Politika 19.11.2020.

Vidović: Utvrđen prijedlog rebalansa budžeta od 3,363 milijardi KM

ČITANJE: 3 minute

Vlada Republike Srpske danas je utvrdila Prijedlog drugog rebelansa budžeta za ovu godinu u iznosu od 3,636 milijardi KM, koji je od prvog rebalansa veći za 23 miliona KM, izjavila je ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

“Nije uobičajeno da se rade dva rebalansa budžeta, ali smo zbog posljedica koje je izazvala pandemija virusa korona ovo morali da uradimo”, rekla je Vidovićeva na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Vidovićeva je navela da će deficit budžeta iznositi 394 miliona KM i smanjen je za 18,5 miliona KM u odnosu na deficit koji je bio predviđen prvim rebalansom budžeta koji je usvojen u maju.

“Uštedjeli smo smanjenjem otplate obaveza, otplata kamata i troškova, zatim smanjenjem plata za 1,24 miliona KM, te materijalnih troškova, a ukupna ušteda iznosi 13.340.000 KM. Važno je što smo zadržali veće budžetske prihode u odnosu na rashode, te možemo reći da se budžet nalazi u dobroj kondiciji. Posljednji put je 2004. godine bilo da su tekući rashodi veći od prihoda”, rekla je Vidovićeva.

Ona je dodala da je rast prihoda u odnosu na prvi rebalans budžeta 47,5 miliona KM.

Vidovićeva je istakla da će budžet Srpske do kraja ove godine biti likvidan i izmirene predviđene obaveze, uključujući isplate penzija, socijalnih davanja, te boračkih dodataka.

“U idućoj godini planiramo da obezbijedimo likvidnost budžeta, plate će ostati na ovogodišnjem nivou, a penzije povišene od 3,5 do četiri odsto”, navela je Vidovićeva i podsjetila da će zaduženje Srpske u ovoj godini biti manje za 24,2 miliona KM.

Ona je potvrdila da je stanje u budžetu Srpske stabilno, da su prihodi i dalje viši od rashoda, ali da je Vlada očekivala da pandemija virusa korona biti blaža u četvrtom kvartalu ove godine.

Prema njenim riječima, nastavak pandemije i dalje izaziva probleme u privredi, a Vlada je povećala izdatke za Kompenzacioni fond, kako bi se pomoglo u suzbijanju posljedica.

“Za ovaj fond smo rebalansom izdvojili još 21 milion KM, za penzije 6,5 miliona KM, povećali smo transfer lokalnim zajednicama i izdvojili sredstva za finansiranje školarine na državnim fakultetima”, navela je Vidovićeva i dodala da su uplaćena sredstva Fondu zdravstvenog osiguranja koji je obezbijedio zalihu zaštitne opreme u narednih šest mjeseci.

Ona je naglasila da do kraja ove godine Vlada Republike Srpske nema namjeru da uskrati finansiranje Banjaluke i drugih lokalnih zajednica jer bi za to bilo potrebno promijeniti zakon.

Vidovićeva je napomenula da su naredne godine planirane izmjene Zakona o finansiranju lokalnih zajednica, ali da se radi o manjim izmjenama za neke manje zajednice.

Vlada Srpske utvrdila je i Prijedlog zakona o faktoringu kojim je propisano da u ovom procesu učestvuje i Investiciono-razvojna banka s ciljem povećanja likvidnosti privrede, te izmjene Zakona o porezu na dohodak koje se odnose na prihod od kapitalne dobiti i na poklone i prenos imovine.

Na sjednici je Goran Bobar imenovan za vršioca dužnosti direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

(Srna)