Vijesti 28.02.2017.

Vozači više vežu pojas zbog novog zakona

ČITANJE: 1 minuta

Više vozača veže pojas u prvih 15 dana primjene novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja, pokazuju rezultati istraživanja Agencije za bezbjednost saobraćaja RS. 

Na uzorku od 1000 vozača u Banjaluci, njih 68 odsto imalo je vezan pojas, a prošle godine u isto vrijeme bilo ih je za skoro 30 procenata manje.

“Značajno je istaći da 81 odsto žena koristi pojas, a kod žena je taj procenat nešto lošiji, 65 odsto. To je dosad slučaj bio ali zaista su žene disciplinovanije, mnogo više poštuju propise”, istakao je Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

Savjet za bezbjednost saobraćaja pohvalio se podatkom da je prošle godine poginulo najmanje osoba na putevima u Srpskoj u posljednjih 10 godina. U 121 saobraćajnoj nezgodi poginulo je 130 osoba. Ali, 2016. godine povećan je broj saobraćajnih nesreća, dok je smanjen broj poginulih i teže povrijeđenih osoba. Najviše saobraćajki se dogodilo na magistralnim putevima. Najčešće su ih skrivili pripiti vozači i oni sa manje od dvije godine iskustva za volanom.

“U 2016. godini dogodile su se 9.783 saobraćajne nezgode što je za 483 ili 5,2 odsto više nego što je to bilo u 2015. godini”, izjavio je Jasmin Komić, predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS.

“Tako da je negdje oko 30-35 odsto povećan broj izdatih prekršajnih naloga, 16.000 vozača je isključeno zbog vožnje pod uticajem alkohola”, dodao je Radović.

Najviše vozača pješaka, biciklista i motociklista staradalo je na putevima na teritoriji CJB Zvornik, Doboj i Trebinje, dok su najbezbjedniji bili pod policijskom palicom u Bijeljini i Banjoj Luci. Avgust, oktobar i jul su najkobniji mjeseci na putevima u Srpskoj.

(ATV)