Vijesti 06.12.2017.

(VIDEO) Jeftiniji lijekovi od sljedeće godine?

ČITANJE: 1 minuta

Lijekovi u Bosni i Hercegovini će od iduće godine biti jeftiniji, poručeno je sa sastanka ministra zdravlja Republike Srpske i direktora Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine. Rekli su da je bilo pokušaja podizanja cijena za lijekove bez recepta, ali to će biti promijenjeno.

– Ljudi koji kupuju lijekove bez recepta su osjetili povećanje cijena ali to je bilo privremenog karaktera. To je samo jedna vrsta pokušaja industrije da kompenzuje gubitke koje je trpila na lijekovima koji se izdaju na recept i to ima već trend opadanja – rekao nam je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Jedna od tema sastanka bila je i rekonstrukcija prostorija u kojima se nalazi agencija a koje su u vlasništvu resornog ministarstva. 2014. godine su poplavljene a sanacija ih tek očekuje u narednom periodu.

– Riješićemo tako što oni nama plaćaju zakup i napraviće se vještačenje. Agencija će da provede nabavku u radovima i kada se postigne ta cijena oslobodićemo ih u narednom periodu za taj iznos plaćanja – dodao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Agencija plaća mjesečnu kiriju ministarstvu u iznosu od 20 000 maraka. Renoviranje prostorija će preuzeti na sebe, ali će im Ministarstvo odbijati taj iznos novca od zakupa. Pored toga ubrzaće se i proces registracije 200 lijekova koji su na čekanju, obećanje je ministra.

(srpskacafe)