VOĆARI U RS ZADOVOLJNI Kiša povećala prinose

Iako je ove godine kišno ljeto pojedinim poljoprivrednim proizvođačima u RS palo kao so na ranu, voćarima su oblaci i kiše, kako tvrde, povećali prinose.

“Kiša odlično dođe kako bi plodovi imali dovoljno vlage i kako bi se poboljšao njihov kvalitet. Ovo je sasvim dovoljno vode i nisu prekomjerne količine kiše”, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Prema njegovim riječima, manji problemi mogu nastati samo sa čuvanjem i skladištenjem voća zbog povećanog prisustva vode u plodovima, ali i na to su, kako kaže, voćari spremni da upotrijebe dodatna sredstva zaštite.

“Kada su u pitanju jabuka i kruška, mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći i dodaćemo preparate koji su potrebni da sačuvamo da nam plodovi ne trunu, ali vlaga nam odgovara”, istakao je Dojčinović, te dodao da manje količine kiše ni u toku berbe nisu strašne, jer, ističe, uvijek se može sat-dva sačekati da kiša prođe pa nastaviti s berbom.

Voćarima, pojašnjava Dojčinović, kiša stvara problem jedino u proljeće, kada ne mogu mehanizacijom ući u voćnjake zbog previše vlage i mokrih terena da bi obavili zaštitu.

Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, rekao je da je kiša za voćare bogomdana, te da, zasad, osim za pojedine sorte jabuke, kiše više nije potrebno.

“Konkretno, na prostoru gdje se nalazi moje voće u subotu je palo 28 litara kiše, prije toga 37 litara kiše i to su padavine koje zadovoljavaju potrebe voća. Voćari mogu mirno spavati, jer oni koje nije pogodio grad imaju idealnu godinu”, kaže Vukota za “Nezavisne”.

Dodao je da jedini problem s kojim se susretao jeste problem sa slabim naslonima za voće, jer kako kaže, zbog raskvašenog tla dolazi do izvaljivanja stabala, ali ni to nije previše alarmantno.

Dragomir Vujković, proizvođač jabuka iz Babića, kod Prijedora, kazao je da je ova godina za jabuku, a i drugo voće dobra, ali da je grad uzeo danak kod nekih.

“Konkretno, moje područje, Potkozarje, Lamovita i Babići, pretrpjelo je štetu od grada i još nekih dvadesetak voćara s južne strane Kozare imalo je štetu od grada, ali da nije bilo toga, uslovi za voće bili bi savršeni ove godine “, rekao je Vujković.

Nikola Vukelić, direktor “Prijedorčanke” A.D., kazao je da su vremenski uslovi za voće ove godine idealni.

“Plodovima je idealno to što imaju vlage, tako da su prinosi ove godine odlični. Jedini problem koji mi imamo je taj što nemamo dovoljno ambalaže i rashladnih komora gdje ćemo to voće smjestiti”, rekao je Vukelić.

(Nezavisne)

U BIH 100 MALIŠANA GODIŠNJE OBOLI OD RAKA Koliko njih ima šansu za izlječenje

Svaka tri minute jedno dijete na svijetu, koje boluje od raka,  izgubi bitku s teškom bolešću,  iako bi više od 80 odsto oboljele djece moglo preživjeti ako bi imala adekvatno liječenje, upozoravaju iz organizacije International Childhood Cancer. Povodom Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, iz ove organizacije su upozorili svijet da je obaveza svih država

POVODOM KINESKE NOVE GODINE Djeca učila o običajima iz Kine

Radionica „Umjetnost rezanja papira“ i čas kung fua, 16. februara 2019. godine u Muzeju Republike Srpske, okupila je veliki broj djece koji su imali priliku da steknu nove vještine, upravo onakve kakve imaju njihovi vršnjaci u Kini. Naime, riječ je o događaju organizovanim od strane Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci i Muzeja Republike Srpske,

Saradnja Gradske razvojne agencije i Organizacije amputiraca pomaže invalidima

Predstavnici Gradske razvojne agencije Banjaluka i Organizacije amputiraca „UDAS“ potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji, a cilj je definisati okvire za saradnju iz domena pripreme i implementacije projekata od zajedničkog interesa, identifikovanje novih izvora finansiranja, te aktivnosti koje su usmjerene na povezivanje partnera na lokalnom i regionalnom nivou. 

BRANKICA RAKOVIĆ: Vratila sam se na fabrička podešavanja

​Zdrav čovjek ima hiljadu želja, bolestan samo jednu, zapisao je ruski književnik Anton Čehov. U to su se, nažalost, uvjerili mnogi, među njima i Banjalučanka Brankica Raković, PR stručnjak, kojoj je prije nešto manje od dvije godine dijagnostikovano maligno oboljenje – Hodgkinov limfom. Iako je možda najlakše boriti se sa strahovima i problemima iza zatvorenih

OVE GODINE I U BANJALUCI Međunarodno takmičenje studenata arhitekture u martu

Međunarodno studentsko takmičenje namijenjeno studentima arhitekture iz cijele Evrope – DOCEXDOCE, ove godine biće održano i na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci. Takmičenje se održava 6. marta i ovo je njegovo treće izdanje, a pravo učešća imaju svi studenti arhitekture osnovnih i master studija. – DOCEXDOCE se bazira na neuobičajenom konceptu, koji podrazumijeva jednodnevnu