Vijesti 02.07.2022.

Višković: Nećemo dozvoliti da istina o srpskom narodu padne u zaborav

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković poručio je danas u Bratuncu da rukovodsto Srpske neće dozvoliti da istina o stradanju srpskog naroda padne u zaborav i da niko ne odgovara za zločine počinjene nad Srbima i srpskom djecom.

Višković je na obilježavanju 30 godina od stradanja srpskog naroda u srednjem Podrinju i Birču istakao da dostojno treba iskazati zahvalnost i odužiti se svima koji su nevino nastradali na svim bojištima i stratištima da bi Srbi danas živjeli u miru i slobodi u Republici Srpskoj.

On je naglasio da je u svijetu sve više onih koji objektivno sagledavaju činjenice koje potvrđuju da je vođen građanski rat u kome su stradali pripadnici svih naroda u BiH.

Višković je rekao da porodice srpskih žrtava sa pravom očekuju da svi koji su činili zločine budu izvedeni pred lice pravde i dodao da će Vlada Republike Srpske putem Centra za istraživanje rata i ratnih zločina učiniti sve da ovaj zločin i počinioci budu sankicionisani.

“Istrajaćemo u pravnoj borbi i nećemo odustati od obaveze i odgovornosti da domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti, učinimo dostupnom istinu o srpskim žrtvama”, rekao je Višković.

Prema njegovim rječima, to će biti učinjeno radi budućnosti Republike Srpske, naše djece koju moramo učiti istini i uvjerenju da to zlo ne smije ovladati ljudima.

“Naš cilj jeste da budemo dio civilizovanog svijeta posvećenog miru, razvoju i suživotu sa svim drugim narodima koji žive na ovim prostorima”, rekao je premijer Republike Srpske i dodao da je hrišćanski praštati ali da se ne smije zaboraviti.

Višković se zapitao zašto ni 30 godina poslije svih tih dešavanja u Bratuncu nema ni jednog predstavnika međunarodne zajednice koji je spreman da se pokloni srpskim žrtvama?

Premijer Srpske je podsjetio da je srpski narod u Podrinju stradao na najveće srpske praznike – Božić, Petrovdan, Nikoljadan, Vividivdan, Đurđevdan, Srpsku novu godinu.

“I zamislite, kad nekoga ubijete na Božić u njegovoj kući sa njegovom porodicom, to je legitiman vojni cilj”, naveo je Višković.

On je istakao da je samo na području Srebrenice, Skelana, Milića, Bratunca, Vlasenice, Zvornika i Osmaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu stradalo 2.652 lica srpske nacionalnosti, dok je na širem području Srednjeg Podrinja i Birča ukupno stradalo blizu 3.500 Srba, a više od 5.500 je ostalo bez pokretne i nepokretne imovne.

Višković je naglasio da je rat nešto najgore što se može desiti i doživjeti, a samo od toga je gore kada se u ratu planski i na najsvirepiji način ubijaju i djeca, što se srpskom narodu, nažalost, događalo.

“Svirepo ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića jedno je od monstruoznih zločina počinjenih u proteklom ratu u BiH. Dječak koji je izbjegao sa svojom porodicom vratio se kući po svog ljubimca psa. Svirepo je mučen, maltretiran a potom ubijen. Stomak mu je isječen u obliku krsta, odsječeno uvo, pucano mu u glavu iz neposredne blizine. Zamislite oni koji dijele pravdu u ovoj zemlji za dokazani zločin nad ovim djetetom donesu kaznu kao da je zločinac obio neku piljarsku radnju”, naveo je Višković.

Prema njegovim riječima, braća Aleksandar i Radislav Dimitrijević koji su imali pet i 11 godina iz Skelana ubijeni su u majčinom naručju snajperom, a onaj ko puca iz snajpera vidi u koga i u šta puca, a znao je da puca u djecu, nažalost to ga nije spriječilo i odvratilo od njegove monstruozne namjere.

Višković je rekao da, nažalost, još niko nije pozvan na odgovornost za ubistva, niti braće Dimitrijević niti mnogih ubijenih na ovim područjima, dodajući da je svaki ubijeni život tragedija, a posebno život djeteta.

“Srpski narod je podnio najveće gubitke i stradanja na ovim prostorima i u Velikom ratu i u Drugom svjetskom ratu, kao i u ovom poslednjem Odbrambeno- otadžbinskom”, rekao je Višković.

(E.M)