Vijesti 31.10.2018.

ZA ZAMJENU PREGORJELE SIJALICE TREBAJU DANI Građani se žale na neredovno održavanje javne rasvjete

ČITANJE: 3 minute

Da bi se zamjenila pregorjela sijalica ili popravio  kvar na javnoj rasvjeti potrebni su dani,  a nekada i sedmice, žale se građani, a mraka nije pošteđena ni brza cesta prema Klašnicama.

Pritužbe mještana o neadekavatnom održavanju javne rasvjete je svakim danom sve više i dolaze iz svih djelova grada bez obzira da li je u pitanju gradski ili seoski dio Banjaluke. Takve situacije između ostalog nisu pošteđena naselja kao što je Saračica, Bistrica, Lauš, Starčevica, Kuljani te Lazarevo.

Taj problem su naglasili na aktuelnom času poslednjeg zasjedanja Skupštine grada i odbornici vladjuće koalicije. Odbornici SNSD-a Stojan Vukajlović i Nenad Talić su  rekli da su dobili priružbe građana iz različitih djelova grada da se rasvjeta ne održava.

– U nekim ulicama u Kuljanima ne radi rasvjeta i iz druge smene djeca se vraćaju mračnim ulicama iz škola. Zaista je vrijeme da nadležni obiđu naselja i zamjene sijalice. Ne živimo u srednjem vijeku- kaže Snežana R.

Stojan Vukajlović je rekao da ako se pogleda u bilo kom djelu grada može se videti da od 25 do 30 odsto sijalica ne radi.

– Grad izdvaja sredstva za te namjene i postavlja se pitanje u čemu je problem i zašto se u nekom normalnom roku kvarovi ne mogu otkloniti. Ako idete od Lauša prema Bistrici možete vidjeti da najmanje oko 30 rasvjetnih tjela ne radi – kazao je Vukajlović i dodao da postoji gradski propis koji kaže da kvar treba biti saniran u roku od 48 sati od prijave.

Talić je rekao da je između ostalog o ovom problemu dobio pritužbe mještana iz ulica Stepe Stepanovića, Ilije Garašanina, Milana Vasića, Kozarske, parkinga u ulici Prve krajiške brigade te  oko istočnog tranzita.

Kazao je da tom pitanju nadležno odeljenje treba posvetiti više pažnje.

 

 

U Odeljenju za komunalne poslove su rekli da u gradskom djelu ima više od 17,5 hiljada svetiljki i 5.500 na selu te 370 mjernih ormara.

– Neki djelovi urađeni su prije više godina i sasvim je moguće da u takvim situacijama dođe do povremenih kvarova. Odjeljenje, u svim slučajevima odmah daje nalog preduzeću zaduženom za održavanje rasvjete, ABC solution, da odmah pristupe otklanjanju kvarova- rekli su u Odjeljenju.

Dodali su da je grad uglavnom pokriven javnom rasvjetom.

–  Ostalo je još u da u prigradskim naseljima kao što su Priječani, Kuljani, Česma, koja su poslednjih decenija doživjela ekspanziju, da se izgradi u pojedinim djelovima ali s obzirom da se ova naselja šire uvijek će trebati dograđivati –rekli su u Odeljenu.

Napomenuli su da je protekle dvije godine, izgrađeno oko 30 kilometara rasvjete, u gradu i na selu te zamjenjeno sa Led svetlom oko 4.5 kilometra.

Kazali su da je u planu  da se rasvjeta postepeno zamjeni sa Led rasvjetom u cijelom gradu, a sredstva za izradu Studije izvodljivosti za prelazak na Led obezbeđena su kroz donaciju EBRD-a.

Brza cesta u mraku

Pored gradskih saobraćajnica u mraku u noćnima časovima je i veoma prometna brza cesta Banjaluka – Klašnice i to na dijelu od Prijedorske petlje prema Trnu koja je u nadležnosti JP „Puteva RS“.

– Upoznati smo  da na jednoj  dionici magistralnog puta M16, Banjaluka –Klašnice nije u funkciji rasvjeta i radi se na otklanjanju kvara. Problem je tehničke prirode u napajanju rasvetnih tela i traži se najadekvatnije rešenje – rekli su u Putevima.

Dodali su da su podnijeli zahtjev lokalnim zajednicama kroz koje prolazi magistralni put M16, da po rješavanju ovog problema, preuzmu održavanje ulične rasvjete.

(Srpskainfo)