova.

Ona je napomenula da je riječ o infekciji koja se ne prenosi društvenim kontaktom, zbog čega oboljele osobe mogu biti aktivne u tom smislu.

Verhazova je rekla da su uspješno izliječeni njihovi pacijenti zaraženi HIV-om i različitim hepatitisima, a koji su istovremeno imali virus korona.

Infektolog na Klinici za infektivne bolesti Snežana Ritan navela je da ova klinika organizuje besplatne preglede jetre tranzijetnom elastografijom, odnosno fibroskenom.

“Fibrosken na potpuno bezbolan način tokom petominutnog pregleda mjeri elastičnost i utvrđuje stepen oštećenja jetre, te se ovim ultrazvučnim pregledom dobija nalaz koji odgovara pretrazi biopsije jetre”, objasnila je Ritanova.

Ona je navela da je u Republici Srpskoj do sada 151 pacijent zaražen HIV-om, te da je od 1. decembra prošle godine do danas dijagnostikovano 18 novih slučajeva.

Prema njenim riječima, pacijentima su dostupne terapije koje su, uz uvođenje novih lijekova, svake godine sve savremenije.

“U našoj klinici je pod nadzorom 69 pacijenata koji se prate i liječe od HIV-a”, rekla je Ritanova.

(Srna, E.M)