Vijesti 08.10.2022.

Vojni ataše ambasade SAD: Amerika je najaktivniji partner Vojske Srbije

ČITANJE: 2 minute

Vojni ataše američke ambasade u Srbiji, pukovnik Kori Še, rekao je u intervjuu za Demostat da Sjedinjene Države ostaju posvećene izgradnji vojnog partnerstva sa Srbijom i da se nadaju da će uskoro biti nastavljene redovne bilateralne vojne vežbe.

„U potpunosti razumijemo moratorijum na vježbe sa Ruskom Federacijom u svjetlu njihove agresije u Ukrajini i nadamo se da će Srbija uskoro nastaviti vježbe sa svojom zapadnim partnerima”, naveo je Šej, prenose agencije.

On je rekao i da SAD žele da ohrabre Srbiju da poveća nabavku vojne opreme sa Zapada, posebno opreme za vazduhoplovni i PVO sistem.

„Možemo da proširimo saradnju kada je u pitanju oprema sa Zapada. To bi zahtijevalo da Srbija izdvoji dodatna ulaganja za američku i evropsku opremu, a mi smatramo da je to u skladu sa evropskim aspiracijama Srbije“, ocijenio je Šej.

S druge strane, kako je ukazao, „oslanjanje Srbije na rusku i kinesku opremu, naročito u oblastima vazduhoplovstva i PVO, ograničava naše mogućnosti saradnje, jer imate situaciju da naša oprema ne odgovara kineskoj i ruskoj”.

Na opasku da građani Srbije, zbog medijskih izvještaja, mogu da steknu utisak da Srbija u vojnom sektoru više sarađuje sa Rusijom nego SAD, Šej odgovara da je činjenica da su SAD najaktivniji partner Vojske Srbije i po broju i po kvalitetu aktivnosti, mada se o tome u javnosti ne zna mnogo.

„Premda naša saradnja nije uvijek glamurozna, ona obezbjeđuje opipljivu dobrobit i promoviše naše zajedničke bezbjednosne i odbrambene ciljeve”, naveo je Šej.

Kako je istakao, „ukupno naš doprinos vojnim odnosima, uključujući i podršku Srbiji da šalje na obuku članove Vojske Srbije u inostranstvo, iznosi oko 30 miliona dolara”.

On je rekao i da program Partnerstvo za mir, institucionalni oblik saradnje Srbije sa NATO, indirektno i sa vojskom SAD, uspostavlja zajedničke standarde i praksu, što omogućava bolji kvalitet saradnje.

(E.M)