Vijesti 10.03.2017.

Za sufinansiranje omladinskih aktivnosti 75.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Za sufinansiranje omladinskih aktivnosti grada za ovu godinu planirana su sredstva u iznosu od 75.000 KM.

-Ove godine neće biti direktnih finansiranja omladinskih organizacija, nego će svi projekti i aktivnosti biti sufinansirani putem javnih poziva i procedura u skladu sa pravilnicima, kako je to i definisano Akcionim planom sufinansiranja omladinskih aktivnosti u ovoj godini, kazao je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, Dragan Banjac.
Kako je istakao – na ovaj način, Grad želi da pruži jednaku šansu svim organizacijama i da izabere najbolje projekte.

Odjeljenje će u narednom periodu objaviti javni poziv za sufinansiranje projekata omladinskih organizacija, organizacija za mlade u 2017. godini, a zahtjevi za podršku projektnim aktivnostima od 500 do 2.000 KM, kao i  za jednokratnu pomoć članovima omladinskih organizacija, organizacija za mlade – mogu da se podnose tokom cijele godine na propisanim obrascima.

-Uslov kako bi organizacija mogla da konkuriše za sredstva iz budžeta jeste da se upiše u Omladinski registar Grada Banja Luka u skladu sa Pravilnikom o upisu u ovaj registar, kazao je Banjac i dodao da ukoliko organizacije nisu ispoštovale obavezu i namjenski utrošile i opravdale sredstva doznačena iz 2016. godine, prilikom razmatranja zahtjeva koje iste podnesu u 2017. godini, to će biti uzeto u obzir.

Banjac je napomenuo i to da sve omladinske organizacije koje su registrovane u skladu sa Zakonom o omladinskom organizovanju treba da usklade svoja akta u skladu sa važećim zakonskim propisima, kao što je definisano u rješenju o registraciji.

Naime, u skladu sa Akcionim planom za 2017. godinu koji je usvojen na sjednici održanoj 31. januara i 6. februara – organizacije i članovi mogu da se obrate za sredstva putem zahtjeva (propisanih obrazaca), u skladu sa pravilnicima, i to: o dodjeli sredstava za sufinansiranje pojedinačnih programskih aktivnosti omladinskih organizacija, organizacija za mlade, vrijednosnog razreda od 500 do 2.000 KM; o sufinansiranju projekata omladinskih organizacija, organizacija za mlade putem Javnog poziva i o dodjeli jednokratnih novčanih pomoći iz budžeta Grada namijenjenih mladima (od 15 do 30 godina), članovima omladinskih organizacija, organizacija za mlade.