Magazin 09.05.2020.

Virtuelna izložba “Besmrtni puk – čuvari pobjede”

ČITANJE: 1 minuta

Svakog 9. maja svijet obilježava Dan pobjede nad fašizmom, u čast istog datuma iz 1945. kada je feldmaršal Vilhem Kajtel u Berlinu potpisao bezuslovnu kapitulaciju Njemačke.

Nekoliko dana ranije, 2. maja, Sovjetska zastava zavijorila se iznad razrušenog Rajhstaga u Berlinu, kada je nastala jedna od najpoznatijih fotografija u istoriji.

Sedam decenija nakon rata djeluje da je 9. maj jedini dan u godini kada je čitav svijet na istoj strani.

Najupečatljivija proslava uvijek je u Moskvi, kada se sa vojne parade na Crvenom trgu čuje gromoglasno „ura”, dok Besmrtni puk maršira gradovima širom svijeta. Međutim, zbog trenutne situacije, ove godine u Moskvi će biti održana parada aviona i helikoptera, dok će svečanosti povodom 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu, uz veliku paradu i marš “Besmrtnog puka” biti održane kada prođe epidemija virusa korone.

Iz tog razloga, donosimo vam virtuelnu izložbu “Besmrtni puk – čuvari pobjede”, kako bismo se prisjetili svih heroja, ali i da generacijama koje dolaze prenesemo pravdu, mir i duh Velike pobjede, kako bi bili ponosni na svoje pretke i čuvali mir, slobodu i nezavisnost.

Fotografije možete pogledati ispod ovog teksta.

Za virtuelnu izložbu zaslužni su Ambasada Ruske Federacije u BiH, profesor Željko Stojanović i ATV.

(ATV)