Biznis 26.05.2016.

Vraća se legendarni Rogov “pony”: Gorenje otkupilo brend i pokreće proizvodnju

ČITANJE: 1 minuta

Slovenački proizvođač bijele tehnike Gorenje najavio je da će početi proizvodnju bicikla marke Rog, pošto će od trenutnog privatnog vlasnika otkupiti pravo na naziv brenda za više od 40.000 eura.

Privatni je vlasnik brend otkupio od nekad poznate ljubljanske fabrike bicikla Rog koja je 2009. godine završila u stečaju, a spreman se odreći prava na intelektualno vlasništvo za 41.500 eura.

»Gorenje ima znanje i iskustvo koje možemo upotrijebiti za revitalizaciju jednog od najpoznatijih slovenačkih industrijskih brendova«, kazao je direktor Gorenja Franjo Bobinac, potvrđujući da će Gorenje početi proizvoditi bicikle.

Gorenje u projekt obnove sjaja starom brendu slovenačkih bicikla koji su bili poznati na prostoru nekadašnje Jugoslavije ulazi sa ljubljanskim trgovačkim centrom BTC kao partnerom.

Prva bicikla nove generacije na tržištu će se pojaviti 2017. godine. Najprije će se raditi moderna verzija nekad megapopularnog sklopivog bicikla »pony« od modernih materijala i s poboljšanom ergonomijom, a godinu kasnije tržište može očekivati i bicikla za brdsku i gradsku vožnju, te električna bicikla.

Do kasnih 80-ih godina prošlog vijeka fabrika bicikla Rog proizvodila je 300 do 350 hiljada bicikla godišnje, ali je raspadom zajedničkog jugoslavenskog tržišta i jeftinim uvozom s dalekog istoka kasnije pala u teškoće i propala.

(Novilist.hr)