VIŠENAMJENSKI OBJEKAT Uskoro novi društveni dom u Česmi

Mještani Česme, jednog od najbrže rastućih banjalučkih naselja, trebalo bi uskoro da dobiju novo mjesto za društvena okupljanja.

Predviđeno je da se gradi društveni dom u gornjem dijelu Česme, odnosno na Krčmaricama, za šta je ovih dana izabran izvođač radova, tako da bi realizacija ovog zajedničkog projekta Grada i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) trebalo da počne ubrzo na terenu.

-Postojeći objekat doma je dotrajao i u jako lošem stanju, te je stoga odlučeno da bude srušen i da se na tom mjestu sagradi novi objekat koji će biti na raspolaganju mještanima ovog naselja – kazali su u Odjeljenju za opštu upravu, koje je koordinator ovog projekta.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević ističe da je Savjet prilikom kandidovanja projekta adaptacije doma, vodio računa o ravnomjernom ulaganju u sve dijelove Česme.

-Predložili smo da se u ovom gornjem dijelu Česme sagradi jedan novi višenamjenski objekat u čijoj su blizni mali sportski tereni. Svakako da će jedan takav objekat imati svoju namjenu i da će koristiti kako građanima korisnicima tih terena, tako i za održavanje folklornih ili drugih sekcija – kazao je Maličević.

On je podsjetio da je u okviru istog projekta Grada i UNDP-a pod nazivom „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, dograđena učionica uz postojeći objekat područne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ tako da đaci umjesto u tri nastavu sada pohađaju u dvije smjene.

U Česmi, naselju sa oko 6.000 stanovnika, prošle godine je obnovljena centralna saobraćajnica u Ulici Petra Velikog, a u toku je veliki projekat iz oblasti vodosnabdijevanja – gradnja rezervoara za više dijelove Česme.

Takođe, mještani Česme će tokom ljeta dobiti i teretanu na otvorenom na lokaciji kod fudbalskog igrališta.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednička inicijativa vlada Švajcarske i Švedske, a sprovodi ga UNDP. U ovaj projekat su uključene jedinice lokalne samouprave u BiH, a Banja Luka u ovom projektu učestvuje sa šest mjesnih zajednica:  Saračica, Lauš 2, Paprikovac, Šargovac, Rosulje i Česma.

Brendiranje proizvoda od velikog značaja za Republiku Srpsku

U Trebinju je održana Konferencija “Brendiranje domaćih proizvoda-naše je bolje”. Istaknut je značaj brendiranja domaćih proizvoda, ali i brendiranje turističkih usluga, naročito u Trebinju, kao turističkom mjestu broj jedan u Srpskoj.

PROGRAM REFORME UMJESTO ANP-a: Definisana saradnja sa NATO-om, a ne članstvo

Dok u javnosti RS i FBiH već traju žučne polemike o Programu reforme koji će biti upućen u Brisel nakon imenovanja mandatara Savjeta ministara BiH, iako gotovo niko od aktera tih rasprava nije imao uvid u sadržaj ovog dokumenta, banjaluka.net saznaje šta su ključne dimenzije Programa. Podsjećamo, naš portal je još prije mjesec dana prvi

VIŠKOVIĆ: Prvo pročitati šta piše u dokumentu, pa onda komentarisati

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da dokument Program reformi BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, ne prejudicira članstvo BiH u NATO, niti narušava vojnu neutralnost. “U dokumentu precizno piše da ne prejudicira članstvo u NATO. Bilo bi dobro da taj dokument, koji se zove Programske reforme BiH, Mirko Šarović, Branislav Borenović i