ZA DOBRU ZABAVU OVOG LJETA Hladni Vrbas i festivali za turiste i građane

Turisti, ali i građani koji ove godine ljetne vrućine ne budu gasili negdje na moru dobru turističku ponudu moći će da nađu na izletištima Trešnjik, Krupa na Vrbasu, gradskim bazenima i divljim vodama Vrbasa.

Brojni kulturno-muzički događaji, kao što su nadolazeći “Kozara etno”, “Ljeto na Vrbasu”, te muzički festivali “Fresh Wave” i “Demofest” dodatno će obogatiti turističku ponudu grada u kojoj će moći da uživaju i brojni Banjalučani.

Iz Turističke organizacije grada kažu da bi bilo dobro da se poboljša javni prevoz do pojedinih turističkih lokacija kao što su Rafting centar Karanovac i Krupa na Vrbasu.

“Ograničavajući broj autobuskih linija u toku dana ka izletištima Krupa na Vrbasu i Rafting centru Karanovac limitirajući je faktor za veći broj turista i građana koji žele da posjete ova mjesta, pogotovo ako nemaju svoj automobil ili neko drugo prevozno sredstvo”, rekao je Zoran Stanković, samostalni stručni saradnik u TOBL.

Turisti u toku ljetne sezone u središtu potkozarskog sela Piskavica, nadomak Banjaluke, već nekoliko godina imaju priliku da vide scenski prikaz krsne slave, babine ili dovođenje mlade u kuću.

Mirko Arambašić, sekretar KUD “Piskavica”, čije društvo zajedno sa TOBL ugošćava goste iz Slovenije i drugih zemalja, kazao je da turisti nakon tradicionalnog dočeka obilaze stalnu izložbenu postavku u etno-kući i učestvuju u scenskom prikazu običaja – krsna slava, nakon čega im se poslužuje slavski ručak uz zvuke narodnog orkestra i organizovano učenje tradicionalnog plesa (kolo).

“Ovo je veoma značajan turistički proizvod grada. Pored toga što donosi dobrobit lokalnoj zajednici i obogaćuje turističku ponudu, ujedno i promoviše kulturni identitet Kozare. Dolazili su nam turisti iz Japana, Izraela, Rusije, Poljske, Njemačke, a najviše Slovenci”, rekao je Arambašić.

Ovog ljeta na Abaciji, jednoj od najpopularnijih gradskih plaža, neće biti moguće kupanje zbog početka radova na izgradnji novog Zelenog mosta, koji treba da počnu u četvrtak.

Turističke kategorije
Turistička ponuda grada ne mijenja se mnogo od sezone do sezone, i može se podijeliti u nekoliko kategorija.

Razgledanje užeg centra grada i tvrđave Kastel uz pratnju licenciranih turističkih vodiča obuhvata jednu od kategorija. Posjeta spomen-kompleksu na Banj brdu i panoramsko razgledanje grada te posjeta samostanu “Marija Zvijezda” u Trapistima obuhvata drugu kategoriju. Treća kategorija se odnosi na banjalučku avanturu čiji je nosilac rafting Vrbasom, a četvrta kategorija obuhvata seoski turizam.

(Nezavisne)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo