Vijesti 23.07.2021.

Zbog sumnje na pranje novca, SIPA prijavljene transakcije od 68 miliona KM

ČITANJE: 2 minute

Banke, auto-kuće, notari, berze i drugi koji posluju u finansijskom i nefinansijskom sektoru prijavili su tokom prošle godine kao sumnjive transakcije u vrijednosti od 68,3 miliona maraka, podaci su Finansijsko-obavještajnog odjela Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Naime, komercijalne institucije koje posluju u finansijskom i nefinansijskom sektoru su, na osnovu Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, obavezane provoditi mjere za otkrivanje i sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

U okviru tih mjera propisana im je obaveza da SIPA-i dostavljaju izvještaje o sumnjivim transakcijama ili osobama, o gotovinskim transakcijama i povezanim gotovinskim transakcijama čija vrijednost iznosi ili prelazi iznos od 30.000 KM.

„Tokom 2020. godine zaprimljeno je 812 obavještenja o sumnjivim transakcijama čija ukupna vrijednost iznosi 68.392.924 KM“, naveli su u Finansijsko-obavještajnom odjelu (FOO).

Od pomenute cifre, banke su prijavile transakcije od 63,6 miliona, a ostali obveznici od 4,7 miliona KM.

U SIPA-u su stigla i obavještenja o gotovinskim i povezanim gotovinskim transakcijama čija ukupna vrijednost iznosi čak 19,2 milijarde KM, od čega su banke prijavile transakcije od 18,3 milijarde, a ostali od 839,3 miliona KM.

Za CAPITAL su u SIPA-i rekli da Finansijsko-obavještajni odjel, u skladu sa Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, prima, prikuplja, evidentira i analizira podatke, infromacije i dokumentaciju te nadležnim tužilaštvima, organima nadležnim za istraživanje krivičnih djela pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti i drugim nadležnim institucijama dostavlja rezultate analitičko-istražnog procesa.

„FOO je 2020. godine tužilaštvima dostavio 15 izvještaja (deset izvještaja i pet dopuna izvještaja) kojim je za 49 osoba (39 fizičkih i deset pravnih osoba) dokumentovano postojanje osnova sumnje da su počinili krivično djelo pranja novca i više predikatnih krivičnih djela“, istakli su u SIPA-i.

Navedenim izvještajima prijavljeno je postojanje osnova sumnje na počinjenje krivičnog djela pranja novca u iznosu od oko 12,9 miliona KM, pričinjena materijalna šteta od prijavljenih predikatnih krivičnih djela u iznosu od oko 6,8 miliona te stečena imovinska korist u ukupnom iznosu oko 8,5 miliona KM.

(E.M)