Vijesti 15.10.2016.

Zloupotreba parking mjesta za invalide u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

Za manje od sata Predrag Vokić u Banjaluci je platio dvije kazne, jer je koristio falsifikovan znak za vozače sa invaliditetom.

Vokić je napravio pravu pometnju na parkingu kod stare Autobuske stanice, u Vidovdanskoj ulici, a kontroverzni slučaj ponovo je aktuelizovao problem (zlo)upotrebe parkinga za osobe za invaliditetom.

Na invalidskom parking mjestu Vokić je ostavio svoj automobil, smatrajući da na to ima pravo, ali Komunalna policija mu je blokirala vozilo, jer su utvrdili da oznaka postavljena na njegov automobil nije validna.

– Deblokiranje vozila sam platio 40 KM i skinuo oznaku. Službenicu sam upitao koliko dugo vozilo mogu ostaviti na tom mjestu, a ona me je uvjeravala da može ostati do kraja dana, jer je kazna već plaćena – tvrdi Vokić.

Kaže da se samo na kratko vratio u obližnji kafić, ali je došao „pauk“ i odvezao automobil.

– Zbog lažne informacije službenice, za jedan prekršaj sam platio dvije kazne, što nema nigdje u svijetu – kaže Vokić i prijeti da će tužiti Grad.

Iz Odsjeka za parkinge i garaže poručuju da im je ovaj vozač od ranije poznat, jer često na automobil stavljao i skida oznake za vozače sa invaliditetom.

– Vokić je imao falsifikovan znak, izdat u Travniku, zbog čega je automobil blokiran. Platio je naknadu za deblokiranje, kandža je skinuta, ali nije pomjerio vozilo sa rezervisanog mjesta, što znači da je vozilo i dalje bilo nepropisno parkirano – rekli su u ovom Odsjeku i istakli da službenica nije obmanula Vokića.

Predsjednik Gradske organizacije amputiraca Lazo Babić kaže da se tačno zna kako treba da izgleda oznaka na vozilu za osobe sa invaliditetom, koje ujedno znače da imaju pravo na poseban parking, i da tu ne može biti zabune.

– Ljudi svašta stavljaju na vozila, od nekih starih oznaka, do invalidskih kartica koje nisu važeće oznake, pa se onda bune kada im pauk odnese automobil – kaže Babić i dodaje da Grad dobro brine o tome da na mjestu za invalide ne parkira niko ko na to nema pravo.

Stotine vozača, 83 parking mjesta

Lazo Babić upozorava na alarmantan manjak parking mjesta u odnosu na broj vozača koji imaju pravo na rezervisano mjesto. Samo vojnih invalida u Banjaluci ima 600, a na parkinzima kojima upravlja grad, prema podacima nadležnog odsjeka, ima svega 83 mjesta za osobe sa invalididtetom.

– Najgore je u centru grada, kod Poliklinike, i na Paprikovcu, gdje je gotovo nemoguće naći slobodno mjesto, kojem mi možemo pristupiti – kaže Babić.

(blic.rs)