Vijesti 22.02.2018.

Zašto nevrijeme gasi struju u 21 vijeku: Malo snijega ostavi sela u mraku

ČITANJE: 3 minute

Kako metereolozi najave snijeg tako mještani sela kod Banjaluke spremaju svijeće i baterije, jer je nestanak struje nešto na šta su navikli i što se već godinama ne mijenja.

Ono što je gotovo cijelom svijetu nepojmivo, kod nas spada u uobičajene stvari. Iako navikli, mnogima još nije jasno zašto se stanje na niskonaponskoj mreži ne popravlja i kako petnaestak centimetara snega može ostaviti u mraku nekoliko prigradskih naselja.

Pravilo je, kažu mještani, da ostanu bez napona čim snijeg duže pada, pa se tako dešavalo da dočekaju slavu ili Novu godinu u mraku, a nerijetko i neke od drugih zimskih praznika.

– Nismo više u prošlom vijeku, priča se o ulasku u Evropu, a mi zimi nemamo struje, i to ne za vrijeme nevremena, već i onda kada padne samo nekoliko centimetara snijega – pričaju meštani banjalučkih prigradskih naselja, dok se žale i na kvar kućanskih aparata zbog čestog prekida napona.

U kojem smo to vijeku pitaju se i u porodici Babić iz Verića.

– Redovno nestaje struje, niko ništa konkretno ne radi dok se nešto krupno ne desi. Dešava se često da prenoćimo bez struje, to nije ništa novo, niti ima naznake da će se nešto promijeniti – kažu Babići.

Nestanak struje je sada već pravilo kada padne snijeg, a zastarela elektrodistributivna mreža ne dovodi samo sela u mrak, već zna biti opasna i po život.

– Nekidan je komšija sa kombajnom zapeo za žice koje su bili toliko nisko, da je jedva preživio. Nije u pitanju samo mrak u kojem redovno sedimo, već se i ljudski životi dovode u pitanje. Poslije toga su došli radnici i pet dana radili i čitav taj deo popravili. Znači treba nešto da se desti da bi oni reagovali – pričaju u ovoj porodici.

Muku sa strujom koja, za vrijeme padavina, nestaje nekoliko puta dnevno imaju mještani Goleša, Kola, Aginog sela, Bistrice, Motika i mnogi drugi.

– Kada nam postave novu trafostanicu ili par kilometara mreže slavimo kao da smo zalutali u neko tamo vreme kada je struja tek stigla, a ne sada kad je za neke dijelove svijeta nepojmivo da nema struje. Ne znam šta da kažem, strašno je, kako veta dune tako se grane pomjere i ostanemo bez napona. Pored svega, mašina mi se kvarila nekoliko puta zbog tih kraćih nestanak struje – kaže Sanja iz Motik.

Dok se Banjalučani žale na struju, u „Elektrokrajini“ priznaju da su svjesni problema. Kriv je snijeg, grane koje padaju na žice, ali i dotrajalost elektrodistributivne mreže kažu u ovom preduzeću.

Iz „Elektrokrajine“ objašnjavaju da se privremeni neplanirani prekidi u isporuci električne energije u zimskom periodu javljaj uglavnom zbog obrušavanja snijegom otežalog granja sa drveća na vodove, što je posebno izraženo u šumovitim prodelima.

– Drugi razlog učestalijih kratkotrajnih prekida i slabijih naponskih prilika u prigradskim i seoskim naseljima, bez obzira na sezonu, je dotrajalost i izrazita razuđenost elektrodistributivne mreže, što je i osnovni izazov sa kojim se susreće „Elektrodistribucija“ Banjaluka – kažu u ovom preduzeću.

Upravo iz tih razloga, navode, većina radova na izgradnji i rekonstrukciji distributivne mreže sprovode se u prigradskim i seoskim naseljima kako bi se omogućilo stabilnije i pouzdanije snabdijevanje.

– U te svrhe u 2017. godini uloženo više od pet miliona KM – kažu u „Elektrokrajini“.

Radi se na poboljšanju

Na području banjalučkog Potkozarja u 2017. godini je izgrađeno sedam novih trafo-stanica, postavljeno više od 500 novih električnih stubova i više od 30 kilometara nove srednjenaponske i niskonaponske mreže.

-Takođe, na tom području je u narednih mjesec dana planirana izgradnja nove dve trafo-stanice sa pripadajućom distributivnom mrežom – kažu u ovom preduzeću.

(EuroBlic)