Vijesti 31.10.2018.

ZALUŽANI Održana javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja Grada

ČITANJE: 2 minute

Javna rasprava o Nacrtu Strategije razvoja grada za period 2018-2027. godina, održana je sinoć u Zalužanima. 

Prisutnima u objektu društvenog doma, nacrt ovog ključnog strateško-planskog dokumenta koji treba da usmjerava i podstiče budući rast i razvoj grada, predstavili su predstavnici Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje i Razvojnog tima za izradu Strategije.

Mještani ovog i okolnih naselja mogli da čuju više o strateškim fokusima, viziji i strateškim ciljevima, sektorskim razvojnim planovima, projektima i mjerama iz Nacrta dokumenta.

Istaknuto je da i ovaj najvažniji razvojni planski dokument predviđa integrisani pristup razvoju, što podrazumijeva, kažu u Gradu, ravnomjeran razvoj svih aspekata kako gradskih tako i prigradskih i seoskih naselja, u cilju stvaranja ugodnijih uslova za život i privređivanje cjelokupnog stanovištva, a naročito stvaranja uslova za ostanak mladih na selu.

– Želimo aktivne i uključene građane u razvoj grada i unapređenje socijalne inkluzije – rečeno je na skupu.
Prema nacrtu dokumenta, grad Banjaluka u predstojećem periodu pred sobom je postavio četiri strateška cilja.

Prvi jeste ekonomski razvoj, drugi cilj je Banjaluku napraviti modernom, urbanom sredinom, zasnovanom na konceptu „pametnog grada“. S druge strane, koncept „zeleni grad“ podrazumijeva ekološki održiv, komunalno opremljen, energetski efikasan i bezbjedan grad, a kao četvrti strateški cilj navedene su razvijene društvene djelatnosti odnosno Banjaluka kao prepoznatljiv regionalni, obrazovni, zdravstveni, kulturni i sportski centar, unaprijeđene socijalne inkluzije.

Između ostalog, strategija je postavljena tako da postoji mogućnost međuopštinske saradnje, kao i apliciranja na veliki broj međunarodnih fondova i donatorskih sredstava.

Inače, Nacrt Strategije razvoja grada je na javnoj raspravi do 12. novembra, do kada svi zainteresovani mogu da upute prijedloge, primjedbe i sugestije Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje putem elektronske pošte: [email protected].

Sugrađani će imati priliku da prijedloge iznesu i na javnim raspravama u Osnovnoj školi „Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu 5. novembra, zatim u  društvenom domu u Dragočaju 6. novembra i u Banskom dvoru 9. novembra, sve sa početkom u 17 časova.