Vijesti 30.03.2018.

VRATIO SE IZ NJEMAČKE PRIJE 20 GODINA Edo danas jedva sastavlja kraj s krajem

ČITANJE: 2 minute

Banjalučanin Endir Dizdarević preživljava tako što od nekoliko firmi odvozi otpad i razdvaja dijelove koje može da proda a mala garaža puna stvari u Ulici Vase Pelagića u centru Banjaluke, jedini je izvor prihoda Banjalučaninu Endiru Dizdareviću, koji preživljava 

Razočaran u državu, sistem i samu Banjaluku, već godinama traži posao, ali mu ne ide od ruke. Međutim, dok traži zaposlenje, Edo, kako ga svi znaju, ne sjedi skrštenih ruku.

– Sve je ovo borba. Od 40 firmi i prodavnica kupim otpad pa odvajam lim, bakar, željezo i sve što se može prodati. Ne može se baš živjeti od toga, ali se može preživjeti – priča Edo, koji se u Banjaluku iz Njemačke vratio prije 20 godina.

Završio je, kaže, Ekonomsku školu još davne 1982. godine, zatim i kurs za samostalnog ugostitelja u Opatiji, te nekoliko godina radio i na moru kao konobar.

– Poslije toga sam otišao u Njemačku, gdje sam radio kao konobar u jednom hotelu i mogao sam tamo ostati do kraja života, međutim vratio sam se Banjaluku i sada živim ovako – priča Edo dok odvaja ono što može prodati od starih kućišta računara.

Sada živi sa majkom čija penzija taman pokrije troškove režija, a ono što Edo zaradi ostaje im za život. Žao mu je, kaže, što ne može da nađe posao i što je Banjaluka spala na ovaj nivo.

– Pogledajte samo koliko omladine ode odavde jer ne može da nađe posao, a ko će tek mene da zaposli sa 55 godina? Na neki način sam i odustao od ideje da ću se zaposliti, ali nisam prestao da tražim posao – komentarisao je Edo.

Ovaj Banjalučanin kaže da grad na Vrbasu više nije kakav je nekada bio, te dodaje da veliki dio odgovornosti nosi baš vlast.

Nadležni tjeraju omladinu da odlazi

Iz ugla čovjeka koji je živio i radio na nekoliko mjesta Evrope, pitali smo Edu da nam prokomentariše trenutno stanje u kome sa nalazi Banjaluka i kakva budućnos ostaje mladima.

-Loše je. Ovaj naroda je i dalje budala i svi smo ovce za šišanje. Ovdje ne vidim nikakvu perspektivu, jer je narod od ovakve vlasti osuđen na propast. Svake godine odlazi sve više ljudi, na kraju će ostati samo starci, a niko od odgovornih ne preduzima ništa i samo se brinu za sebe i svoje fotelje – prokomentarisao je Edo za srpskainfo.com, portal “EuroBlica”.

(Srpskainfo)