Biznis 11.09.2021.

Vidović: Nedostatak čipova usporio prodaju automobila u Srpskoj

ČITANJE: 6 minuta

Globalna nestašica računarskih čipova za automobile i poremećeni nabavni tokovi snažno su pogodili i usporili svjetsku automobilsku industriju, što se odrazilo i na prodaju automobila kako u svijetu, tako i kod nas.

Naime, posljedice ove nestašice koja je izazvana uticajem više faktora u vrijeme krize sa korona virusom pogađaju i tržište u Republici Srpskoj, što bi moglo nanijeti značajne gubitke domaćim trgovcima novih i polovnih automobila, kojima je ponuda sve manja.

Prema našim informacijama, od početka ove godine zavladala je nestačica čipova, odnosno takozvanih poluprovodnika bez kojih nije moguće napraviti moderno vozilo i zato njegov nedostatak dovodi do zastoja u proizvodnji, a time i do manjka automobila u ponudi.

Ono što je posebno zabrinjavajuće je činjenica da ne postoje precizne procjene do kada će trajati ova nestašica, koja ugrožava i prodavce i kupce automobila u Republici Srpskoj, jer jednostavno prodavci nemaju šta ponuditi kupcima, dok prodavci nemaju pretjeran izbor, osim ranije uvezenih vozila, koje su praktično “zalihe” iz prethodnog perioda. Oni koji se odluče da naruče auto kojeg prodavac nema u prodajnom centru, prinuđeni su da čekaju mjesecima na isporuku, ne zbog prodavca, već zbog nestačice čipova koji su bitna komponenta svakog novog vozila, odnosno bez kojih vozilo nema potrebne i moderne funkcije.

Sagovornici banjaluka.net-a ističu da ima nekih naznaka da bi se ovaj globalni problem mogao prevazići najranije do marta sledeće godine, a postoji mogućnost i da ta svojevrsna kriza potraje do polovine sledeće godine, što praktično znači da do tada neće biti novih auta na našem tržištu.

Ove informacije potvrđuje i nadaleko poznati i ugledni privrednik Siniša Vidović, koji je vlasnik kompanije “Autokomerc V.S.” Banjaluka, koja je lider u prodaji novih Audi, Volkswagen i Škoda vozila na domaćem tržištu.

Vidović u razgovoru za banjaluka.net ističe da je jedan od glavnih uzroka nestašice čipova na globalnom tržištu to što su se neki od vodećih proizvođača čipova za automobile orjentisali na proizvodnju čipova za mobilne telefone, laptope, video igrice i druge uređaje koji takođe koriste čipove, jer je jednostavno u vrijeme korona krize došlo do naglog povećanja tražnje za tim tipovima elektronskih uređaja.

Kako se virus širio i pandemija povećavala širom svijeta, fabrike automobila su se zatvorile na nekoliko mjeseci. Sa milionima ljudi koji rade od kuće, potražnja za prenosnim računarima i monitorima dovela je do toga da su proizvođači poluprovodnika – čipova, prešli sa automobila na tu elektroniku.

Međutim, ekonomski oporavak je bio brži od očekivanog i povećao je potražnju za vozilima, pa je autoindustrija pokušala da obnovi proizvodnju u punom kapacitetu. Ipak, proizvođači čipova nisu mogli da odgovore dovoljno brzo. Sada, kako nestašica čipova i dalje traje, zavladala je i nestašica novih vozila.

“Kod jednog od proizvođača čipova iz Japana došlo je do havarije, zbog čega je obustavljena proizvodnja. S druge strane, proizvođači automobila nisu očekivali da će u vrijeme pandemije doći do tako brzog povećanja kupovine vozila, i nisu blagovremeno naručili dovoljne količine ovih poluprovodnika”, rekao je Vidović i dodao da je tako došlo do velike tržišne neravnoteže između potražnje za čipovima i kapaciteta proizvodnje.

“Takođe, zbog krize izazvane pandemijom korona virusa veoma je usporena idostava, kako čipova tako i drugih auto dijelova iz zemalja poput Japana i Kine, koja sada duplo duže traje, tako da i ta činjenica dodatno usporava cijeli proces”, rekao je Vidović.

Prema njegovim riječima, ta sveukupna situacija će dovesti do poskupljenja novih vozila, dok su cijene polovnih vozila na našem tržištu već povećane.

“Naša kompanija “Autokomerc V.S.” prima narudžbe kupaca, traženi su novi modeli Škode Oktavije, ali i Audija, Volkswagena, ali ni mi jednostavno ne možemo kupcima garanatovati rok isporuke, upravo zbog te globalne nestašice I neizvjesnosti isporuke čipova. Jednostavno, mi kao ovlašteni prodavci vozila nismo uzrok dužeg čekanja na isporuku naručenog vozila, već je to globalni problem, tako da i ovim putem molimo naše cijenjene kupce za razumjevanje”, poručio je Vidović, koji se ovim poslom bavi duže od dvije decenije i čija je kompanija “Autokomerc V.S.” vodeća grupacija za prodaju Škoda, Audi, Seat i Volkswagenovih auta, uz teretni program Volkswagena. A prodajni centri su nadaleko poznati Audi, Volkswagen i Škoda centri u Banjaluci.

Inače, da je ovaj problem globalni, pokazuju i informacije stranih medija prema kojima neki od vodećih proizvođača automobila smanjuju proizvodnju automobile u narednim mjesecima, upravo zbog nedostatka čipova. Među njima je svakako i Audi, pa su iz te kompanije odlučili da smanje proizvodne kapacitete dok ne bude normalizovana isporuka nepohodnih komponenti, poput čipova. Samo u prvoj polovini ove godine, Audi je zbog nestašice dijelova napravio oko 50.000 automobila manje od naručenih. Pored Audija, do manje proizvodnje bi moglo doći i u Volkswagenu, Fordu, Toyoti, General Motorsu i drugim.

Takođe, Institut za ekonomska istraživanja Ifo saopštio je da su se njemačka automobilska industrija i njeni dobavljači suočili sa najvećim nedostatkom snabdijevanja čipovima u posljednjih 30 godina. Anketa je pokazala da je 83 odsto kompanija time pogođeno, u poređenju sa 65 odsto, koliko ih je to bilo u aprilu.

“To dovodi do prekida proizvodnje. Nedostatak poluprovodnika će potrajati još neko vrijeme”, rekao je istraživač na ovom institute Oliver Falck.

Neke procjene svjetskih medija i kompanija iz ove oblasti pokazuju da bi se situacija u vezi sa globalnom nestašicom čipova mogla u potpunosti stabilizovati tek 2023. godine. Ipak, naš sagovornik Siniša Vidović je mnogo optimističniji i očekuje da bi to moglo biti i do kraja prvog kvartala sledeće godine. Pošto se radi o poznatom i uglednom privredniku, koji se prodajom automobila bavi više od dvije decenije i čija je kompanija lider u prodaji novih auta na domaćem tržištu, pa je samim tim i odlično upućen u ovu problematiku, nama ostaje samo da vjerujemo njegovom optimizmu i istančanom osjećaju za biznis, po kojem je i poznat u široj javnosti, te da očekujemo što skoriji završetak ove krize i globalne nestašice, koja utiče i na proizvođače, i prodavce i kupce.

(N.Sp)