Vijesti 06.11.2018.

ZBOG NEPLAĆANJA ALIMENTACIJE Samohrana majka spremna da pravdu za sina traži i u Starzburu

ČITANJE: 3 minute

Samohrana majka trinaestogodišnjeg sina Zlata Šećerbegović iz Banjaluke, koja već 11 godina vodi bitku za alimentaciju, tvrdi da pravosuđe u RS nemarno vodi njen slučaj, ali, kaže, neće odustati i spremna je da po pravdu ide i do Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Ova majka tvrdi da je sud godinama na strani njenog bivšeg muža, koji ne plaća alimentaciju iako radi u Njemačkoj. Njena bitka traje od 2007. kada je pokrenula tužbu za razvod braka, a od oca svog djeteta potražuje ukupno 11.600 evra.

– Sud mi je starateljstvo nad sinom dodijelio u martu 2009. godine i bivšeg muža obavezao na mjesečnu alimentaciju od 200 evra, počevši od dana pokretanja brakorazvodne parnice. Prve tri godine nije plaćao ništa, a pod pritiskom Centra za socijalni rad počeo je da uplaćuje povremeno 150 evra – priča Šećerbegovićeva za “Glas Srpske”. Tvrdi da se pravosuđe ne drži presude iz 2009. koju je samo donijelo, a koja je pravosnažna i izvršna.

Zbog izbjegavanja plaćanja alimentacije, u julu 2009. protiv oca djeteta podnijela je i krivičnu prijavu.

– Predmet je dodijeljen tužiocu banjalučkog Okružnog tužilaštva Branku Bjelajcu, koji je prijavu pet godina držao u ladici, a kada je konačno podigao optužnicu, na svoju ruku je skratio period potraživanja novca za gotovo tri godine. Sudija Dragan Uletilović je to prihvatio kao validno iako sam s advokatom nastojala dokazati da je datum iz optužnice izmišljen – priča ova razočarana majka. Lani se obratila njemačkim organima koji su na osnovu pravosnažne presude banjalučkog suda od njenog bivšeg muža naplatili 7.050 evra, o čemu je obavijestila pravosudne organe u Srpskoj.

– Moj bivši suprug je sudu dostavio uplatnicu na kojoj je svojevoljno napisao da se uplata odnosi na dug od oktobra 2013. do avgusta prošle godine. Vještak Slobo Milaković, koji je izračunao da dug od januara 2010. do marta 2015. godine iznosi 6.600 evra, zaključio je da je tom uplatom iz Njemačke obaveza izmirena. Ni sudija ni tužilac nisu provjerili za koji period je novac uplaćen, a za koji tužen i od kada teče obaveza – tvrdi Šećerbegovićeva.

Kap koja je prelila čašu je posljednje ročište, koje je održano u Osnovnom sudu Banjaluka prošle sedmice, kada je, kaže, sudija sve aminovao.

– Moje dijete je obespravljeno i pred sudom i pred tužilaštvom, zbog čega ću za nesavjestan rad VSTS-u prijaviti sudiju, tužioca i vještaka jer su radili na štetu moga sina – zaključila je ova majka.

Akteri ove priče juče nisu bili raspoloženi za razgovor, a Bjelajac je poručio da se obratimo portparolu institucije u kojoj radi.

– Zovete me nakon isteka radnog vremena, što je nepristojno. Ako treba, tužbama ćemo dokazivati sve što treba – rekao je Bjelajac, koga smo pozvali oko 15.45 časova.

Milaković je izjavio da se sva dokumentacija nalazi u sudu, dok je Uletilović kratko rekao da se za razgovor najavimo u sudu, te će nas, ako odluči, primiti.

(Glas Srpske)