Vijesti 25.02.2017.

Za bolju odbranu od poplava u Banjaluci milion evra

ČITANJE: 2 minute

Za regulaciju vodotoka Vrbanje u naselju Česma Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS planira da uloži oko milion evra, a tender za izbor izvođača radova biće raspisan kada grad završi eksproprijaciju zemljišta i izda građevinsku dozvolu.

Potvrdili su to u ovom ministarstvu i dodali da će radovi biti finansirani iz kredita Evropske investicione banke.

– U toku je izrada tehničke dokumentacije za ovaj projekat koju radi Institut za građevinarstvo Banjaluka. Po dogovoru ta dokumentacija bi trebalo da bude završena do kraja ovog mjeseca – objasnili su u Ministarstvu.

Napomenuli su da je prije raspisivanja tendera i početka radova potrebno završiti eksproprijaciju, koja je u nadležnosti grada.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar je rekao da je za eksproprijaciju u budžetu grada obezbijeđeno 250.000 KM.

– Grad je već pokrenuo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa putem Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove – rekao je Bilčar, ali nije precizirao kada bi taj proces mogao biti završen.

Podsjetio je da je u naselju Česma u poplavama 2014. godine voda probila odbrambeni nasip, što je izazvalo plavljenje 47 hektara pretežno urbanizovane površine, te znatna oštećenja na obaloutvrdi i pucanje nasipa.

– Svi objekti zaštite od poplava na rijeci Vrbanji izgrađeni su u prethodnom periodu, prema hidrološkim podacima za proticaj vode od 588 metara kubnih u sekundi. Nakon poplava iz 2010. i 2014. godine utvrđen je proticaj vode od 1.149 metara kubnih u sekundi – naveo je Bilčar.

S obzirom na te promjene i da bi područje Česme bilo zaštićeno od poplava Bilčar je rekao da je potrebno uraditi određene promjene.

– Biće izvršena nadogradnja postojećeg nasipa na dionici od novog mosta u Česmi do Crnog vira i uređenje korita rijeke Vrbanje na dionici od novog mosta pa uzvodno 1,5 kilometar – kazao je Bilčar.

Pored bolje zaštite Česme od poplava, prema riječima Bilčara, jedan od osnovnih ciljeva projekta je i da budu sagledani svi uzorci koji su doveli do urušavanja nasipa i plavljenja naselja.

Oštećeni mostovi

U naselju Česma 2014. godine poplavljeno je 156 domaćinstava sa 521 stanovnikom. Velike vodene mase Vrbanje su oštetile takozvani Žuti most, umjesto kojeg je izgrađen novi, putem kredita koji je grad dobio od Svjetske banke. Novi most je pušten u funkciju u decembru prošle godine. Pored Vrbanje Česmu je u isto vrijeme poplavila i rijeka Vrbas, koja je uništila most kod “Vitaminke”.

(Glas)