Vijesti 18.09.2021.

ZNAČAJAN PROJEKAT ZA SOKOLAC Počela izgradnja ski-lifta vrijednosti 300.000 KM

ČITANJE: 2 minute

Na Sokocu je počela izgradnja ski–lifta na uzvišenju Puhovac, za šta će Grad Istočno Sarajevo i lokalna uprava obezbijediti oko 300.000 KM.

Trener Skijaškog kluba “Olimpik” Bojan Samardžija rekao je novinarima na gradilištu da je ideja potekla iz ovog kluba, da je gradnja ski-lifta počela prije dva dana, a nada se da će prva faza biti završena do početka zimske sezone, koja podrazumijeva i sve sadržaje za noćno skijanje.

– Prva etapa sa zimskim sadržajima će biti završena do početka zimske sezone, a nakon toga planiramo i ljetne sadržaje, te stazu za biatlon i nordijsko trčanje – naglasio je Samardžija.

Prema njegovim riječima vrijednost ovog projekta je više od 300.000 KM, a sredstva će obezbijediti gradske i opštinske vlasti.

On je naveo da je na ovoj lokaciji planirana skijaška staza dužine 600 do 700 metara za noćno i dnevno skijanje, dva manja prateća i jedan objekat sa restoranom, što je neophodno za rad lifta.

Samardžija je naglasio da je ski-lift već poručen u Austriju i očekuje se njegova isporuka.

– Na ovaj način ćemo omogućiti građanima da uživaju u čarima zimskih sportova i skijanja u blizni mjesta stanovanja uz pristupačnije cijene od onih na poznatim turističkim destinacijama u okruženju – istakao je Samardžija.

 

Radovi su otpočeli zahvaljujući sokolačkom Šumskom gazdinstvu “Romanija” i uz pomoć više privatnih preduzetnika koji su, kako kaže, zdušno podržali ideju o izgradnji ovog tipa atrakcije na Sokocu.

Samardžija je naglasio da se ski-lift gradu u blizini naselja Sokolačke njive dva, što je još jedna od prednosti za korištenje ovog sportsko-turističkog objekta.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić potvrdio je Srni da će Grad pomoći izgradnju ovog objekta jer riječ o odličnoj ideji koja ide u prilog razvoju grada.

– Neće biti lako to implementirati. Ovo podrazumijeva osnježavanje i obezbjeđenje staze, ali ono što znam odavno, na prijedlog Milana Jolovića Legende i Strahinje Baševića, grad Istočno Sarajevo će to podržati i ništa nije nerealno. Sve se može realizovati – izjavio je Ćosić.

Gradonačelnik je naglasio da će grad stati iza ovog projekta, koji ima veliki potencijal za Sokolac u narednih tri do pet godina.

Ideja o izgradnji ovog sportsko-turističkog objekta jednoglasno podržana na nedavnoj sjednici Skupštine opštine Sokolac na prijedlog odbornika skupštinske većine okupljene oko SNSD.

(Srna/N.S)