VOĆARI U RS ZADOVOLJNI Kiša povećala prinose

Iako je ove godine kišno ljeto pojedinim poljoprivrednim proizvođačima u RS palo kao so na ranu, voćarima su oblaci i kiše, kako tvrde, povećali prinose.

“Kiša odlično dođe kako bi plodovi imali dovoljno vlage i kako bi se poboljšao njihov kvalitet. Ovo je sasvim dovoljno vode i nisu prekomjerne količine kiše”, kazao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Prema njegovim riječima, manji problemi mogu nastati samo sa čuvanjem i skladištenjem voća zbog povećanog prisustva vode u plodovima, ali i na to su, kako kaže, voćari spremni da upotrijebe dodatna sredstva zaštite.

“Kada su u pitanju jabuka i kruška, mi ćemo uraditi sve što je u našoj moći i dodaćemo preparate koji su potrebni da sačuvamo da nam plodovi ne trunu, ali vlaga nam odgovara”, istakao je Dojčinović, te dodao da manje količine kiše ni u toku berbe nisu strašne, jer, ističe, uvijek se može sat-dva sačekati da kiša prođe pa nastaviti s berbom.

Voćarima, pojašnjava Dojčinović, kiša stvara problem jedino u proljeće, kada ne mogu mehanizacijom ući u voćnjake zbog previše vlage i mokrih terena da bi obavili zaštitu.

Nikola Vukota, voćar iz Gradiške, rekao je da je kiša za voćare bogomdana, te da, zasad, osim za pojedine sorte jabuke, kiše više nije potrebno.

“Konkretno, na prostoru gdje se nalazi moje voće u subotu je palo 28 litara kiše, prije toga 37 litara kiše i to su padavine koje zadovoljavaju potrebe voća. Voćari mogu mirno spavati, jer oni koje nije pogodio grad imaju idealnu godinu”, kaže Vukota za “Nezavisne”.

Dodao je da jedini problem s kojim se susretao jeste problem sa slabim naslonima za voće, jer kako kaže, zbog raskvašenog tla dolazi do izvaljivanja stabala, ali ni to nije previše alarmantno.

Dragomir Vujković, proizvođač jabuka iz Babića, kod Prijedora, kazao je da je ova godina za jabuku, a i drugo voće dobra, ali da je grad uzeo danak kod nekih.

“Konkretno, moje područje, Potkozarje, Lamovita i Babići, pretrpjelo je štetu od grada i još nekih dvadesetak voćara s južne strane Kozare imalo je štetu od grada, ali da nije bilo toga, uslovi za voće bili bi savršeni ove godine “, rekao je Vujković.

Nikola Vukelić, direktor “Prijedorčanke” A.D., kazao je da su vremenski uslovi za voće ove godine idealni.

“Plodovima je idealno to što imaju vlage, tako da su prinosi ove godine odlični. Jedini problem koji mi imamo je taj što nemamo dovoljno ambalaže i rashladnih komora gdje ćemo to voće smjestiti”, rekao je Vukelić.

(Nezavisne)

DODIK: Oko Pavića bilo mangupa koji su radili protiv koalicije

Milorad Dodik, predsjednik RS i novoizabarni član Predsjedništva BiH, rekao je da SNSD sa koalicionim partnerima radi na formiranju skupštinske većine, te dodao da postoje pojedinci koji nisu radili u interesu koalicije. “Neki su radili direktno protiv kolaicije, a pripadaju nekim od naših koalicionih partnera. Narednih dana ćemo to da ispitamo. Niko neće biti zaštićen

RADOJIČIĆ: Netačne tvrdnje o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić rekao je danas da nisu tačne tvrdnje predsjednika PDP Branislava Borenovića o navodnom falsifikovanju zapisnika sa biračkih mjesta u Banjaluci, navodeći da ni on, ni Gradska uprava nemaju nikakve nadležnosti za sprovođenje izbornog procesa. – Predsjedniku PDP bi trebalo da bude jasno da gradonačelnik bilo kojeg grada u BiH, pa tako

MEĐU NJIMA I JEDNA BANJALUČKA Kineski jezik pred osnovcima u četiri škole

Učenici u četiri osnovne škole uskoro bi trebalo da počnu da izučavaju kineski, a znakove i gramatiku jednog od najtežih svjetskih jezika pokazivaće im predavači iz Kine. Ovaj jezik sa Dalekog istoka ušao je na mala vrata u obrazovni sistem Srpske u prošloj školskoj godini, kada je u Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Istočnom Novom

Banjalučki mališani iz centra grada poslali poruke o pravima djece

Mališani iz 10 vrtića danas su u Gospodskoj ulici prodavali svoje rukotvorine i recitovali o dječjim pravima i obavezama. Na izložbeno-prodajnom štandu u centru grada djeca su prodavala rukotvorine koje su napravili na kreativno-edukativnim radionicama u vrtićima, a u prigodnom programu su kroz igru, pjesmu i recitaciju pričali o dječjim pravima, ali i obavezama. Ova

KLUB NOVINARA BANJALUKA: Tražimo izmjenu Krivičnog zakona

Klub novinara Banjaluka poziva novu većinu u Narodnoj skupštini Republike Srpske da na prvoj redovnoj sjednici, po hitnom postupku, na dnevni red uvrsti i usvoji izmjene Krivičnog zakona Republike Srpske kojima će se napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice.