Vijesti 29.06.2020.

ZAVRŠEN PRVI UPISNI ROK: Najviše slobodnih mjesta u Poljoprivrednoj i Ugostiteljskoj školi

ČITANJE: 4 minute

Sudeći prema rezultatima prvog upisnog roka u banjalučkim srednjim školama, najveće interesovanje među tek svršenim osnovcima, kao i prethodnih godina postoji za Gimnazijom, te zanimanjima koja nude Medicinska i Ekonomska škola. Veliko interesovanje ove godine zabilježila je i Elektrotehnička škola “Nikola Tesla”, Građevinska, mašinska i saobraćajna zanimanja u Tehničkoj školi.

Ove godine u 13 banjalučkih srednjih škola planiran je upis ukupno 2.238 đaka, dok je za učenike sa teškoćama u razvoju predviđeno 43 mjesta i to osam u Centru za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitaciju slušanja i govora i 35 u Centru „Zaštiti me“.

Oni koji su ove godine imali malo manje sreće, te u prvom roku sa ostvarenim bodovima iz osnovne škole nisu uspjeli da upišu željeno zanimanje, drugu šansu će već imati od 06. do 17. jula, kada traje julski upisni rok.

Nakon okončanog junskog upisnog roka, najviše slobodnih mjesta ostalo je u Poljoprivrednoj, Ugostiteljskoj i Školi učenika u privredi, dok je u Građevinskoj školi mjesta ostalo samo za zanimanje armirač – betonirac, potvrdio je za banjaluka.net Ljuban Bajić, predsjednik aktiva direktora srednjih škola banjalučke regije.

“U odnosu na prethodnu generaciju, ove godine imamo manji broj djece koji je izašao iz osnovnih škola. Nakon prvog upisnog roka možemo reći da je manje interesovanje za Poljoprivrednu školu, Školu učenika u privredi i Ugostiteljsku školu. Tehnološka škola je ove godine solidno prošla, jer djevojke tradicionalno pokazuju interesovanje za frizere i kozmetičare, a dosta zainteresovanih imamo i za zanimanje grafičkog dizajnera. Ipak, uvid u pravo stanje imaćemo tek nakon drugog roka, kada će djeca koja nisu upisala Tehničku, Ekonomsku ili neku drugu školu moći da biraju neku od škola u kojima je ostalo najviše slobodnih mjesta”, rekao je Bajić.

Iako su zbog pandemije virusa korona školsku godinu završili posredstvom nastave na daljinu, uz pojačane higijenske mjere i obavezno korišćenje zaštitnih maski, prijavne obrasce budući srednjoškolci popunjavali su u prostorijama škole.

Pomoć prilikom izbora budućeg zanimanja bila im je i aplikacija za pametne telefone “Vodič kroz zanimanja”, gdje je pored svakog zanimanja navedena i potražnja na tržištu rada za tim pozivom, a sve sa ciljem da đaci u konsultaciji sa roditeljima mogu da izaberu poziv u skladu sa svojim interesovanjima, ali i potrebama tržišta.

Vodeći se  kriterijumima sigurnog zaposlenja nakon školovanja, ali i ličnim afinitetima Banjalučanin Dejan K. nakon završetka osnovne škole odlučio je da upiše Tehničku školu, smjer vozač motornih vozila.

“Ljubav prema vožnji i automobilima me je inspirisala da upišem baš ovaj smjer. Zanimanja koja su ove godine u ponudi đacima su zanimljiva i smatram da svako može da se pronađe u jednom od njih. Pored toga, potražnja za vozačima je velika i smatram da ću nakon školovanja lako doći do zaposlenja. Ja sam svoje zanimanje odabrao i poželio bih sreću svim svojim drugarima”, rekao nam je Dejan K.

Upisna politika u skladu sa potrebama tržišta rada

U saradnji sa Privrednom komorom RS, Unijom udruženja poslodavaca i Zanatskom-preduzetničkom komorom, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ove godine pripremilo je upisnu politiku prilagođenu potrebama tržišta rada.

Cilj ovakvog djelovanja jeste da se učenicima koji ne žele nastaviti školovanje, osigura sigurno zaposlenje, a onima koji se ipak odluče za nastavak  obrazovanja, obezbijede dobre kompetencije i znanja.

Istraživanjima je utvrđeno da su tržištu rada potrebna zanimanja u oblasti mašinske, tekstilne i drvoprerađivačke industrije.

“Deficitarna zanimanja  upisana su u Tehničku,  Građevinsku i Školu učenika u privredi. Za sada u Građevinskoj školi nije bilo interesovanja za zanimanje armirač i zidar, čekemo drugi rok. Ono što je bitno jeste da deficitarna zanimanja stipendira Vlada RS, ali i Grad Banjaluka. Pored toga, đaci koji se odluče za deficitarna zanimanja imaju plaćenu praksu kod poslodavca”, dodaje Ljuban Bajić.

Deficitarna zanimanja u banjalučkim srednjim školama su: zidar i armirač u Građevinskoj školi, pekar i mesar u Poljoprivrednoj školi, bravar – zavarivač  u Tehničkoj školi i tehničar modelar obuće u Školi učenika u privredi.

Kada je riječ o novim zanimanjima koja se uvode od školske 2020/2021. godine, u banjolučkoj Poljoprivrdnoj školi,  u struci Poljoprivreda i prerada hrane, predviđena su dva nova zanimanja: Agrotehničar i četvorogodišnjem i Agroproizvođač u trogodišnjem trajanju.

Grad Banjaluka deficitarna zanimanja stipendira sa 160 KM na mjesečnom nivou, dok je na inicijativu premijera Viškovića, za sve one regije kojima na lokalnom nivou nije predviđeno stipendiranje, iz Vlade RS obezbijeđeno po 100 KM za sve đake.

1. jula prijemni na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci

Pored srednjoškolaca, sa odabirom budućeg zanimanja u proteklom periodu susreli su se i budući brucoši, za koje je u srijedu, 1. jula, organizovano polaganje prijemnog ispita na svim visokoškolskim ustanovama Univerziteta u Banjoj Luci.

Univerzitet u Banjoj Luci na prvi ciklus planira da upiše 2 490 studenta, od čega je budžetom predviđeno 961 studenata, dok se na sufinansiranje upisuje 1236 studenata.

(Nevena Stanojević/ banjaluka.net)