Vijesti 30.11.2017.

Zbog nulte zone kažnjeno više od 240 vozača, većina i ne zna gdje se nalazi

ČITANJE: 2 minute

Na pet parkinga u najužem centru grada od 1. jula uvedena je nulta zona parkiranja u kojoj vozači mogu parkirati svoja vozila najduže dva sata, a veliki broj građana još i ne zna koja su to parkirališta, zbog čega je od njenog uvođenja do 27. novembra kažnjen 241 vozač.

Nulta zona obuhvata parkinge kod Galerije i “Palasa”, te parking mjesta u ulicama Ivana Franje Jukića, Gajevoj i Milana Tepića, dio kod parka “Petar Kočić”.

“Najviše vozača zbog nepoštivanja pravila nulte zone kažnjeno je na parkingu kod Galerije, odnosno ‘Kraša'”, rekli su u Odsjeku za saobraćaj i puteve.

Većina sugrađana još ni ne zna šta ona znači, ali ni da je ova zona, koja je obilježena crvenom bojom, uvedena. Građani koji znaju za uvođenje ove zone smatraju da je ovaj potez dobar, jer neće biti cjelodnevnih parkiranja, zbog čega je posebno parking kod Galerije bio prebukiran.

Sugrađanka Branka V. kaže da je uvođenje nulte zone pun pogodak, jer se ranije nije moglo naći mjesto na parkingu u užem centru grada, a pozitivno je i to što su cijene iste.

“Otkako je uvedena nulta zona samo sam imala pozitivna iskustva. Prije sam, kad sam morala nešto obaviti u zgradi opštine ili nekoj drugoj instituciji, jedva nalazila parking, ali sada nemam problema jer je ograničeno vrijeme parkiranja i vozači više ne mogu ostavljati vozila po cijeli dan na ovim mjestima, kao što je ranije bio slučaj”, istakla je ona.

Miroslav Ćikić iz Kočićevog vijenca kaže da ne zna tačno na kojim je parkinzima uvedena nulta zona, ali da zna da je uvedena.

“Mislim da je kod Galerije i kod pijace sigurno. Možda bi bilo bolje da traje četiri sata, jer su dva sata prekratko vrijeme”, dodaje Ćikić.

U Odsjeku za saobraćaj su rekli da analiza od početka uvođenja nulte zone pokazuje da je njeno uvođenje ostvarilo pozitivan efekat i opravdalo uvođenje, jer je pored boljih finansijskih rezultata omogućeno da u svakom momentu na parkinzima u nultoj zoni ima slobodan određeni broj mjesta koje vozači mogu iskoristiti.

Zarađeno 209.000 KM

U Odsjeku za saobraćaj rekli su da je ukupan prihod od uvođenja nulte zone 209.007 KM.

“Prihod naplate parkiranja u nultoj zoni putem automata od 1. jula do 29. novembra iznosi 149.155 KM, a putem SMS-a ostvaren je prihod od 59.852 KM”, rekli su u ovom odsjeku.

(Nezavisne)