Biznis 30.11.2017.

Vještačka kiša spasava agrar

ČITANJE: 2 minute

Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske raspisala je juče javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje novca za nabavku opreme za navodnjavanje, a poljoprivrednicima će za ove namjene na raspolaganju biti pet miliona maraka.

U idućih 60 dana, koliko će javni poziv biti otvoren, poljoprivrednici mogu podnijeti zahtjev da im se odobri novac za nabavku pumpi, crijeva, izgradnju bunara, bazena, kanala, pumpnih stanica, te za troškove elektrifikacije sistema za navodnjavanje.

– Korisnik može dobiti 40 odsto ukupne vrijednosti troškova investicije, a maksimalan iznos je 10.000 maraka po hektaru – pojašnjavaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Dodaju da pravo na dodjelu sredstava imaju fizička lica i poslovni subjekti sa prebivalištem u RS koji proizvode poljoprivredne kulture na teritoriji Srpske i koji su upisani u Registar korisnika podsticaja.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da će se investicije u sisteme za navodnjavanje sigurno isplatiti, jer je u proteklih 10 godina, devet bilo sušnih.

– Sistemi za navodnjavanje biće garant kvalitetne proizvodnje i visokih prinosa. Ova mjera Vlade dolazi u pravi čas jer smo zbog suša na gubitku – rekao je Marinković.

Direktor poljoprivredne zadruge „Povrtarstvo“ iz Crnjelova kod Bijeljine Mićo Živić kaže da je navodnjavanje od izuzetnog značaja za proizvodnju povrća.

– Uzgoj povrća nemoguć je bez navodnjavanja, a na mnogim parcelama nema sistema. Imamo oko 150 kooperanata i iz razgovora s njima vidim da je interesovanje veliko – rekao je Živić i dodao da godišnje otkupe oko 1.500 tona povrća.

Proizvođači koji žele da se prijave na javni poziv treba da dostave i zahtjev za dodjelu novca, predračun o planiranoj nabavci opreme, elektroenergetsku saglasnost i kopiju projekta za izgradnju sistema za navodnjavanje.

Korisnici, nakon što dobiju rješenje o dodjeli novca, imaju rok od 90 dana za realizaciju investicije, čiji će utrošak kontrolisati Komisija Ministarstva poljoprivrede.

Sistemi za navodnjavanje

U preduzeću „Kondić komerc“, koje se bavi distribucijom sistema za navodnjavanje, kažu da se na području Srpske u povrtarstvu i voćarstvu uglavnom koriste sistemi kap po kap, dok su u ratarstvu najzastupljeniji tifoni.

– Za navodnjavanje jednog hektara u povrtarstvu sistemom kap po kap potrebno je uložiti oko 1.800 KM, dok je za istu površinu u voćarstvu potrebno 2.100 KM. Cijene tifona se kreću između šest i 30.000 KM, a najčešće se prodaju oni sa dužinom crijeva od 250 metara, koji koštaju do 15.000 KM – rekao je vlasnik ovog preduzeća Milorad Kondić.

(Glas)