Vijesti 01.04.2017.

Zelenašu iz Banjaluke oduzete dvije kuće, garažna mjesta i Audi A6

ČITANJE: 2 minute

Rješenjem banjalučkog Okružnog suda Branislavu Smiljaniću iz Banjaluke, koji je osuđen na devet godina zatvora zbog zelenaštva i iznude, trajno su oduzete dvije kuće i dva garažna mjesta, kao i Audi A6.

Imovina je oduzeta na zahtjev banjalučkog Okružnog tužilaštva zbog sumnje da je zarađena krivičnim djelom. Tužilaštvo smatra da je Smiljanić tu imovinu prepisao na druga lica kako bi je spasio od oduzimanja.

Sudskim rješenjem oduzeti su kuća od 774 kvadrata u banjalučkom naselju Presnače, a koja je po papirima vlasništvo Nedeljka Kosa, kao i kuća od oko 158 kvadrata u Čarićima kod Kneževa, koja se vodi kao vlasništvo Smiljanićevog oca Rade.

Jedno oduzeto parking mjesto površine je oko 10 kvadrata i nalazi se u podrumu zgrade na Bulevaru Stepe Stepanovića u Banjaluci, a drugo oduzeto garažno mjesto od oko 17 kvadrata nalazi se u ulici Save Ljuboje.

Ova imovina predata je u nadležnost Agencije za upravljanje oduzetom imovinom RS. Na tu odluku suda uložena je žalba i u toku je žalbeni postupak pred Vrhovnim sudom.

Smiljaniću je nedavno trajno oduzet stan od 76 kvadrata koji se vodi kao vlasništvo Veselina Vukašinovića. Stan je oduzet jer se smatra da je stvarno vlasništvo Smiljanića i da ga je zaradio krivičnim djelom.

Pomenuti stan na banjalučkom Bulevaru Stepe Stepanovića Smiljanić je kupio za 145.000 maraka 22. avgusta 2008. godine, a prodao ga je Veselinu Vukašinoviću za 120.000 nekoliko dana prije hapšenja.

Smiljanić je početkom decembra 2014. godine u Vrhovnom sudu RS pravosnažno osuđen na devet godina zatvora zbog zelenaštva i iznuda.

Ovaj sud je djelimično uvažio žalbe odbrane pa mu je smanjio kaznu od 14 godina zatvora, koju mu je u martu iste godine izrekao Okružni sud u Banjaluci. Vrhovni sud je potvrdio novčanu kaznu od 20.000 maraka.

(Glas Srpske)