Biznis 15.07.2020.

VRHOVAC: Za realizaciju projekata u lokalnim zajednicama odobreno 4,8 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Dražen Vrhovac, vršilac dužnosti direktora Investiciono-razvojne banke (IRB) RS rekao je da je za realizaciju projekata u lokalnim zajednicama širom Republike Srpske tokom šest ciklusa podrške odobreno 4,8 miliona maraka, a taj vid pomoći biće nastavljen.

On je u intervjuu za Glas Srpske istakao da su tokom proteklih pet ciklusa finansijskog mehanizma postignuti izuzetno dobri rezultati.

Vrhovac je istakao da je realizacijom projekata u šest ciklusa poboljšan kvalitet javnih usluga u lokalnim zajednicama gdje su projekti implementirani.

“Raduje činjenica da se efekti projekata u području javnih usluga ne ograničavaju isključivo na urbane sredine. Koristi od njihovog sprovođenja dostupne su i stanovništvu u ruralnim sredinama, čime se doprinosi održivom razvoju i tih područja –  kaže Vrhovac.

Vrhovac je pojasnio da je finansijski mehanizam prvi javni instrument za pružanje podrške prioritetnim razvojnim projektima lokalnih zajednica u Srpskoj.

“Mehanizam slijedi principe i pravila grant šema koje se primjenjuju u zemljama Evropske unije. Projekat je zajednička inicijativa Ministarstva finansija RS, Ministarstva uprave i lokalne samouprave, vlade Švajcarske, UNDP-a i IRB-a. Potencijalni korisnici sredstava konkurišu sa svojim projektima putem javnog poziva, a partneri u projektu komisijski odlučuju o najboljim projektima”, navodi on.

U Srpskoj je, kaže, realizovano 46 projekata, a njihova ukupna vrijednost je oko pet miliona maraka.

“Bilo je do sada mnogo projekata u oblasti primarne zdravstvene zaštite, rekonstrukcije obdaništa, malih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture, kao što su izgradnja malih vodovodnih i kanalizacionih sistema te rekonstrukcija tržnica. Primjera radi, naveo bih Bijeljinu, gdje su već realizovana dva projekta putem ovog mehanizma, jedan je uvođenje GIS informacionog sistema, a drugi projekat odnosio se na izgradnju putne infrastrukture”, kaže Vrhovac.

On dodaje da će čim se završi realizacija šestog ciklusa, raspisati javni poziv jedinicama lokalne samouprave za sedmi ciklus finansiranja.

“Očekujemo da to bude krajem avgusta ili početkom septembra i već na ovaj način informišemo lokalne zajedice da pripremaju nove dobre projekte”, ističe Vrhovac.

(A.M/banjaluka.net)