Vijesti 03.07.2016.

Vrućina i oscilacije napunile ambulante

ČITANJE: 1 minuta

Ljekari u službama za hitnu medicinsku pomoć imali su pune ruke posla proteklih dana, jer je sve više pacijenata kojima je loše ili su doživjeli kolaps zbog visokih temperatura i vremenskih oscilacije.

“U posljednjih sedam dana u ambulantama službi hitne medicinske pomoći pregledana su 994 pacijenta, a obavljena je i 121 intervencija na terenu. Primijećen je povećan broj poziva sa javnih mjesta zbog kolapsa, koji je najčešće uzrokovan padom krvnog pritiska usljed dehidratacije. Taj broj je povećan za otprilike 30 odsto”, kaže Srđan Vujičić, specijalista urgentne medicine u Domu zdravlja Banjaluka.

Kako ističe, službe hitne pomoći imaju u prosjeku 142 pregleda u ambulantama i oko 20 intervencija na terenu. Pacijenti kojima se pruža hitna medicinska pomoć u ambulantama i na terenu najviše se žale na glavobolju, malaksalost, znojenje, vrtoglavicu, oscilacije krvnog pritiska, poremećaje srčanog ritma, otežano disanje i pogoršanje osnovne bolesti kod hroničnih bolesnika. Iz Doma zdravlja u Bijeljini kažu da je za starije osobe period prilagođavanja dugotrajan i kod njih su najizraženije tegobe u vidu srčanih aritmija.

“To su srčani bolesnici, dijabetičari, bolesnici sa problemima pluća, astmatičari i reumatičari”, kažu iz Doma zdravlja u Bijeljini.

(Nezavisne)