Vijesti 07.01.2023.

Za pet godina 20 miliona KM utrošeno za liječenje 500 djece u inostranstvu

ČITANJE: 6 minuta

Za pet godina rada Fonda solidarnosti Republike Srpske za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu troškovi liječenja iznosili su oko 20 miliona KM, a odobreno je ukupno 826 rješenja za dijagnostiku i liječenje 504 djece, rekla je u intervjuu Srni direktor Fonda Jasminka Vučković.

Vučkovićeva je navela da su u pojedinim slučajevima djeca na liječenje upućivana više puta.

U prošloj godini odobreno je 256 rješenja za 184 djece i izdvojeno oko 3,8 miliona KM.

“Uglavnom je riječ o izuzetno skupim liječenjima. Primjera radi, samo jedno liječenje u prošloj godini koštalo je 328.000 evra. Pojedina djeca na liječenje u inostranstvo odlaze u kontinuitetu, svake godine, pa čak i više puta godišnje. Tako je za jedno dijete koje se liječi posredstvom Fonda solidarnosti u inostranstvu od 2019. godine do sada izdvojene više od dva miliona evra”, rekla je Vučkovićeva.

MALIGNA OBOLJENJA NAJČEŠĆI RAZLOG ZA UPUĆIVANJE NA LIJEČENJE U INOSTRANSTVO

Prema njenim riječima, najčešći razlozi za upućivanje na liječenje su maligna oboljenja, rijetke bolesti, transplantacija, urođene ortopedske anomalije, bolesti oka, srca i druga oboljenja.

“Česti su i zahtjevi za slanje materijala za genetske analize u inostranstvo. Djeca su liječena u referentnim klinikama širom svijeta, u NJemačkoj, SAD, Francuskoj, Italiji, Turskoj, Austriji, Španiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Belgiji, Holandiji i drugim zemljama”, navela je Vučkovićeva.

Ona je istakla da Fond solidarnosti u potpunosti snosi troškove liječenja djece kojima je odobreno liječenje u inostranstvu, što podrazumijeva kompletno liječenje, uključujući sve što je djetetu neophodno u toku liječenja.

Vučkovićeva je dodala da ovaj fond snosi i putne i troškove smještaja pratioca uz dijete, a po potrebi se obezbjeđuje i stručna pratnja.

Ona je podsjetila da je zbog situacije izazvane virusom korona još početkom pandemije Upravni odbor Fonda solidarnosti donio odluku da u toku trajanja vanredne situacije finansira i dodatne troškove u vezi sa liječenjima u inostranstvu ukoliko nije moguć povratak u Republiku Srpsku, poput smještaja, putnih troškova, kao i neophodnih lijekova ili medicinskih sredstava, radi obezbjeđivanja daljeg liječenja djeteta u kućnim uslovima za vrijeme boravka u inostranstvu.

Vučkovićeva je istakla da se ova odluka još primjenjuje.

Ona je napomenula da se zahtjevi ne odobravaju ukoliko se odnose na nešto što Fond solidarnosti ne finansira, poput eksperimentalnih liječenja, te na ono što nije u skladu sa Zakonom o Fondu solidarnosti i Pravilnikom o korištenju sredstava Fonda solidarnosti.

“U slučaju da nešto nedostaje od dokumentacije predstavnici Fonda kontaktiraju porodice, informišu ih o potrebnoj dokumentaciji i proceduri, te se zahtjev ne iznosi na komisiju dok se ne kompletira”, pojasnila je Vučkovićeva.

Ona je naglasila da je veoma važno da postoji preporuka zdravstvene ustanove u kojoj je dijete liječeno za nastavak liječenja u inostranstvu i bez toga nije moguće odobriti liječenje.

“Dešava se i da još nisu iscrpljene mogućnosti liječenja u Republici Srpskoj ili ustanovama sa kojima Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima potpisane ugovore, pa se porodica upućuje u nadležne institucije”, rekla je Vučkovićeva.

Fond solidarnosti je u saradnji sa Institutom za javno zdravstvo obezbijedio pi-si-ar testove za djecu i porodice koje putuju u inostranstvo, a porodice ove djece bile su među prvima u Srpskoj koje su vakcinisane protiv virusa korona.

ZBOG KORONE BROJ LIJEČENE DJECE BIO MANJI

Vučkovićeva je rekla da je primjetno da je broj djece koja su liječena u 2021. godini u inostranstvu bio manji, a jedan od razloga je i pandemija.

U 2021. godini odobreno je 178 rješenja za 147 djece. I trošak za liječenja u 2021. godini je bio manji i iznosio je oko 2,2 miliona KM.

CIJELO DRUŠTVO UČESTVUJE U LIJEČENJU DJECE

Iz Fonda ističu da u finansiranju Fonda učestvuje cjelokupno društvo, te da najveći doprinos daju radnici koji svaki mjesec od svoje plate izdvajaju /ukoliko žele/ 0,25 odsto za finansiranje liječenja djece.

Osim neto plate zaposlenih, izvori finansiranja Fonda solidarnosti su i budžet Republike Srpske i budžeti lokalnih zajednica, pet odsto od kupovine službenih vozila javnih preduzeća, ustanova, institucija, izuzev MUP-a Srpske i zdravstvenih ustanova, te donacije, navode iz Fonda i dodaju da su izvori finansiranja definisani Zakonom o Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

RAD FONDA U POTPUNOSTI TRANSPARENTAN

Rad Fonda solidarnosti je u potpunosti transparentan. Na internet stranici Fonda solidarnosti dostupno je stanje na računima Fonda, te svi izvodi iz banaka, kako bi javnost imala uvid u sve uplate i isplate. Dostupna je i lista svih odobrenih rješenja, sa nazivima ustanova u koje su djeca upućena, troškovima liječenja.

Iz Fonda ističu da se novac iz Fonda solidarnosti troši isključivo za liječenje djece i ni u jednu drugu namjenu.

Fond solidarnosti je smješten u zgradi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u Banjaluci, a zahtjev za liječenje roditelji/staratelji mogu da predaju u svim poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske.

Komisija za dodjelu sredstava Fonda solidarnosti razmatra dostavljenu dokumentaciju i donosi stručni nalaz, ocjenu i mišljenje, kao i prijedlog o dodjeli sredstava. Upravni odbor daje saglasnost na prijedlog Komisije, a direktor Fonda solidarnosti na osnovu saglasnosti Upravnog odbora donosi rješenje o dodjeli sredstava.

Detaljnije o proceduri upućivanja u inostranstvo i neophodnoj dokumentaciji roditelji se mogu informisati na sajtu www.fondsolidarnosti.com.

PSIHOLOŠKA PODRŠKA PORODICAMA

Osim redovnih aktivnosti, Fond sprovodi i druge aktivnosti s ciljem obezbjeđivanja i drugih vidova podrške porodicama oboljele djece. Fond solidarnosti je uspostavio saradnju i sa Društvom psihologa, koji pružaju podršku porodicama oboljele djece, saradnju sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH, posebno u Turskoj i NJemačkoj, čiji konzuli su na raspolaganju porodicama koje odlaze u te zemlje na liječenje, kako bi im pružili potrebnu pomoć.

Uz podršku predsjednika Vlade Republike Srpske i društveno odgovornih kompanija u junu 2021. godine organizovan je izlet za roditelje i djecu koja su liječena posredstvom Fonda, i to na inicijativu djece koja su izrazila želju da se međusobno upoznaju. To je bila prilika da se djeca upoznaju i druže, ali i da roditelji koji dijele slične životne probleme razmijene iskustva i steknu poznanstva jer jedni drugima mogu da pruže najbolju podršku.

Iz Fonda podsjećaju da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom Dana državnosti Srbije, Zlatnom medaljom za zasluge za izuzetan doprinos u oblasti javnih, humanitarnih i zdravstvenih djelatnosti odlikovao direktora Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu “Duša djece” Jasminku Vučković.

Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje, oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu osnovan je krajem 2017. godine, a sa operativnim radom je počeo 2018. godine s ciljem finansiranja troškova liječenja djece do 18 godina u inostranstvu, onda kada njihovo liječenje nije moguće u Republici Srpskoj i ustanovama izvan Srpske sa kojima republički Fond zdravstvenog osiguranja ima potpisane ugovore.

Zahvaljujući osnivanju Fonda solidarnosti problem liječenja djece u inostranstvu u Republici Srpskoj sistemski je riješen, navode iz ovog fonda.

E.M.