Vijesti 14.05.2017.

Višečlane porodice traže besplatan prevoz za đake: Nemaju za kartu, pa ne idu u školu!

ČITANJE: 3 minute

Dok s jedne strane vlast stalno potencira priču o natalitetu, s druge strane ih problemi višečlanih porodica stalno demantuju.

Koliko je stanje alarmantno, pokazuje i to što pojedini srednjoškolci i studenti iz ovih porodica ne idu redovno na nastavu, jer roditelji nemaju novca da im plate autobuske karte.

Plaćanje mjesečnog prevoza za troje đaka luksuz je i Vračarima iz Aginog sela, koji za karte moraju da izdvoje skoro 250 maraka.

– Znaju po sedam dana da ne idu u školu i šta ću, pozovemo razrednicu i iskreno joj kažem da nemamo para. Ukupno 5.000 maraka moram da dam godišnje samo za mjesečne karte, a gdje je ostalo? Nema kome se nisam obraćala za pomoć, ali svi su me odbijali- kaže majka Milanka Vračar.

Milanka i njen suprug Mile imaju šestoro djece – pet kćeri i sina: jedna kćerka je udata, dvoje su završili školu, dok dvije djevojčice idu u Poljoprivrednu, a jedna u Ugostiteljsku školu.

Suprug Mile je bolestan, preživljavaju od 224 KM socijalne pomoći i novca koji Milanka i sin Stojan zarade u nadnicama.

– Imam dvije krave, prodajem mlijeko i tako zaradim nešto novca.  Ako prodam stoku, mogu da platim autobuske karte za naredne dvije godine, koliko djeca još treba da idu u školu i kud sam onda prispjela- priča Milanka i dodaje da je jednoj komšinici od novembra dužna 250 maraka, koje je pozajmila kako bi platila autobuske karte za svoje školarce.

Kuća, na koju je za vrijeme rata pala granata, još je nezavršena, a pored svih nedaća, Milanka i djeca se bore i sa bolesnim suprugom i ocem, koji ima cirozu jetre i alkoholnu epilepsiju. Liječen je i na psihijatriji.

mile vracar

– Nemam primanja da im obezbjedim sve što treba. Samo Milin lijek za epilepsiju košta 96 maraka, a tablete za živce 44 KM i ta količina mu je dovoljna za 15 dana. Hoće da nam isključe struju, jer imam dug od skoro 3.800 KM. Šta da radim, kad, dok platim mjesečne karte i lijekove, ne ostane ništa – jada se Milanka.

Jedna od djevojčica uskoro će da maturira, a majka kaže da nije sigurna hoće li imati 80 KM da joj plati matursku zabavu sa školskim drugarima.

– Žao mi je djeteta, ali puno je to novca. Za te pare mogu da kupim 150 kilograma brašna. Samo da mi je da djeca dobiju besplatne karte i da riješim dug za struju, preporodila bih se– kaže Milanka.

Zbog ovih i sličnih situacija, Udruženje „4+“ već godinama traži da se srednjoškolcima i studentima iz višečlanih porodica obezbjede besplatne mjesečne karte.

– Trenutno sa Ministartsvom saobraćaja i veza RS dogovaramo kako da riješimo ovaj problem, jer 70 odsto naših članova nije zaposleno, a i oni koji imaju primanja, ne mogu sve da poplaćaju- kaže Jovan Radovanović, predsjednik Udruženja višečlanih porodica „4+“.

On dodaje da u najvećem Gradu Srpske trenutno ima i najviše srednjoškolaca i studenata koji dolaze iz višečlanih porodica, oko 300, koliko u svim ostalim gradovima zajedno.

jovan radovanovic

U Ministartvu saobraćaja i veza RS kažu da su održali sastanak sa predstavnicima Udruženja „4+“, na kojem su dali podršku njihovoj inicijativi.

– S obzirom na to da nemamo direktnu nadležnost i ne možemo narediti prevoznicima da ih oslobode plaćanja, dogovorili smo da pribave broj djece koja treba da budu oslobođena. Naredne sedmice trebalo bi da organizujemo sastanak sa Privrednom komorom, gdje bi se pronašao model na koji način bi to bilo moguće realizovati– navodi Sandra Kovačević Đurđević, portparol ministartva. Dodaje da će ministarstvo uputiti dopis Gradu, ali i drugim opštinama da pronađu mogućnost da se školarcima subvencionišu mjesečne karte.

(EuroBlic)