Biznis 23.05.2017.

Žitoprodukt i Žitopeka kvalitetom požnjeli medalje

ČITANJE: 5 minuta

Brendovi banjalučkih preduzeća iz mlinsko-pekarske industrije “Žitoprodukt” i “Žitopeka” apsolutni su pobjednici 84. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, sa kojeg su se vratili sa 16 nagrada za kvalitet proizvoda.

“Žitoprodukt”, koji zapošljava 73 radnika u Banjaluci i Prijedoru, nagrađen je velikom zlatnom medaljom, a okitio se i sa četiri zlata i jednom bronzom. Njihovo brašno T-500 proglašeno je šampionom grupe proizvoda.

Generalni direktor “Žitoprodukta” Saša Urošević kaže da je njihovo brašno T-500 bilo najbolji proizvod koji se pojavio na sajmu.

– U Novom Sadu su bili prisutni mlinovi iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije i među njima je “Žitoprodukt” apsolutni pobednik. Takođe, za kvalitet svih naših proizvoda smo dobili posebnu plaketu – rekao je Urošević i dodao da su i lani ostvarili zapažen rezultat u Novom Sadu kada su osvojili tri velike zlatne medalje za brašno T-500, T-400 i T-400 puder.

Osim što je višestruko nagrađen za kvalitet proizvodnog asortimana, “Žitoprodukt” je bio i gost sajma jer je najveći uvoznik pšenice iz Srbije u regiji. Tamošnjim žitarima su predstavljeni kao odgovorna kompanija na koju mogu da računaju u plasmanu svojih proizvoda.

Banjalučki mlin sa dugogodišnjom tradicijom od početka godine bilježi odlične poslovne rezultate u svim segmentima. Lani su bili osmi izvoznik brašna među mlinovima iz BiH, a ove godine su preuzeli primat i zaposjeli prvo mjesto. Brašno za sada izvoze u Tursku, Crnu Goru i Sloveniju.

Zahvaljujući stalnom rastu i unapređenju poslovanja uspjeli su da podignu domaću mlinsku industriju, koja je bila pala na veoma nizak nivo.

– U planu nam je da i dalje širimo poslovnu mrežu, a obim proizvodnje smo povećali uzevši u zakup mlin u Prijedoru koji nije radio šest godina. Tu smo zaposlili 25 radnika. Dva mlina u Bišćanima i Omarskoj za nas rade uslužno mlevenje – naveo je Urošević i dodao da ove godine planiraju povećanje broja radnika.

Koliko su ozbiljni u namjerama da postanu mlin broj jedan u regionu govori činjenica da su za manje od pola godine dostigli prošlogodišnji obim proizvodnje.

– Ono što smo lani radili svih 12 meseci, sada smo uradili do 10. maja i plan nam je da proizvodnju u ovoj godini podignemo za dva i po puta u odnosu na lanjsku – rekao je Urošević i dodao da su im prioriteti da zadrže kvalitet i ostanu društveno odgovorna kompanija, po čemu su prepoznatljivi.

Veliki uspjeh na novosadskom poljoprivrednom sajmu ostvarila je i “Žitopeka”, čiji su proizvodi osvojili rekordnih deset medalja za kvalitet.

– Prošle godine smo takoreći stidljivo izašli na sajam sa dva proizvoda i osvojili zlato i srebro, a ove godine smo otišli sa deset proizvoda i osvojili nevjerovatnih pet velikih zlatnih medalja, četiri zlata i srebro, s tim da smo u kategoriji hljeba sa hljebom vekna sač apsolutni šampioni – rekla je direktorica “Žitopeke” Slađana Nikić.

Osvojene nagrade su priznanje za sve što su godinama radili i potvrda da idu u dobrom pravcu.

– “Žitopeka” ima 16 maloprodajnih objekata i veliku industrijsku pekaru. Iako zapošljavamo 300 radnika, ove godine nam je u planu da zaposlimo još stotinak i otvorimo sedam maloprodajnih objekata. Sada smo orijentisani na otvaranje pekara u Tesliću i Doboju, koje bi trebalo da počnu sa radom do kraja juna – navela je Nikićeva.

“Žitopeka” je trenutno sa širokom lepezom proizvoda prisutna u Banjaluci, Laktašima, Novoj Topoli, Kotor Varošu i Prijedoru. Plan je da u naredne tri godine stignu do broja od 50 maloprodajnih objekata, ali na tom putu moraju riješiti prilično ozbiljan problem sa nedostatkom radne snage.

Novi proizvodi i izvoz

Pekarski proizvodi iz pekare “Žitopeka” za sada su u prodaji isključivo na tržištu RS, ali je u planu izvoz.

– Planiramo da do kraja godine pokrenemo proizvodnju kolača i poslastica i taj projekat je već pri kraju. Time će naša ponuda biti obogaćena i za domaće i za inostrano tržište – kaže Slađana Nikić.

Vraćanje starog sjaja “Žitoproduktu”

“Žitoprodukt” je počeo sa radom davne 1948. godine i nekada je bio najveći prerađivač pšenice i proizvođač hljeba u Krajini.

– Nakon rata mlin je bio u stečaju 12 godina, firma je ponovo osnovana 2012, a dve godine kasnije “Žitoprodukt” kupuje Slaviša Krunić, koji ulaže u sve segmente poslovanja i postiže velike rezultate. U 2013. godini mleli smo 2.000 tona, a ove godine planiramo samleti više od 20.000 tona pšenice – kaže Saša Urošević.

Nagrade koje je osvojio “Žitoprodukt”

– pšenično bijelo brašno T-500 – velika zlatna medalja

– pšenično bijelo brašno T-400 – puder – zlatna medalja

– pšenično integralno brašno – bronzana medalja

– raženo integralno brašno – zlatna medalja

– pšenično brašno T-400 meko – zlatna medalja

– pšenično brašno T-400 oštro – zlatna medalja

Nagrade koje je osvojila “Žitopeka”

– polubijeli hljeb “žitoprodukt” 500 g – velika zlatna medalja

– hljeb ispod sača 400 g – velika zlatna medalja

– speltin miješani hljeb 450 g – velika zlatna medalja

– jasko vital 450 g – velika zlatna medalja

– bundevin hljeb 550 g – velika zlatna medalja

– miks žitarica 300 g – zlatna medalja

– kastel hljeb 500 g – zlatna medalja

– tost integralni 400 g – zlatna medalja

– tost bijeli 400 g – zlatna medalja

– hljeb od pet vrsta brašna 250 g – srebrna medalja

(Glas Srpske)