(VIDEO) Jeftiniji lijekovi od sljedeće godine?

lijekovi

Lijekovi u Bosni i Hercegovini će od iduće godine biti jeftiniji, poručeno je sa sastanka ministra zdravlja Republike Srpske i direktora Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine. Rekli su da je bilo pokušaja podizanja cijena za lijekove bez recepta, ali to će biti promijenjeno.

– Ljudi koji kupuju lijekove bez recepta su osjetili povećanje cijena ali to je bilo privremenog karaktera. To je samo jedna vrsta pokušaja industrije da kompenzuje gubitke koje je trpila na lijekovima koji se izdaju na recept i to ima već trend opadanja – rekao nam je Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Jedna od tema sastanka bila je i rekonstrukcija prostorija u kojima se nalazi agencija a koje su u vlasništvu resornog ministarstva. 2014. godine su poplavljene a sanacija ih tek očekuje u narednom periodu.

– Riješićemo tako što oni nama plaćaju zakup i napraviće se vještačenje. Agencija će da provede nabavku u radovima i kada se postigne ta cijena oslobodićemo ih u narednom periodu za taj iznos plaćanja – dodao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Agencija plaća mjesečnu kiriju ministarstvu u iznosu od 20 000 maraka. Renoviranje prostorija će preuzeti na sebe, ali će im Ministarstvo odbijati taj iznos novca od zakupa. Pored toga ubrzaće se i proces registracije 200 lijekova koji su na čekanju, obećanje je ministra.

(srpskacafe)

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar

Servisne informacije za nedjelju, 17. decembar 2017. Centar javne bezbjednosti Banja Luka Evidentirano je osam krivičnih djela. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira. Dogodilo se 17 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dva lica teže, a četiri lakše povrijeđena . Služba hitne pomoći Pregledana su 69 pacijenata i 25 djece, obavljeno je 18 kućnih posjeta.

Bogata arheološka nalazišta u Laktašima: Muzej na otvorenom svjedoči o dalekoj prošlosti

Kao malo koja opština u RS, Laktaši raspolažu izuzetno vrijednim arheološkim nalazištima iz doba Rima i Vizantije koji predstavljaju veliki turistički potencijal. U opštinskoj Turističkoj organizaciji ističu nekoliko najznačajnijih nalazišta koja je su tokom posljednje dvije decenije otkrili stručnjaci Zavičajnog muzeja iz Gradiške. Bojan Vujinović, kustos ove ustanove kaže da se radi o nalazištima koja

Prikupljanjem plastičnih flaša i čepova obezbijedio 40 paketića za djecu

Duško Tadić, banjalučki atletičar akcijom prikupljanja plastičnih flaša i čepova uspio je da prikupi sredstva za 40 paketića za djecu, a plan mu je da za novogodišnje praznike obraduje mnogo više mališana. “Ideja traje otprilike pet mjeseci. Od avgusta počeli smo da prikupljamo plastiku. Na samom početku toga je bilo vrlo malo, ali iz dana

Čarolija u učionicama ozarila dječija lica u Donjim Kolima

 Recitujući novogodišnje pjesme i glumeći junake iz omiljenih bajki, osnovci iz područnih odjeljenja banjalučke Osnovne škole „Branislav Nušić“ u Donjim Kolima i Rekavicama u petak su proslavili nikoljdanske praznike, a čaroliju u učionicama uveličala je posjeta Djeda Mraza koji je spustivši se sa školskog tavana mališanima donio vreću punu poklona. Paketiće za 45 osnovaca i

Banjaluka dobija prvi viteški festival “Kastrum 2018”

Članovi Viteškog reda Čuvara Koplja St. Georgija iz Banjaluke planiraju da od 01.06. do 03.06.2018. godine organizuju viteški festival na tvrđavi Kastel u Banjaluci. Očekuju okupljanje vitezova iz svih zemalja u okruženju. Za sada ne otkrivaju mnogo, osim da će se održati na tvrđavi Kastel, te da će se vitezovi takmičiti u tradicionalnim viteškim disciplinama.