“VIVA LA MUSICA” Radionica za mlade pijaniste sa Jasnom Đurović

U Vijećnici Banskog dvora 1. i 2. februara održaće se majstorska radionica za mlade pijaniste osnovnih i srednjih muzičkih škola pod nazivom “Viva la Musica”. 

Radionicu će voditi banjalučka pijanistkinja i muzički pedagog Jasna Đurović. Cilj radionice je omogućiti mladim pijanistima razvoj tehnike i interpretacije, te ukazati na načine vježbanja koji daju bolje rezultate.

Polaznici mogu da se prijave na imejl: [email protected] do 30. januara, a privilegiju da učestvuju u ovoj besplatnoj radionici dobiće prvih 15 zainteresovanih i prijavljenih polaznika koji su u prijavi na navedenu mejl adresu dužni dostaviti kratku biografiju i kontakt telefon.

Polaznici koji budu izabrani trebaju pripremiti jedno ili više djela iz klavirske literature. Radionica će se održati u Vijećnici Banskog dvora, a o preciznim terminima i satnici svi prijavljeni će biti blagovremeno obavješteni. Završni koncert i dodjela diploma biće održan 2. februara u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a na konceru će nastupiti najtalentovaniji i najuspješniji polaznici.

Jasna Đurović je rođena u Banjaluci, gdje završava osnovno muzičko obrazovanje u klasi profesorice Branke Kuzmanović, a srednju muzičku školu u Zemunu, u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, u klasi profesorice Tanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci 2002. godine u klasi profesorice Nevene Popović. Bila je stipendista Fonda „Petar Kočić“, koji se dodjeljuje studentima sa najvišim prosjekom ocjena. Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima u toku studija.

Održala je solistički koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske, kao i koncert klavirskog dua sa koleginicom Dijanom Zrnić u Vijećnici Banskog dvora. U toku studija snimala je djela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio televizije Republike Srpske. Polufinalista je međunarodnog pijanističkog konkursa Grand Koncerteum u Atini 2000. godine u disciplini klavirski duo.

Ipak, najveće afinitete pokazuje za klavirsku pedagogiju, o čemu svjedoče mnogobrojni uspjesi njenih učenika, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Bila je i član žirija na mnogim takmičenjima,u Šapcu, Beogradu, Kragujevcu, Smederevu, Bijeljini, Banjaluci i Prijedoru. Njeni učenici su nagrađivani od strane matične škole „Vlado Milošević“ kao najuspješniji. Usavršavala se na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista.

Radila je i kao demonstrator korepetitor na Akademiji umjetnosti, na odsjeku za dramsku umjetnost. Sarađivala je i sa Narodnim pozorištem RS u radu na predstavi „Kako zasmijati gospodara“, u režiji našeg čuvenog reditelja Kokana Mladenovića, gdje je imala ulogu muzičara čija se muzika prožimala kroz cijelu predstavu. Suosnivač je i idejni nosilac prvog pijanističkog takmičenja u BiH, “Banjalučkog bijenala“, zajedno sa koleginicom Dijanom Zrnić, tadašnjim direktorom muzičke škole „Vlado Milošević“ Nemanjom Savićem i profesoricom Nevenom Popović.

Održala je masterklas za učenike osnovne škole „Markos Portugal“ u Doboju 2006. godine, kao i muzičku radionicu „Viva la muzika“ 2018. godine koju je podržao KC Banski dvor. Iza sebe ima 26 godina radnog iskustva u klavirskoj pedagogiji. Cilj njenog djelovanja je njegovanje i usmjeravanje mladih talenata i perspektivnih mladih umjetnika da se bave umjetničkom muzikom i da čuvaju njene tradicionalne vrijednosti kroz javne nastupe, koncerte, pijanistička tamičenja. Trenutno je zaposlena u muzičkoj školi „Vlado Milošević“ kao profesor klavira u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi.

(Srpskainfo)

PRIJETNJA RADNICIMA: Upozoreni da će dobiti otkaz u banjalučkom marketu ako se zaraze koronom

Posla za inspektora ponovo bi moglo biti i u trgovačkim radnjama. U jednom banjalučkom marketu osvanulo je prijeteće upozorenje radnicima – ko se zarazi koronom dobiće otkaz. Anonimne prijave već su stigle do sindikata i Republičkog inspektorata koji najavljuje izlazak na teren već naredne sedmice. Svi koji se zaraze virusom, neće biti plaćeni, proglasiće se

SAVIĆ (SDS): U Srebrenici kandidat Srbin, u Mostaru zajednička lista

„SDS želi načelnika Srbina u Srebrenici i u tom smislu ćemo pristupiti izboru za kandidata za načelnika opštine i u narednih pet do sedam dana bi trebalo da opštinski odbori u Srebrenici vide koja je to ličnost oko koje će se okupiti“, istakao je zamjenik predsjednika SDS Rado Savić. Govoreći o izborima u Mostaru, Savić

JOŠ IMA MJESTA: Školarina u prvoj privatnoj osnovnoj školi – 12 rata po 768 KM

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od septembra ove godine sa đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj. Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1.

CIK BIH: Novac za lokalne izbore još nije obezbijeđen, situacija alarmantna

Centralna izborna danas je ponovo pozvala institucije na nivou BiH da obezbijede novac za lokalne izbore čije je održavanje planirano 15. novembra. U saopštenju Kancelarije CIK-a za odnose sa javnošću navode da “Komisija BiH u kontinuitetu od početka ove godine apeluje i poziva nadležne donosioce odluka u BiH da je potrebno u zakonom utvrđenom roku

GENERAL BOŠKO KELEČEVIĆ: Od filma “Koridor 92” očekujem da se čuje riječ borca

Bitka za koridor kroz Posavinu je najveća, najsloženija i najvažnija bitka za postojanje Republike Srpske i da nje nije bilo, teško da bi Srpska opstala, izjavio je Srni penzionisani general Boško Kelečević, tadašnji načelnik Štaba Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske. “Živio sam za taj koridor i čini mi se da ću umrijeti sjećajući se

DRAGOCJENA ISKUSTVA: Istaknuti banjalučki sportisti sa ministarkom Sonjom Davidović

Ministarka porodice, omladine i sporta Republike Srpske Sonja Davidović uvjerena je da će biti značajnije uspostavljena saradnja sa istaknutim sportistima, nosiocima nacionalnih sportskih priznanja od kojih se mogu čuti dragocjena iskustva za unapređenje rada u oblasti sporta. Na prijemu za istaknute sportiste, Davidovićeva je rekla da su to ljudi čija se imena i danas spominju