Vijesti 31.10.2018.

VODOVOD Obilazak mještana Potoka zbog dugogodišnjih problema sa vodosnabdijevanjem

ČITANJE: 2 minute

Znamo da problem sa vodosnabdijevanjem u Potoku dugo postoji, ali da je jednostavan do sada bi bio riješen. 

Poruka je gradonačelnika Igora Radojičića mještanima naselja u Obilićevu II, koji odavno traže izgradnju vodovoda u tom dijelu Banjaluke, a udaljenom samo dva kilometra od centra grada. Dio nezadovoljnih stanara nedavno je čak i protestovao negodujući što vodu svakodnevno moraju donositi u bačvama, a najgore im je, kažu, što djecu ne mogu „normalno okupati“.

Prošle godine je u dijelu naselja izgrađena mreža, kada su se, govore, ponadali da je ovaj problem konačno riješen za sve.

Gradonačelnik Radojičić ipak tvrdi da nije baš tako sve jednostrano kako pričaju stanari.

– U prethodnom mandatu napravljen je jedan krak vodovoda, a na koji se nije priključio nijedan potrošač. Inače, radi se o visokoj konfiguraciji terena, gdje vodovod nije ni planiran, i takav projekat podrazumijeva višemilionska ulaganja za rekonstrukciju ili pravljenje dodatnih rezervoara na višim zonama- rekao je prvi čovjek grada.

On napominje da u ovom momentu ne postoji projekat za vodosnabdijevanje kompletnog područja, te da je “dodatni problem i što većina građana u tom naselju nema građevinsku dozvolu”.

– Razumijemo i da vjerovatno nisu imali finansijskih mogućnosti za to, ali da ne bude da samo konstatujemo stanje, održali smo više sastanaka sa predstavnicima „Vodovoda“ i oni će izaći na lice mjesta, ići od domaćinstva do domaćinstva, utvrditi tačan broj korisnika i zašto se niko nije priključio na izgrađeni vodovod. Na bazi toga, kada se dobije tačan pregled potencijalnih korisnika moći će se pristupiti izradi projekta koji bi definisao način rešavanja ovog problema- zaključio je Radojičić.

Iz “Vodovoda” su ranije takođe precizirali da vodovodna mreža nije izgrađena u celoj Ulici Pere Drljače, zato što se oko pedeset objekata nalazi iznad zone snabdevanja vodom, što znači da se ne mogu snabdevati sa postojećeg sistema.

– To znači da bi morao biti izgrađen poseban sistem, što podrazumeva gradnju rezervoara i formiranje nove zone – pojasnili su prošle godine iz ovog preduzeća.

Tri godine bez vode

Dio mještana u Ulici Pere Drljače tri godine je bio bez vode, pošto im je za vreme bujičnih poplava 2014. godina uništen izvor za vodu. Nakon brojnih dopisa Gradskoj upravi i instistiranja, lani im je konačno igrađena mreža i buster stanica.

(Srpskainfo)