Vijesti 03.05.2016.

Završne pripreme za otvaranje: Zabranjeno točenje alkohola oko Ferhadije

ČITANJE: 1 minuta
ferhadija
U Banjaluci su počele posljednje pripreme za otvaranje džamije Ferhadije, a očekuje se da ovom događaju prisustvovati više hiljada ljudi.

Prema posljednjim informacijama, na otvaranju Ferhadije u subotu, 7. maja, očekuje se veliki broj vjernika. Najavljen je i dolazak brojnih visokih zvanica, između ostalih svoj dolazak je potvrdio i turski premijer Ahmet Davutoglu.

Organizatori su rekli da su pozive poslali i srpskom premijeru Aleksandru Vučiću i hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, ali potvrde o njihovom eventualnom dolasku još nisu dobili. Na otvaranju Ferhadije biće prisutni i brojni ambasadori i bivše diplomate.

Sada je već izvjesno da će otvaranja Ferhadije, uz kulturno-istorijski, postati i diplomatski događaj.

U prečniku oko džamije Ferhadije biće zatvorene ulice i neće se točiti alkohol. Takođe, u MUP-u RS su istakli da će biti spriječen ulazak svim osobama koje ranije nisu najavile svoj dolazak.

Zbog ovog neće biti mogućnosti ponavljanja nemilih scena iz 2001. godine kada je usljed napada ekstremista ubijen Murat Badić iz Cazina, rečeno je u MUP-u RS.

Ferhat-pašina džamija, poznatija kao Ferhadija, izgrađena je 1579. godine u klasičnom osmanskom stilu. Uništena je eksplozivom 7. maja 1993, a obnova je trajala 10 godina.

(N1)