Magazin 27.08.2016.

Violinistkinja iz Banjaluke Jovana Raljić u Njemačkoj: Dijelila scenu sa vrhunskim umjetnicima

ČITANJE: 2 minute

Violinistkinja iz Banjaluke Jovana Raljić nastupila je sa internacionalnim orkestrom “Junge Deutsche Philharmonie” na pet koncerata koji su tokom ovog mjeseca održani u Berlinu, Darmštatu i Vajmaru i tako bila dio izuzetno značajne muzičke priče.

Raljićeva, koja trenutno živi i studira u Gracu, objasnila je da je riječ o orkestru koji okuplja umjetnike iz cijelog svijeta do 30 godina starosti pod uslovom da studiraju na jednom od fakulteta sa područja Njemačke, Austrije i Švajcarske.

– Orkestar ima tradiciju dugu 40 godina i jedan je od najpriznatijih orkestara koji sarađuje sa poznatim dirigentima, tako da mi je bilo zadovoljstvo nastupati sa njima – kazala je Raljićeva.

Srećna je, dodaje, što je tokom ove turneje imala priliku da sarađuje i sa plesačima iz poznate svjetske muzičke kompanije “Sasha Waltz & Guests”, koji su sarađivali i sa Berlinskom filharmonijom.

Na nastupima je predstavila oba talenta, sviranje i pjevanje, što joj je otvorilo vrata za učešće na još jednom muzičkom događaju u sklopu kojeg će održati nastup i u Hamburgu.

– Trenutno sam angažovana na jednom muzičkom projektu u Krakovu na kojem mi je mentor profesor Džair Kles iz Izraela. U Poljskoj ću provesti par dana, nakon čega dolazim nakratko u Banjaluku – kaže Jovana.

Svoje umijeće na violini Banjalučanima je predstavila polovinom juna u koncertnoj sali Banskog dvora Kulturnog centra sa cijenjenim pijanistom Arsenom Čarkićem. Koncert je bio njena ideja, jer dugo nije nastupala pred domaćom publikom nakon što je godinama bila prva violina Banjalučke filharmonije.

Među značajnijim koncertima, koje je održala u posljednje vrijeme, izdvajaju se nastupi sa finskim orkestrom “Lappeenranta City Orchestra” i simfonijskim orkestrom iz Češke.

Takmičenje u Italiji

Raljićeva je u maju učestvovala i na svjetskom takmičenju “Andrea Postacchini” u italijanskom gradu Fermu, gdje je u konkurenciji od 70 takmičara, prema odluci osmočlanog žirija, ušla među pet najboljih svjetskih umjetnika, pored violinista iz Koreje, Singapura, Švajcarske i SAD. Za ovaj događaj Jovana kaže da je jedan od najznačajnijih uspjeha u njenoj karijeri i najozbiljnije takmičenje na kojem je do sada nastupila.

(Glas)