Vijesti 17.01.2019.

ZA VIŠEČLANE FAMILIJE PONOVO NEMA NOVCA Udruženje „4 plus“ uzalud traži besplatan prevoz za djecu

ČITANJE: 2 minute

Nakon što su iz Grada najavili da će plaćati prevoz djeci u hraniteljskim porodicama, iz Udruženja „Četiri plus“ javno su upitali šta je i sa njihovim zahtjevom, koji čeka u ladici već deceniju.

Udruzenje porodica sa četvoro i više djece, posljednjih deset godina traži od Grada da pomognu ovim roditeljima i finansiraju prevoz za stariju djecu – srednjoškolce i studente.

Kada čak troje djece iz jedne porodice putuje autobusom u srednju školu ili na fakultet, roditelji iz najudaljenijh naselja mjesečno za karte moraju platiti do neverovatnih 250 KM.

Najjeftinija mjesečna karta košta trideset KM, a ukoliko đaci presedaju ili putuju iz prigradskih naselja, cijena je daleko veća, čak 87 maraka, za one koji se voze više od četrdeset kilometara na nastavu.

Prema podacima udruženja, trenutno u gradu ima više od 300 starije djece koja se školuju.

– Nije korektno prema nama i našim porodicama. Već deset godina borimo se i tražimo besplatne mjesečne karte i bez odgovora. Pored podrške hraniteljskim porodicama, važno je valjda i da se trudimo da djeca opstanu u biološkim porodicama, da im poboljšamo uslove života- kaže predsjednik Udruženja Jovan Radovanović, dodajući da je ogorčen zbog ovakvog ophođenja prema njihovim članovima.

U Odjeljenju za saobraćaj i puteve odgovaraju da bi za zahtjev udruženja „Četiri plus“, odnosno finansiranje prevoza za više stotina djece, godišnje trebalo obezbijediti oko 200.000 KM.

– To je veliki iznos novca, te pare nisu planirane i morao bi se naći način da se obezbijede tolika sredstva. Mi u budžetu imamo između 30 i 50.000 maraka za sufinansiranje javnog prevoza i iz tog dijela ćemo, negjde oko 15.000 KM izdvojiti za besplatan prevoz djece iz hraniteljskih porodica. Razumijemo potrebu višečlanih familija, ali za sada nemamo novac za te namjene. Ako Grad odluči da finansira njihov zahtjev, naše odjeljenje će uraditi analizu o kojem se tačno broju djece radi, koliko njih putuje iz gradskih, koliko iz prigradskih naselja, i koliko je za to potrebno novca na mjesečnom i godišnjem nivou- poručili su iz Odjeljenja za saobraćaj.

Za knjige po 10.000 KM

Jovan Radovanović pita i kako je moguće da isti iznos novca, oko 10.000 maraka, bude izdvojen za nabavku besplatnih udžbenika i za hraniteljske i za višečlane porodice, a kojih je ipak daleko više, preko 500. U Banjaluci trenutno ima 48 hraniteljskih porodica koje brinu o 64 djece, od beba do punoljetnih mladića i djevojaka.

(Srpskainfo)