Vijesti 25.10.2016.

Za devet mjeseci sa elektromreže skinuto 5.137 neplatiša

ČITANJE: 2 minute

Zbog dugova za potrošenu električnu energiju u prvih devet mjeseci sa mreže je isključeno 5.137 potrošača, od čega su 87 odsto domaćinstva.

Potvrdili su ovo u “Elektrokrajini” i dodali da su prema podacima “Elektrodistribucije” isključena 4.492 domaćinstva i 645 firmi.

Slična situacija je bila i lani, a u “Elektrokrajini” su rekli da je tada isključeno ukupno 6.540 neplatiša, od čega 5.345 domaćinstava i 1.192 pravna lica.

Nisu precizirali koliko duguju neredovne platiše, ali su naveli da se u praksi najčešće isključuju domaćinstva čiji je dug veći od 200 KM.

– Nije samo visina duga osnov za isključenje sa mreže. Prije nego što se odlučimo na taj korak razmatra se više kriterijuma tako da se provjerava i broj neplaćenih mjesečnih računa, period izostanka uplate, struktura duga i slično, pa se onda pristupa najnepopularnijoj mjeri – rekli su u “Elektrokrajini”.

Još su kazali da je jedna od aktuelnih mjera za izmirivanje obaveza potrošača i zaključenje sporazuma o nagodbi.

– Njega mogu sklopiti domaćinstva čija je glavnica duga veća od 1.000 KM i pravna lica sa dugom većim od 3.000 KM. Medijacijom mogu biti obuhvaćeni slučajevi u kojima je podnesena tužba za neplaćenu električnu energiju, a u kojima još nije donesena prvostepena presuda, kao i oni za koje još nije pokrenut sudski postupak – rekli su u “Elektrokrajini”.

Objasnili su da se nakon zaključenja sporazuma dužnik obavezuje na redovno plaćanje glavnice duga na rate.

– Domaćinstva dug mogu isplaćivati na maksimalno 60 mjesečnih rata, a za pravna lica na 120. Pored toga, moraju redovno plaćati tekuću potrošnju, a kamate na napravljeni dug će biti otpisane nakon uplate posljednje rate – kazali su u “Elektrokrajini”.

Istakli su da u slučaju da dužnik ne poštuje obaveze iz sporazuma, “Elektrokrajina” može sudski zatražiti prinudnu naplatu preostalog duga sa kamatama i troškovima medijacije.

– Nakon potpisivanja sporazuma o nagodbi dužnici su uglavnom redovne platiše i naplata po tom osnovu premašuje 90 odsto. Kod onih koji ne izmiruju svoje obaveze po sporazumu aktiviramo postupak prinudne naplate – dodali su u “Elektrokrajini”.

Krađa

Na području grada do marta ove godine otkriven je 51 slučaj krađe struje.

– U toku prošle godine otkrivena su 224 slučaja krađe električne energije, što je za 68 odsto više u odnosu na 2014. godinu, kada su otkrivena 133 slučaja – rekli su ranije u “Elektrokrajini”.

(Glas Srpske)