Vijesti 28.02.2017.

Video-nadzor postaje trend u stambenim zgradama

ČITANJE: 3 minute

Zbog čestih krađa, neurednih komšija i vandala koji ulaze u hodnike, stanari se sve češće odlučuju da zgrade pokriju video nadzorom.

Predsjednici zajednica etažnih vlasnika imaju pravo da uz saglasnost svih stanara u hodnike postave video nadzor i tako smanje mogućnost krađa, međutim, mišljenja su podijeljena. Dok jedni smatraju da su kamere jedino rješenje za sprječavanje krađe bicikala, aparata za gašenja požara, kao i okupljanje djece i zaljubljenih parova, drugi tvrde da je to „narušavanje privatnosti“.

Na strani kamera su stanari jedne od zgrada u Bulevaru Desanke Maksimović, koji su odlučili da ih od nedavno čuva „veliki brat“. Iako nije bilo većih provala, problema, kažu, ne nedostaje.

– Krali su nam bicikla, šarali lift i zidove, čak je bilo i komšija koji svoje smeće iznose u kantu u hodniku. Treba stati na kraj nekulturi i bezobrazluku. Ovdje ima i mnogo male djece, tako da su kamere i te kako potrebne. Ne zna ko bi mogao biti protiv, osim nekih što imaju švalere, pa se boje da ih kamera ne snimi – ispričala je penzionerka iz ove zgrade.

Oni koji još nisu postavili kamere, nisu protiv, već kažu da ih sprječava samo cijena.  Svu opremu, koja košta od 1.000 do 1.400 KM, plaćaju stanari.

– Jeste skupo, ali nema drugog izbora, nego sve to snimiti. Nedavno se desilo da je neko crtao grafite po zidovima, a moj stan provalnici su za kratko vreijme obili dvaput, tako da mislim da bi svakako bilo lakše sa kamerama – kaže Duško Angirević, predsednik ZEV-a u Ulici Banović Strahinje u Obilićevu.

Za razliku od njih, ne vide svi pozitivne strane video nadzora, pa komentarišu da je to nepotreban trošak i ugrožavanje privatnosti.

– Tih 1.500 maraka, ili koliko već košta, moglo se uložiti u neke bitnije stvari, pomoći komšiji ili okrečiti zgradu. Oni koji imaju bicikle neka ih bolje čuvaju, a djeca koja sede na stepenicama ne smetaju nikome. Nema smisla da glumimo „velikog brata“, a da bitnije stvari čekaju – kaže Nataša Malić, koja živi u zgradi na Starčevici.

Njeno mišljenje dijele mnogi, komentarišući da „nije u redu da svako gleda ko kome ulazi u stan“, „nije legalno“, te da „se ni u svojoj zgradi ne smiju više opustiti“.

Stručnjaci za bezbjednost objašnjavaju da brige za privatnost komšija ne bi trebalo da bude. Ističu da kamere ne služe za stalno praćenje stanara, već da se snimku može pristupi samo kada stanari zatraže dozvolu, kako bi riješili neki problem koji je kamara zabilježila.

Dodaju da je to legalno, sve dok snima samo unutrašnjost zgrade, na sličan način kao što to rade banke i druga pravna lica.

„Veliki brat“ i u kafićima

Iz servisa za video nadzore kažu da sve češće kamerama pokrivaju i kafiće. Međutim, u lokalima problem nisu bahati gosti, nego radnici. Vlasnici kamerama motre na svoje kase i konobare koji, nerijetko kradu novac iz kase, kao i kasno dolaze na posao.

– Kamere uvode vlasnici koji ne mogu stalno kontrolisati radnike, pa se vode tim da će ih to navesti da budu oprezniji i da ne rade ništa što ne treba – objasnio je Miroslav Ivančević, iz „EastCode“ servisa.

(Blic)