Biznis 10.04.2018.

ŽELE POSLOVNI PROSTOR U GOSPODSKOJ Ustavni sud odbio apelaciju Borova

ČITANJE: 2 minute

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju preduzeća “Borovo” iz Vukovara kojom je traženo da budu poništena rješenja sudova u Banjaluci o prekidu sudskog postupka kojim je hrvatska firma tražila da joj bude vraćena atraktivna imovina banjalučkog preduzeća “Bonel” u užem centru grada.

“Borovo” je pokrenulo spor protiv “Bonela” radi utvrđivanja prava svojine i predaje u posjed hrvatske firme “Bonelovog” poslovnog prostora u Banjaluci. Rješenja o prekidu sudskog postupka donijeli su Okružni privredni sud i Viši privredni sud u Banjaluci.

Hrvatska firma je u tužbenom zahtjevu tražila da joj bude vraćen poslovni prostor u ulici Veselina Masleše u Banjaluci, koji se od 1991. godine nalazi u vlasništvu “Bonela”. Međutim, privredni sudovi, pred kojima je pokrenut ovaj postupak, donijeli su odluku da ga prekinu uz obrazloženje da se predmetni spor može riješiti samo u upravnom postupku.

Hrvatska strana se u tužbenom zahtjevu pozvala na Sporazum o pitanjima sukcesije imovine bivše Jugoslavije i Aneks G ovog sporazuma, navodeći da on garantuje zaštitu privatne svojine i stečenih prava građana i drugih pravnih lica sa prostora bivše Jugoslavije do 31. decembra 1991. godine. Međutim, privredni sudovi su donijeli rješenja, a Ustavni sud potvrdio njihov stav da ovaj problem ne može biti riješen sve dok ne budu potpisani međudržavni sporazumi između BiH i Hrvatske. U odluci Ustavnog suda BiH je navedeno da je utvrđeno da ne postoji ni sistem reciprociteta, odnosno da sudovi u Hrvatskoj ne priznaju propisana prava iz Aneksa G i da ovakve i slične slučajeve odbacuju.

Slučaj sa imovinom “Bonela” nije usamljen i postoji još mnogo preduzeća koja su suočena sa sličnim parnicama u kojima se osporava njihovo vlasništvo nad privatizovanom imovinom. Jedno od njih je i “Krajinapetrol” protiv kojeg je hrvatska naftna kompanija “Ina” 2005. godine podnijela tužbu, tražeći povrat benzinskih pumpi na području Banjaluke i Mrkonjić Grada. I u tom slučaju je Ustavni sud BiH odbacio apelaciju hrvatske kompanije.

Prema riječima direktora “Krajinapetrola” Milovana Bajića ta odluka Ustavnog suda samo je potvrdila njegov stav da sudovi ne mogu biti nadležni u ovakvim i sličnim slučajevima. On smatra da ovu problematiku treba da riješe vlasti RS, BiH i Hrvatske u međusobnim pregovorima.

Milanović

Vlasnik “Bonela” u procesu privatizacije postao je biznismen Mladen Milanović iz Mrkonjić Grada.

On nije mogao komentarisati spor sa hrvatskim “Borovom” i odluku Ustavnog suda BiH, navodeći da se time bavi tim pravnika.

(Glas Srpske)