Vijesti 21.05.2021.

Vučković: Za liječenje 270 djece izdvojeno više od 10 miliona KM

ČITANJE: 3 minute

Direktor Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu Jasminka Vučković rekla je da je za više od tri godine postojanja Fond finansirao liječenje 270 djece, za šta je izdvojeno više od 10 miliona KM.

Vučkovićeva je istakla da je odobreno više od 390 rješenja o liječenju, jer je riječ o djeci koja su u više navrata odlazila na liječenje u inostranstvo.

“Liječenja su obavljanja u zdravstvenim centrima u Evropi i svijetu. Najznačajnije je da vanredno stanje zbog pandemija virusa korona prošle godine nije zaustavilo liječenje djece”, rekla je Vukovićeva novinarima u Banjaluci, nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, kojem su prisustvovale i porodice trojice dječaka koji su liječeni u inostranstvu.

Ona je zahvalila Viškoviću na prijemu, koji je posebno značajan za porodice tri dječaka koji su se liječili u inostranstvu, a čije liječenje traje duže nego što Fond postoji.

“To su naši heroji, koji se sada dobro osjećaju zbog čega smo srećni”, rekla je Vučkovićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo jer je prošle godine, kada je počela pandemija, proširen obim usluga Fonda za vrijeme trajanja vanredne situacije, te je omogućeno da roditeljima budu plaćeni i troškovi transporta do bolnice, lijekova i nekih drugih troškova.

Velibor Petrović iz Doboja, otac dječaka Jovana čije liječenje traje od rođenja, rekao je da je uspostavljanje Fonda bilo veoma značajno za ovu porodicu.

“Uspostavljanjem Fonda uspjeli smo da pronađemo pravu kliniku i doktore koji su operisali Jovana, a i sam proces prikupljanja novca je predstavljao veliki problem i stres”, rekao je Petrović.

On je naveo da je Jovan imao 12 operacija, koje su koštale u rasponu od pet do 15 hiljada evra, te istakao značaj finansijske, ali i moralne podrške u svim tim procesima.

“Mi, roditelji, okupiran smo problemima svoje djece, a direktorica Fonda preživi sve to zajedno sa nama, te nam značajno olakša situaciju i toplom riječju i razumijevanjem”, rekao je Petrović.

Dragan Rosuljaš iz Bijeljine, otac dječaka Strahinje, koji je rođen sa oboljenjem spina bifida, rekao je da je za njega podrška koju su dobili od Fonda u borbi sa ovom bolešću veoma značajna.

“Naša borba traje 15 godina. Strahinja je imao nekoliko operacija i u svemu tome svaka podrška dobro dođe, da se čovjeku vrati snaga. O Fondu treba da se priča, da svi znaju da postoji, jer smo jedini u regiji koji ga imamo”, rekao je Rosuljaš.

Gojko Sekulić, otac dječaka Milana, koji je prije godinu dana operisao srce u Sloveniji, zahvalio je Fondu na podršci i Viškoviću na današnjem prijemu, koji je za njega velika čast.

“Moj sin je rođen sa rupom ili otvorom na srcu, te smo pratili situaciju, a stanje se pogoršalo kada je ušao u pubertet, jer otvor raširio i srce nije ispravno radilo. Srećni smo, jer je Milan sad potpuno zdrav, operacija je potpuno uspjela”, rekao je Sekulić.

(Srna, E.M)