VIŠENAMJENSKI OBJEKAT Uskoro novi društveni dom u Česmi

Mještani Česme, jednog od najbrže rastućih banjalučkih naselja, trebalo bi uskoro da dobiju novo mjesto za društvena okupljanja.

Predviđeno je da se gradi društveni dom u gornjem dijelu Česme, odnosno na Krčmaricama, za šta je ovih dana izabran izvođač radova, tako da bi realizacija ovog zajedničkog projekta Grada i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) trebalo da počne ubrzo na terenu.

-Postojeći objekat doma je dotrajao i u jako lošem stanju, te je stoga odlučeno da bude srušen i da se na tom mjestu sagradi novi objekat koji će biti na raspolaganju mještanima ovog naselja – kazali su u Odjeljenju za opštu upravu, koje je koordinator ovog projekta.

Predsjednik Savjeta MZ Česma Miladin Maličević ističe da je Savjet prilikom kandidovanja projekta adaptacije doma, vodio računa o ravnomjernom ulaganju u sve dijelove Česme.

-Predložili smo da se u ovom gornjem dijelu Česme sagradi jedan novi višenamjenski objekat u čijoj su blizni mali sportski tereni. Svakako da će jedan takav objekat imati svoju namjenu i da će koristiti kako građanima korisnicima tih terena, tako i za održavanje folklornih ili drugih sekcija – kazao je Maličević.

On je podsjetio da je u okviru istog projekta Grada i UNDP-a pod nazivom „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“, dograđena učionica uz postojeći objekat područne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ tako da đaci umjesto u tri nastavu sada pohađaju u dvije smjene.

U Česmi, naselju sa oko 6.000 stanovnika, prošle godine je obnovljena centralna saobraćajnica u Ulici Petra Velikog, a u toku je veliki projekat iz oblasti vodosnabdijevanja – gradnja rezervoara za više dijelove Česme.

Takođe, mještani Česme će tokom ljeta dobiti i teretanu na otvorenom na lokaciji kod fudbalskog igrališta.

Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednička inicijativa vlada Švajcarske i Švedske, a sprovodi ga UNDP. U ovaj projekat su uključene jedinice lokalne samouprave u BiH, a Banja Luka u ovom projektu učestvuje sa šest mjesnih zajednica:  Saračica, Lauš 2, Paprikovac, Šargovac, Rosulje i Česma.

NEMA POVRIJEĐENIH Sudar kamiona i automobila u krugu “Čajaveca”

Na parkingu između tržnog centra Konzuma i Vajkikija u krugu Čajevca desila se saobraćajna nesreća u kojoj se učestvovali kamion “Euroexpresa” i automobil “Golf”. Do nesreće je došlo oko 14 časova. Povrijeđenih nije bilo, a na automobilu je pričinjena manja materijalna šteta. Policija se trenutno nalazi na mjestu nesreće. (SrpskaCafe)

PORUKA SUZANE RADANOVIĆ Majka Davida Dragičevića nazvala opozicionare “bagrom”

Imam nešto da poručim „opoziciji“. Vidim da se pokušavaju uvući među članove „Pravde za Davida“, kao oni bi da pomognu narodu, napisala je na Fejsbuku Suzana Radanović, majka ubijenog mladića Davida Dragičevića. – E, ovako, izbore ste dobili na konto pravde za Davida i predali svojim jaranima u poziciji, vidjeli smo šta se poslije dešavalo.

DODIK U MAĐARSKOJ: Srpska slijedi Srbiju, neće pristati na članstvo u NATO-u

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska slijedi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO. On je istakao daje NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posljedice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod

ZAVRŠEN MEMORIJALNI TURNIR RADIVOJ KORAĆ: OKK Beograd najbolji u Banjaluci

Košarkaši OKK Beograd pobjednici su 16. memorijalnog turnira Radivoj Korać “Banjaluka 2019” za igrače do 21 godine, a osim odlične igre beogradskom tima turnir u Banjaluci obilježio je lom noge Danila Vukajlovića. Drugo mjesto na turniru, koji je završen u nedjelju, zauzela je aleksandrovačka Igokea, treći banjalučki Borac, a četvrti Ruki, takođe iz Banjaluke. “Dvije

MUP RS uveo novi servis za građane, dostupna čet bot aplikacija na Viberu (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uveo je nove servise namijenjene građanima putem čet bota (chat bot) aplikacije na Viberu. U razvoju ove aplikacije korištene su dvije digitalne tehonologije – chat bot i QR kod, a komunikacija je u potpunosti zaštićena. Chat bot je vid vještačke inteligencije koja omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge,

CVIJANOVIĆEVA SA BRNABIĆEVOM Saradnja RS i Srbije na visokom nivou

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je danas tokom razgovora sa predsjednikom Vlade Srbije Anom Brnabić da je institucionalna saradnja Srpske i Srbije na izuzetno visokom nivou, te izrazila zadovoljstvo zbog toga da zajedničke projekte realizuju predviđenom dinamikom. Cvijanovićeva je na sastanku, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, navela da je

UJEDINJENA SRPSKA Pisali PIK-u, traže da izborna volja građana RS bude ispoštovana

Ujedinjena Srpska traži od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ da pomogne da bude ispoštovana izborna volja građana Republike Srpske i što prije otklonjena blokada formiranja Savjeta ministara, te pokrenut rad Parlamentarne skupštine BiH. Ova partija je u pismu PIK-u podsjetila da su građani Srpske izabrali svoje predstavnike na nivou BiH, ali da osam