Za razvoj poljoprivrede u Banjaluci 1,2 milion KM

Grad Banjaluka podržaće ove godine poljoprivrednu proizvodnju u ruralnim područjima sa oko 1,2 miliona KM. Tako je za podsticaje poljoprivrednicima planiran milion KM, a za subvencije za poboljšanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta 200.000 KM.

“Ova sredstava će kroz dva javna poziva završiti direktno kod naših poljoprivrednika i poljoprivrednih gazdinstava”, kazao je Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, putem kojeg se i plasiraju ovi podsticaji.

On je naglasio da je Centar izradio softver pomoću kojeg je uspostavio tačnu bazu podataka poljoprivrednih proizvođača.

“Ranije su za ova sredstva konkurisali svi oni koji su po bilo kojem osnovu imali registraciju u APIF-u kao vlasnici poljoprivrednih površina, ali se nisu bavili proizvodnjom. Baza je napravila jedno raščišćavanje u tom dijelu i sada će samo oni koji su registrovani u bazi podataka u Centru imati pravo da koriste podsticajna sredstava”, istakao je Ilić.

To će, prema njegovim riječima, omogućiti veću podršku poljoprivrednicima, a time i značajnije rezultate njima u njihovoj proizvodnji.

Proizvodi banjalučkih poljoprivrednika krajem aprila, svoje mjesto naći će u Krajiškoj kući u centru Banjeluke i u onoj u Trebinju koja bi trebalo na bude otvorena na jesen, ali i na rejonskim pijacama i gradskoj tržnici, za koju je Centar dobio svu potrebnu dokumentaciji i ove godine planira pristupiti konkretnim aktivnostima.

Gradski tamburaški orkestar muzikom pruža podršku u borbi protiv koronavirusa

Večeras je u Banjaluci trebao početi 19. Evropski festival trzalačkih instrumenata “Veče uz tamburu 2020”, koji je otkazan zbog situacije uzrokovane koronavirusom. Umjesto festivala Gradski tamburaški orkestar će narednih dana svojom muzikom pružiti podršku svima u borbi protiv korona virusa. Poslušajte njihovu izvedbu poznate italijanske pjesme “L'Italiano”:

DODIK: Mobilna bolnica ostaje u vlasništvu Vlade

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je večeras na banjalučkom aerodromu dočekao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu, rekao je da će sutra stići drugi kontingent opreme. Podsjetio je da je Vlada Srpske za nabavku pokretne bolnice izdvojila 3,6 miliona KM. “Mislim da je ovo dobar potez vlasti Srpske, ova bolnica može da

Umjetnička strana epidemiologa Kona oduševila Srbiju

Doktora Predraga Kona, načelnika Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje i člana Vladinog kriznog štaba za borbu protiv korona virusa znamo kao jednog od najboljih epidemiologa u Srbiji, kojeg i danas svakodnevno slušamo i gledamo tokom epidemije COVID-19. Rijetko ko, međutim, zna za njegovu umjetničku stranu, ali u svom svijetu on i

Na banjalučki aerodrom stigao prvi avion sa opremom za mobilnu bolnicu

Na međunarodni aerodrom u Mahovljanima kod Banjaluke večeras je sletio prvi avion iz Njemačke sa opremom za mobilnu bolnicu koju je nabavila Republika Srpska u okviru borbe protiv virusa korona. Avion je dočekao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, opremu su preuzeli predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić, javlja