ZA DOBRU ZABAVU OVOG LJETA Hladni Vrbas i festivali za turiste i građane

Turisti, ali i građani koji ove godine ljetne vrućine ne budu gasili negdje na moru dobru turističku ponudu moći će da nađu na izletištima Trešnjik, Krupa na Vrbasu, gradskim bazenima i divljim vodama Vrbasa.

Brojni kulturno-muzički događaji, kao što su nadolazeći “Kozara etno”, “Ljeto na Vrbasu”, te muzički festivali “Fresh Wave” i “Demofest” dodatno će obogatiti turističku ponudu grada u kojoj će moći da uživaju i brojni Banjalučani.

Iz Turističke organizacije grada kažu da bi bilo dobro da se poboljša javni prevoz do pojedinih turističkih lokacija kao što su Rafting centar Karanovac i Krupa na Vrbasu.

“Ograničavajući broj autobuskih linija u toku dana ka izletištima Krupa na Vrbasu i Rafting centru Karanovac limitirajući je faktor za veći broj turista i građana koji žele da posjete ova mjesta, pogotovo ako nemaju svoj automobil ili neko drugo prevozno sredstvo”, rekao je Zoran Stanković, samostalni stručni saradnik u TOBL.

Turisti u toku ljetne sezone u središtu potkozarskog sela Piskavica, nadomak Banjaluke, već nekoliko godina imaju priliku da vide scenski prikaz krsne slave, babine ili dovođenje mlade u kuću.

Mirko Arambašić, sekretar KUD “Piskavica”, čije društvo zajedno sa TOBL ugošćava goste iz Slovenije i drugih zemalja, kazao je da turisti nakon tradicionalnog dočeka obilaze stalnu izložbenu postavku u etno-kući i učestvuju u scenskom prikazu običaja – krsna slava, nakon čega im se poslužuje slavski ručak uz zvuke narodnog orkestra i organizovano učenje tradicionalnog plesa (kolo).

“Ovo je veoma značajan turistički proizvod grada. Pored toga što donosi dobrobit lokalnoj zajednici i obogaćuje turističku ponudu, ujedno i promoviše kulturni identitet Kozare. Dolazili su nam turisti iz Japana, Izraela, Rusije, Poljske, Njemačke, a najviše Slovenci”, rekao je Arambašić.

Ovog ljeta na Abaciji, jednoj od najpopularnijih gradskih plaža, neće biti moguće kupanje zbog početka radova na izgradnji novog Zelenog mosta, koji treba da počnu u četvrtak.

Turističke kategorije
Turistička ponuda grada ne mijenja se mnogo od sezone do sezone, i može se podijeliti u nekoliko kategorija.

Razgledanje užeg centra grada i tvrđave Kastel uz pratnju licenciranih turističkih vodiča obuhvata jednu od kategorija. Posjeta spomen-kompleksu na Banj brdu i panoramsko razgledanje grada te posjeta samostanu “Marija Zvijezda” u Trapistima obuhvata drugu kategoriju. Treća kategorija se odnosi na banjalučku avanturu čiji je nosilac rafting Vrbasom, a četvrta kategorija obuhvata seoski turizam.

(Nezavisne)

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je

TRIBINA DNS-a U POTKOZARJU: Odlučno branimo Srpsku i stvaramo bolje uslove za život

Demokratski narodni savez predstavlja jedinstvenu političku opciju koja kontnuirano, od svog nastanka pa do danas, brani vitalne interese Republike Srpske. Jedina smo stranka koja nije glasala za prenos nadležnosti na nivo BiH, čak i u onim vremenima kada su to drugi olako prihvatali i radili na tome. Protivili smo se spekulativnim privatizacijama javnih preduzeća i

DRILL&CHILL FESTIVAL U KANJONU TIJESNO Hod po žici iznad Vrbasa okupio 300 učesnika

Vrtgolave visine iznad kanjona Tijesno u Banjaluci privlače penjače iz cijelog svijeta. Na ovogodišnjem, četvrtom po redu Drill&Chill festivalu, svoja umijeća pokazalo je više od 300 učesnika iz 16 zemalja. Hod po žici, akrobacije na sajlama i odmor u trokutastim ležaljkama na 200 metara iznad tla prezentovali su u kanjonu Tijesno penjači iz Južne Amrike,