“VIVA LA MUSICA” Radionica za mlade pijaniste sa Jasnom Đurović

U Vijećnici Banskog dvora 1. i 2. februara održaće se majstorska radionica za mlade pijaniste osnovnih i srednjih muzičkih škola pod nazivom “Viva la Musica”. 

Radionicu će voditi banjalučka pijanistkinja i muzički pedagog Jasna Đurović. Cilj radionice je omogućiti mladim pijanistima razvoj tehnike i interpretacije, te ukazati na načine vježbanja koji daju bolje rezultate.

Polaznici mogu da se prijave na imejl: [email protected] do 30. januara, a privilegiju da učestvuju u ovoj besplatnoj radionici dobiće prvih 15 zainteresovanih i prijavljenih polaznika koji su u prijavi na navedenu mejl adresu dužni dostaviti kratku biografiju i kontakt telefon.

Polaznici koji budu izabrani trebaju pripremiti jedno ili više djela iz klavirske literature. Radionica će se održati u Vijećnici Banskog dvora, a o preciznim terminima i satnici svi prijavljeni će biti blagovremeno obavješteni. Završni koncert i dodjela diploma biće održan 2. februara u Koncertnoj dvorani Banskog dvora, a na konceru će nastupiti najtalentovaniji i najuspješniji polaznici.

Jasna Đurović je rođena u Banjaluci, gdje završava osnovno muzičko obrazovanje u klasi profesorice Branke Kuzmanović, a srednju muzičku školu u Zemunu, u muzičkoj školi „Kosta Manojlović“, u klasi profesorice Tanje Jablanović. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci 2002. godine u klasi profesorice Nevene Popović. Bila je stipendista Fonda „Petar Kočić“, koji se dodjeljuje studentima sa najvišim prosjekom ocjena. Nastupala je kao solista i u kamernim sastavima u toku studija.

Održala je solistički koncert u Narodnom pozorištu Republike Srpske, kao i koncert klavirskog dua sa koleginicom Dijanom Zrnić u Vijećnici Banskog dvora. U toku studija snimala je djela Edvarda Griga i Sergeja Rahmanjinova za potrebe Radio televizije Republike Srpske. Polufinalista je međunarodnog pijanističkog konkursa Grand Koncerteum u Atini 2000. godine u disciplini klavirski duo.

Ipak, najveće afinitete pokazuje za klavirsku pedagogiju, o čemu svjedoče mnogobrojni uspjesi njenih učenika, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Bila je i član žirija na mnogim takmičenjima,u Šapcu, Beogradu, Kragujevcu, Smederevu, Bijeljini, Banjaluci i Prijedoru. Njeni učenici su nagrađivani od strane matične škole „Vlado Milošević“ kao najuspješniji. Usavršavala se na mnogobrojnim majstorskim kursevima kod eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista.

Radila je i kao demonstrator korepetitor na Akademiji umjetnosti, na odsjeku za dramsku umjetnost. Sarađivala je i sa Narodnim pozorištem RS u radu na predstavi „Kako zasmijati gospodara“, u režiji našeg čuvenog reditelja Kokana Mladenovića, gdje je imala ulogu muzičara čija se muzika prožimala kroz cijelu predstavu. Suosnivač je i idejni nosilac prvog pijanističkog takmičenja u BiH, “Banjalučkog bijenala“, zajedno sa koleginicom Dijanom Zrnić, tadašnjim direktorom muzičke škole „Vlado Milošević“ Nemanjom Savićem i profesoricom Nevenom Popović.

Održala je masterklas za učenike osnovne škole „Markos Portugal“ u Doboju 2006. godine, kao i muzičku radionicu „Viva la muzika“ 2018. godine koju je podržao KC Banski dvor. Iza sebe ima 26 godina radnog iskustva u klavirskoj pedagogiji. Cilj njenog djelovanja je njegovanje i usmjeravanje mladih talenata i perspektivnih mladih umjetnika da se bave umjetničkom muzikom i da čuvaju njene tradicionalne vrijednosti kroz javne nastupe, koncerte, pijanistička tamičenja. Trenutno je zaposlena u muzičkoj školi „Vlado Milošević“ kao profesor klavira u osnovnoj i srednjoj muzičkoj školi.

(Srpskainfo)

ZELJKOVIĆ: U Republici Srpskoj nema oboljelih od virusa korona

“Institu za javno zdravstvo Republike Srpske vodi aktivan nadzor nad epidemiološkom situacijom u Srpskoj i možemo sa sigurnošću reći da nemamo niti jedan prijavljen slučaj oboljelih od virusa korona, a takođe nemamo ni sumnjivih slučajeva”, izjavio je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. On je istakao da je kod dva pacijenta

Vujnićeva i Ljubišić najbolji sportisti Banjaluke

Bojan Ljubišić, rukometaš Borac M:tela, i Sonja Vujnić, odbojkašica Banjaluka voleja, najuspješniji su sportisti Banjaluke za 2019. godinu. Oni su za najuspješnije proglašeni na svečanosti koja je održana večeras u Sportskoj dvorani “Borik”. Ljubišić je slavio u konkurenciji fudbalera Borca Stojana Vranješa i plivača 22. aprila Mihajla Čeprkala, a do priznanja je došao jer je

VIŠKOVIĆ: Odluka Suda politička, predstavlja strah zbog gasovoda

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH politička jer predstavlja u stvari strah u Federaciji BiH da će prihodi po osnovu gradnje gasovoda Bijeljina – Banjaluka ići u budžet Srpske, a ne u BiH. “U Federaciji se postavlja pitanje zato što je to ruski gas – kako ćete

Ministarstvo prosvjete Srpske odgodilo sve ekskurzije van granica BiH

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske naredilo je danas svim srednjim školama da odgode đačke ekskurzije van granica BiH, zbog epidemije virusa korona u nekim evropskim zemljama. Ekskurzije se, kako su naveli, odgađaju dok ne bude potpuno isključena opasnost od širenja ovog virusa. U BiH nema potvrđenih slučajeva zaraze. Trojica Kineza, koji su hospitalizovani u

SNSD, Srpski klub i HDZ uputili u proceduru prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH

Predstavnici klubova poslanika SNSD, HDZ i Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH u proceduru su predali zajednički Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je do sada birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, izjavila je šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu Snježana Novaković Bursać. – Zakon, koji je predat

Banjalučkoj književnici Tanji Stupar Trifunović uručena Vitalova nagrada

Vitalova nagrada “Zlatni suncokret” za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini uručena je danas Tanji Stupar Trifunović za roman “Otkako sam kupila labuda”. Primajući priznanje za priču o, kako je objasnila, dvije različite žene, ali koje povezuju emocije i ljubav, Trifunovićeva je istakla da je književnost oduvijek zauzimala važno mjesto u njenom životu.