Vijesti 04.05.2016.

(VIDEO) Suzavac i haos u Parizu: Policija evakuiše migrante, demonstranti ih brane

ČITANJE: 1 minuta
demonstranti
Francuska policija počela je jutros da iz gimnazije u Parizu evakuiše desetine migranata raznih nacionalnosti koji su se u tu zgradu nezakonito uselili, a tom prilikom su se policajci sukobili sa demonstrantima koji su se okupili ispred gimnazije u pokušaju da spriječe evakuaciju, javljaju francuski mediji.

Policija je čak upotrijebila suzavac kako bi rasterjala nekoliko desetina demonstranata ispred gimnazije Žan-Žores, koja se nalazi u 19. pariskom arondismanu, a koja je mjesecima bila prazna dok se 21. aprila nije u njoj smjestilo oko 150 migranata, prenosi Figaro.

Demonstranti, među kojima su neki imali maske i kapuljače, pokušali su da blokiraju ulaz u gimnaziju i pri tom su na policiju bacali projektile, ali je policija uspjela da oslobodi pristup gimnaziji i da uspostavi red i mir.

Policajci su evakuaciju počeli jutros oko 06.15 sati, navodi Frans enfo, dodajući da se ispred zgrade gimnazije nalazi više desetina pripadnika snaga reda.

Migranti koje policija evakuiše su iz Eritreje, Sudana, Somalije, Avganistana, Jemena, ali i iz Maroka, Tunisa i drugih zemalja, a među njima ima i žena i djece.

U petak je administrativni sud u Parizu zaključio da su migranti nezakonito useljeni u gimnaziju, a lokalne vlasti su još 22. aprila zatražile da oni odatle hitno budu evakuisani.

(Agencije)